Donderdag 30/06/2022

CulinairOpen kaart

Stoverij met frietjes in pizzaversie: Brutal heeft aan durf geen gebrek

null Beeld rv
Beeld rv

Femke Vandevelde fileert een culinaire hotspot. Deze week: Brutal.

Femke Vandevelde

Pizza zag oorspronkelijk het levenslicht als restjeskost voor arme gezinnen in Napels, maar het zouden geen megalomane Romeinen zijn mochten ze geen eigen variant bedenken. Het deeg van hun pizza al taglio wordt gebakken in rechthoekige grote platen en in porties geknipt. Handiger voor zowel de ­bakker als voor het eetcomfort van de pizzafan.

Terwijl Italiaanse heerlijkheden zoals negroni en aperol spritz al langer de oversteek naar ons land hebben gemaakt, is het nog zoeken naar plekken waar authentieke pizza al taglio wordt geserveerd. En met authentiek bedoel ik geïnspireerd op het deegrecept van chef Gabriele Bonci waarvoor hij eenkoren, een oergraan, verwerkt in een luchtig maar krokant resultaat.

Qua locatie viel het oog van pizzaiolo Matthias Devos op Sint-Denijs-Westrem tijdens een rondje boodschappen bij de Carrefour. Weinig charmant, maar voor wie dagdroomt van hopen gratis parking bij de deur, is Brutal een godsgeschenk. Wij nemen plaats op het enige buiten­tafeltje, al is dat niet voor lang, aangezien de samenstelling van de pizza’s je van je stoel doet donderen. Iemand zin in geroosterde bloemkool met pruimen en ras el hanout (8 euro)? Ook bij een Provençaalse pizza zoals pissaladière (met gekaramelliseerde ui, olijf en buikspek van gezouten ansjovis, 7 euro) mikt Matthias op betere ingrediënten. Die zijn vaak van Italiaanse oorsprong, zoals fior di latte (kaas van koeien uit Puglia) of ’nduja (pikante worst uit Calabrië).

Over het belang van pizzadeeg kan niet genoeg geluld worden. Terwijl een reguliere pizza al eens zwaar op de maag kan liggen, heb je daar dankzij dit traag rijzende zuurdesemdeeg geen last van. Wat ons naadloos brengt tot het bestellen van een Baskische cheesecake (4). Vooral crème-brûléeliefhebbers, zoals ikzelf, ­zullen de verbrande toplaag in combinatie met de ultiem romige binnenkant appreciëren.

Als je weet dat Brutal een Baskische uitroep is voor ‘de max’, dan is de toon van deze plek gezet. Ooit al van stoverij met frietjes in pizza­versie gehoord? Matthias gebruikt er gekonfijte wangen van vette txogitxu-runderen voor en alsof dat niet genoeg is, werkt hij de aardappelchips af met een decadente lik mayonaise (11,5 euro). Durf, keuzerijkdom, kwaliteit en snelheid: Brutal heeft ze alle vier op een rij.

Kortrijksesteenweg 1137, Sint-Denijs-­Westrem, brutalpizza.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234