Maandag 30/11/2020
Viki Geunes (Zilte**) en Jonas Kellens (Dim Dining) presenteren de Best of Antwerp-box.

Culinaire tips

Sterren uit een doosje: deze topchefs schakelen over op takeaway

Viki Geunes (Zilte**) en Jonas Kellens (Dim Dining) presenteren de Best of Antwerp-box.Beeld rv

Gerookte Oosterscheldepaling, met bloemkool, gepofte paprika, rettich en zee-egel. De kans dat u dit sterrenvoorgerechtje vanavond zelf fabriceert, is klein, maar dat hoeft ook niet. Je kan het gewoon bestellen en afhalen in het MAS in Antwerpen bij Viki Geunes van Zilte (**). En hij is lang niet de enige sterrenchef die voor takeaway kiest nu de restaurants dicht moeten blijven door corona.

Roger Van Damme gooit het over een andere boeg, zijn takeaway is helemaal Thais geïnspireerd.Beeld Gregory Van Gansen / Photo News

Roger Van Damme: ‘Nu zijn we beter voorbereid’

‘Roger Van Damme goes Thailand’, zo heet de takeaway van de chef van Het Gebaar (*). Tijdens de lockdown in het voorjaar ging zijn restaurant nog gewoon dicht, maar aan die steen zal hij zich geen twee keer stoten. “Toen was het idee dat de sluiting twee weken zou duren. Drie maanden, dat had niemand kunnen voorspellen. Nu zijn we beter voorbereid en deze namiddag (donderdag, red.) gaan er 60 bestellingen de deur uit. Voor vrijdag zijn er al honderd klanten. Heel populair is de gepofte crispy varkenshuid (7 euro) maar ook de gestoomde zeebaars (36 euro voor twee personen) is een schot in de roos.”

Joachim Boudens en Gert De Mangeleer verdelen dit weekend 150 afhaalboxen op vijf locaties.Beeld rv

Joachim Boudens en Gert De Mangeleer: ‘Takeaway organiseren we uit noodzaak’

Joachim Boudens en Gert De Mangeleer, bekend van het voormalige Hertog Jan (***) maar nu actief in Bar Bulot en L.E.S.S. Eatery (*) verwennen de gourmands met Gert’s Foodbox, een doos met hapjes, een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert voor 69 euro. Al 150 gourmands zullen zaterdag kunnen proeven van onder meer Zeeuwse kokkels met champagnejus, combava en gember. 

“Wij waren ook al actief met takeaway tijdens de vorige lockdown, ons scenario lag dus eigenlijk al klaar”, zegt Boudens. “In tegenstelling tot vorige keer hebben we nu ook afhaalpunten in Kortrijk en Antwerpen-Centrum, waardoor de boxen nu op vijf plaatsen zijn te krijgen. Wij hebben voor zaterdag 150 bestellingen en dat is mooi, maar takeaway organiseren we uit noodzaak. Gert en ik en enkele aandeelhouders doen dit werk, de rest van het team is noodgedwongen economisch werkloos.”

Nick Bril: ‘Winst maken we er niet mee’

Nick Bril van The Jane (**) stond op het punt om onder de naam J’enteca een nieuw concept te lanceren, met J’entecaway werd van de nood een deugd gemaakt. In The Jane leg je minstens 185 euro op tafel voor een avondje genieten, nu kan je vanaf 70 euro genieten van vier hapjes en een vijfgangenmenu met BBQ-duif uit Steenvoorde, knolselderij, kooltjes, beurre noisette en Roscoff-ui. 

“We werken met wat minder luxeproducten, maar het is een sympathieke knipoog naar onze zaak”, zegt Bril. “Winst maken we hier niet mee, maar we boren hiermee wel een ander publiek aan. Bovendien doen we dit ook voor onze leveranciers die ook zwaar worden getroffen door de sluiting van restaurants.”

Hamrolletjes met witloof van Filip Claeys van De Jonkman... Klaar voor in de oven.Beeld RV

Filip Claeys: ‘Klassiekers: mensen hebben geen zin om lang in keuken te staan’

Roger Van Damme blijft met het Thaise thema ver weg van wat op de kaart staat van Het Gebaar en dat is ook het geval bij Filip Claeys van De Jonkman (**). “Mijn concept heet ‘Lekker en eenvoudig thuis’, gewoon omdat je met afhaal nooit hetzelfde niveau als in je restaurant kan halen”, zegt hij. “Mensen hebben geen zin om lang in de keuken te staan om die gerechten te maken. Tijdens de eerste lockdown kreeg ik de vraag of je het plastic deksel moet verwijderen als je het gerecht in de oven zet (lacht). Ik breng klassiekers als hamrolletjes met witloof, stoofvlees met friet en mijn interpretatie van het vispannetje. Voor 20 euro en je kan nog een voorgerecht aan 7,50 euro of een nagerecht van 5 euro krijgen.”

Viki Geunes en Jonas Kellens: ‘Willen het gevoel geven dat het toch beetje feest is’

Viki Geunes (Zilte**) en Jonas Kellens (Dim Dining) trekken de gastronomische kaart en presenteren de ‘Best of Antwerp’-box: twee voorgerechten, een hoofdgerecht en een nagerecht voor 79 euro. Inclusief Zilte Fougasse-brood, Illy-koffie, San Pellegrino, madeleines en advocaat karamel. Tot 20 uur de dag voordien te bestellen en af te halen in Antwerpen en vanaf volgende week ook in Knokke. “Wij bieden een culinaire thuisbeleving aan, we willen de mensen het gevoel geven dat het toch een beetje feest is.”

Roodbaars uit de ‘Best of Antwerp’-box.Beeld RV

Sterrenbord uit plastic schaaltje

Sterrengerechten rechtstreeks uit een aluminium, kartonnen of plastic schaaltje eten: daar zouden strenge straffen moet op staan.  Nick Bril post morgen (vandaag, red.) op de Instagrampagina van The Jane hoe je de magie van de oven naar het bord tovert. Ook op Best of Antwerp wordt bij elk gerecht aan de hand van foto’s  getoond hoe je dresseert. Best impressionant. De beste verhouding inspanning-resultaat biedt het hoofdgerecht met hertenkalf: acht ingrediënten, maar in slechts zeven stappen heb je een sterrenbord. 

“Onze klanten vinden het top om zelf zo’n bord te kunnen maken. Achteraf sturen ze ons vaak foto’s om te tonen wat ze ervan hebben gemaakt”, zegt Geunes. “Dat geeft ons veel voldoening, want wij steken heel veel tijd en energie in onze menu’s. Maar dat is ook de bedoeling van takeaway, dat de klanten ons niet vergeten zijn zodra we het restaurant weer mogen openen.”

Van een aluminium bakje naar een sterrenbord, het hoofdgerecht van 'Best of Antwerp' is Hertenkalf: Chaï masala – karamel butternut – gerookte frekeeh – Madeira jus.Beeld RV
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234