Vrijdag 30/09/2022

6 vragenTelewerk

Telewerken niet verplicht maar wel de regel: wat moet ik weten?

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Het Overlegcomité heeft telewerk vandaag opnieuw zeer sterk aanbevolen om de pandemie in te dijken. Telewerken blijft de regel, zolang het de werking van het bedrijf niet in het gedrang brengt. Maar een verplichting is het dus niet. Sarah De Groof, Senior Legal Consultant van hr-dienstverlener Acerta en gastdocente aan de KU Leuven beantwoordt enkele prominente vragen.

Sven Ponsaerts

Voor wie geldt de verplichting van telewerk nu?

“In principe voor iedereen waarbij de functie telewerken toelaat. Enkel tenzij het echt niet mogelijk is, is thuiswerk aangewezen. Voor een buschauffeur is het duidelijk. En waar we voor de crisis nooit dachten dat een receptionist van thuis uit zou kunnen werken, is dat nu al helemaal anders. Maar er blijft nog wel een grote, grijze schemerzone. Is het niet duidelijk, dan is de beoordeling van de werkgever doorslaggevend. Niet akkoord? Het staat werknemers vrij dit aan te kaarten bij de personeelsafgevaardigde of preventiedienst.” Waar telewerken niet mogelijk is, dient alles in het werk te worden gesteld om op de meest veilige manier aan de slag te kunnen, zo benadrukt de overheid.

Kan mijn werkgever eisen dat ik toch naar het werk kom?

“Ja, maar niet 100% van je tijd. De werkgever moet al met een erg goede reden komen waarom telewerken niet kan. Hij is namelijk verplicht zijn werknemers te allen tijde in veilige omstandigheden te laten werken. Anderzijds kan je als werknemer evenmin eisen toch naar het werk te mogen komen als je baas thuiswerk voorziet. Als werknemer ben je evenzeer verplicht voor de gezondheid van uw collega’s te zorgen.”

Mogen telewerkers zelf kiezen wanneer ze werken?

“De werkgever kan vragen om de gebruikelijke werkuren aan te houden, maar hij kan ook meer vrijheid toestaan. In onderling overleg kunnen dus afwijkende uren worden overeenkomen. Tijdens de eerste lockdown hoorden we geregeld dat de gewone werkuren werden losgelaten, vooral om bij de kinderen te zijn die toen niet naar school moesten. Zolang de lagere en kleuterscholen openblijven, zullen werkgevers nu wellicht vragen het meer klassieke werkpatroon aan te houden.”

Mag de werkgever controle op telewerk inlassen?

“Het staat de werkgever vrij bereikbaarheidsuren af te spreken. Ook een elektronisch tijdsregistratie is mogelijk, waarbij de werknemer zich aanmeldt via een digitale tikklok. Wat niet mag is eisen dat de camera de hele werktijd blijft opstaan. Het best is als werkgever met de medewerker af te spreken welke output wordt geleverd, om op die manier controle te houden.”

Welke kosten voor telewerk kan of moet de werkgever vergoeden?

“Werkgevers mogen geen dagvergoeding of woon-werkvergoeding voor de gereden kilometers of het treinabonnement geven aan thuiswerkende medewerkers. Enkel kosten die werkelijk worden gemaakt kunnen worden vergoed. De RSZ zou hier immers moeilijk over kunnen doen. Probleem: werknemers ervaren dit als een deel van het inkomen dat hen wordt afgenomen. Maaltijdcheques mogen wel nog voor wie telewerkt.

Je kan ook argumenteren dat de baas moet tussenkomen in de kosten voor internet en communicatie, tenminste als dit vereist is om te telewerken. Hij moet ook voor de laptop zorgen, of het gebruik van de eigen laptop vergoeden. Wat je als werknemer niet kan, is thuis een standing desk of volledig ingerichte werkplek eisen. Een ergonomische stoel? Dat is nog een moeilijke: nog voer voor discussie. Een veelgestelde vraag: wat met de kosten voor verwarming, elektriciteit of de koffie? Dat zijn geen verplicht te vergoeden kosten, maar het mag wel.”

Kan er thuiswerk gebeuren tijdens een quarantaine?

“Zeker. Wie volledig symptoomvrij is, kan perfect werken, ook in thuisquarantaine. Het is niet omdat men in thuisisolatie zit, dat men ervan wordt ontheven te werken. Wie ziek is en een ziekteattest krijgt, valt op gewaarborgd loon, en wordt niet verwacht te werken.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234