Het consultBelastingaangifte
Stuur de ‘vooraf ingevulde belastingaangifte’ vooral niet blindelings door: ‘Anders betaalt u wellicht te veel belastingen’
Ruim de helft van de belastingplichtigen krijgt dit jaar een vooraf ingevulde belastingaangifte. Tijdbesparend, maar toch kunnen fouten en onvolledigheden u heel wat geld kosten. Waar moet u precies op letten?
Dit jaar krijgen 3,8 miljoen belastingplichtigen met een stabiele fiscale situatie een voorstel van vereenvoudigde aangifte (VVA). Daarop staan alle gegevens die de federale overheidsdienst Financiën over uw gezinssituatie kent vooraf ingevuld. De fiscus maakt ook een berekening van het te betalen of terug te krijgen bedrag. Wie zo’n voorstel ontvangt, hoeft dus in principe geen belastingaangifte meer in te dienen.
Moet u dan iets met die vooraf ingevulde belastingaangifte doen?
Ook al staan al de gegevens al ingevuld, toch is het belangrijk om de VVA zorgvuldig te controleren. Bij de vooraf ingevulde codes staan soms cijfers die niet kloppen, waarschuwt Pieter Debbaut, hoofdredacteur van de Belastinggids en fiscaal expert bij hr-dienstverlener Liantis. “Hoe meer de fiscus zelf invult, zoals leningen en onroerend goed, hoe groter de kans op fouten.”
“Bij de voorstellen van mensen met bezoldigingen merk ik dat de gegevens niet altijd juist zijn”, zegt Debbaut. “Ik ga ervan uit dat ongeveer 20 à 30 procent van die voorstellen zouden moeten worden aangepast – en dat gebeurt niet. Wie dat niet doet, betaalt waarschijnlijk te veel belastingen. Altijd controleren, corrigeren en aanvullen, is dus de boodschap.”
Waar moet u op letten?
In eerste instantie let u best op de informatie over uw gezinssituatie, in vak II van de aangifte. Die kan in de loop van het jaar gewijzigd zijn, zonder dat de fiscus dit heeft aangepast. Bent u vorig jaar gescheiden? Of heeft u zopas een kind gekregen? “Kijk daarna ook goed naar de onroerende inkomsten in vak III”, zegt Debbaut, “want ik heb nu al voorstellen gezien waar het tweede onroerend goed er niet op staat. Ook moet je een onroerend goed in het buitenland zelf invullen. Dat doet de fiscus niet op voorhand.”
Controleer zeker ook of alle belastingvoordelen waarop u recht hebt, zijn opgenomen in de VVA. “Zo kan u fiscaal voordeel claimen in vak IX, met de uitgaven van leningen en premies van levensverzekeringen, zegt Debbaut. “En in vak X staan alle uitgaven die recht geven op belastingvermindering, zoals dienstencheques, kinderoppaskosten, pensioensparen, laadpalen en giften.” Ga er niet vanuit dat de fiscus automatisch van alles op de hoogte is: zo moet u zaken als kinderoppaskosten of een onderhoudsuitkering zelf vermelden. Hetzelfde geldt voor wie vorig jaar een laadpaal heeft geïnstalleerd.
Beleggers kunnen via hun belastingaangifte ook fiscaal voordeel halen door de roerende voorheffing op dividenden deels terug te vorderen. “Controleer dat goed, want de eerste schijf van 800 euro is vrijgesteld van belastingen”, zegt Debbaut. “Je kan je onroerende voorheffing recupereren. Maar dat moet je allemaal zelf doen, ook dat is niet vooraf ingevuld.”
Hoe kan u corrigeren of aanvullen?
Als alles klopt in uw VVA, moet u niets doen. Zijn uw gegevens echter onjuist of onvolledig, verbeter dan het voorstel. Dat kan online via MyMinfin, ofwel via het papieren antwoordformulier als u uw voorstel per post ontvangen hebt.
Iedereen die wil, kan bovendien telefonische hulp krijgen via de belastingadministratie. Zo hielp de FOD Financiën vorig jaar 294.000 burgers bij het invullen van hun belastingaangifte. Bel naar uw belastingkantoor, met uw identiteitskaart in de buurt, om een afspraak te boeken. Een medewerker zal u dan op de dag van de afspraak bellen. Waarna u samen de aangifte invult. Vervolgens krijgt u per post een document dat u ondertekent en terugstuurt om de aangifte te vervolledigen. Wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt.
Hoeveel tijd heeft u?
De aangiften van de personenbelasting moeten dit jaar ten laatste op 30 juni op papier en uiterlijk op 15 juli digitaal ingediend worden. Laat u uw aangifte invullen door een mandataris? Dan krijgt u tot en met 30 september de tijd, waar dat vorig jaar nog tot 21 oktober was. De fiscus moedigt mandatarissen dit jaar echter aan om de aangiften al voor 31 augustus in te dienen. Zo krijgt u uw terugbetaling vroeger of moet u pas later betalen. Opgelet: als u uw VVA wijzigt via een boekhouder, heeft hij tot 15 juli de tijd via MyMinfin.
Krijg meer tips via ons dossier Belastingaangifte 2022.