Vrijdag 03/02/2023

OverzichtTerrassen

Stadsoase of best bewaarde geheim van Brussel? De 40 mooiste terrassen in Vlaanderen en Brussel

Eten en drinken, resident dj’s én een waanzinnig uitzicht, albert.culture op het dak van de ‘Albertina’ is Brussels hoogst bewaarde geheim. Beeld FILIP FRANSEN
Eten en drinken, resident dj’s én een waanzinnig uitzicht, albert.culture op het dak van de ‘Albertina’ is Brussels hoogst bewaarde geheim.Beeld FILIP FRANSEN

Vanaf vandaag mag het weer: zien en gezien worden op een terras. Maar waar moet je na al die maanden ook alweer precies naartoe? Een overzicht van de heerlijkste buitenplekken in Vlaanderen en Brussel.

Femke Vandevelde

1. Picknicken bij de chef: Bar & Brasserie Raphaël by Willem Hiele, Koksijde

Op zoek naar een bezield terras waar iets te rapen valt? Rep je dan richting Koksijde. De charme van restaurant Willem Hiele, dat afgelopen januari zijn eerste Michelinster kreeg, zit voor een stuk ook in de setting. Rond het eigenlijke vissershuis vind je een riante tuin waarvan de oogst mee het menu bepaalt. Uit de keuken van Bar Raphaël vertrekken schaal- en schelpdieren, terwijl de brasserie (op reservatie) gerechten uit de houtoven en rookkast, of rechtstreeks van het open vuur, serveert. Er worden trouwens voldoende dekens voorzien om je comfortabel van een voorlaatste ­slaapmutsje te laten genieten. Helemaal overtuigd? Dan kan je uit de bijbehorende boetiek van Willem Hiele dagverse producten meenemen.

Pylyserlaan 138, Koksijde, restaurant.willemhiele.be

Raphaël by Willem Hiele, charmant tafelen in Koksijde.  Beeld Pieter D'hoop
Raphaël by Willem Hiele, charmant tafelen in Koksijde.Beeld Pieter D'hoop

2. Authentiek en ambachtelijk: The Kudu Lodge, Wortegem

Terwijl je pintje in The Kudu Lodge wordt getapt, bestel je specialiteiten als fricandon, boerenpaté of flandrienkaas en verbroeder je met de locals. Zo eenvoudig is het leven op het ­terras in de Vlaamse Ardennen. Uitbaatster Frauke weet dan ook perfect hoe ze iemand thuis doet voelen dankzij samenwerkingen met lokale ambachtsmensen. Voor de uitgebreide honger zijn er spaghetti’s, croques of pistolets (enkel op zondag) en met het assortiment cocktails, wijnen en ­bieren is het een eitje om een liquid dinner samen te stellen. Een ­afsluitende wandeling of fietstocht – The Kudu Lodge bevindt zich ­strategisch op het parcours van heel wat Vlaamse fietsklassiekers – om de opgedane calorieën te verbranden behoort tot de opties.

Oudenaardseweg 31a, Wortegem-Petegem, thekudulodge.be

3. Rooftop met een briesje cultuur: CultuurCafé ON TOP!, Oostende

Wat als cultuur het vaccin is? In de ‘enige’ stad aan zee kun je op het dak van het Oostendse cultuurcentrum – houd er rekening mee dat het hier ­stevig kan waaien – vanaf 12u dagelijks én doorlopend terecht voor apero, lunch en diner. Reserveren kan enkel de dag zelf. Met hét panoramische ­uitzicht over het Leopoldpark kun je niet missen qua vakantiegevoel. Tip: combineer een bezoek aan deze architecturale parel met een voorstelling van het verlengde (!) zomerfestival Theater Aan Zee (23/07-08/08) dat dit jaar in de open lucht en op unieke ­locaties wordt georganiseerd.

Hendrik Serruyslaan 18A, Oostende, degrotepost.be, theateraanzee.be

4. Fish-and-chips op het strand: Julia by Sail and Anchor, Sint-Idesbald

Michael Yates en Marijke Van haecke van het Antwerpse Sail and Anchor trekken op zomerresidentie richting Sint-Idesbald en geef ze eens ongelijk. Tot eind september kapen ze de ­keuken van funky visbistro Julia. Op het bord: gastronomische small plates en klassieke visgerechten; verlekker je bijvoorbeeld nu al op authentieke ceviche. Michaels befaamde fish-and-chips zal hier ook als takeaway beschikbaar zijn: heerlijk ongecompliceerde proviand voor in de duinen of op het strand. Geen idee welke wijn bij je gemoed of het moment past? Bij sommelier Marijke en Julia-gastvrouw Emilie ben je in goeie handen.

Vanhouttelaan 2, Sint-Idesbald (Koksijde), julia-baaldje.be

5. Tapas met zicht op de haven: Ona by ‘t Werftje, Zeebrugge

De fameuze garnaalkroketten van ’t Werftje doen al jarenlang toeristen en lekkerbekken naar de haven van Zeebrugge afzakken. De onder­nemers achter ‘t Werftje kiezen met Ona voor dezelfde succesingrediënten (vis, schaal- en schelpdieren) maar dan in een tapassetting. De cocktails die je hier drinkt, zijn door de ­bartenders van The Pharmacy gecreëerd. Het ­zon-overgoten terras krijg je er gratis bij.

Tijdokstraat 19, Zeebrugge onabytwerftje.be

CultuurCafé ON TOP!, op het dak van De Grote Post in Oostende.
 Beeld Nick Decombel
CultuurCafé ON TOP!, op het dak van De Grote Post in Oostende.Beeld Nick Decombel

6. Feest in het park: Zomerbar Tiegembos, Tiegem

Poot een zomerbar neer in een ­feeëriek bos (mét speeltuin) en voor je het goed en wel beseft, zit je terras overvol. Het overkwam Kenneth Van Belleghem vorig jaar en ook dit jaar is zijn zomerbar in het Sint-Arnoldus­park te Tiegem van de partij. Op de drankenkaart: sangria’s met vers fruit, een overvloed aan frisse biertjes, limonades, cocktails, betaalbare huiswijnen, champagnes en zelfs alcoholische ijsjes. Op krachten kom je met fijne bites zoals gegrilde pens met crunchy uitjes, artisanale garnaal­kroketten en – naar horen zeggen – de beste nacho’s met guacamole en zure room. Delen mag, maar hoeft niet!

Warandedreef, Tiegem, Op FB: Zomerbar Tiegembos

7. Historische herberg in de Westhoek: Terras Tulipaan by De drie ridders, Alveringem

In afwachting van de opening van gastronomisch restaurant De drie ­ridders gooien Bart en Emily de deuren open van hun riante binnenplein. Op het menu staat een voorproefje van de kaart zoals ze die straks ook binnen zullen serveren: funky wijnen, hippe bieren en overheerlijke hapjes ­gebaseerd op de lokale troeven van de streek. Gastvrouw Emily herken je aan haar guitige blik en speelse omgang.

Weegschede 1, Gijverinkhove, dedrieridders.be

8. Shaken or stirred?: Bar Ran Neighbourhood Bar, Brugge

Ran Van Ongevalle is niet alleen een telg uit een bijzondere ondernemende horecafamilie, hij runt ook eigenhandig een cocktailbar met straatterras in de historische stadskern van Brugge. Tijdens de lockdown heeft Ran van de gelegenheid gebruikgemaakt om eigen grenadines, siropen en sappen voor te bereiden met het oog op het zomerseizoen. Een ander geslaagd experiment is een eigen seltzer – een licht alcoholisch bruiswater met fruitaroma – die naar de naam Young Heart Seltzer luistert. Te proeven op het ­terras van Bar Ran, naast uiteraard de vintage cocktails, zomerklassiekers met eigengeteelde kruiden en de liters discotunes die je hier om de oren ­vliegen. Bij twijfel is een daiquiri à la Ran de juiste keuze.

Kuipersstraat 4, Brugge, Op FB: Bar Ran Brugge

9. Polderterras bij de molen: Kruidenmolen, Klemskerke

Ben je er niet in geslaagd om een ­terrastafel op de zeedijk te scoren? Niet getreurd. Beproef je geluk ­landinwaarts en reserveer bij de Kruidenmolen. Met uitzicht op de ­polders en de molen van Klemskerke vind je het overdekte en verwarmde terras van Stijn Bauwens en Veerle Quintens. Volgens hun joviale ­kruidenmolenstijl is er keuzerijkdom: behalve een vast menu zijn er ook veel gerechten à la carte beschikbaar. Chef Stijn blinkt uit in gerechten met Noordzeevis, ingewanden en de ­garnaalkroketten zijn zelfs meerdere omwegen waard. Bij twijfel volg je gewoon de dagverse suggesties van Veerle en haar team. Bovendien zorgt de buitensetting ervoor dat alles ­dubbel zo goed smaakt.

Dorpsstraat 1, Klemskerke, kruidenmolen.be

Genieten van Japanse barfood in Astro Boy in Gent.
 Beeld Eva Vlonk
Genieten van Japanse barfood in Astro Boy in Gent.Beeld Eva Vlonk

10 - 11. Japanse streetfood: Golden Gai & Astro Boy, Gent

De terrassen van Golden Gai en Astro Boy (op amper 5 minuten wandelafstand) hebben zich aan de nieuwe horecarealiteit aangepast. Ter plekke kun je op het terras genieten; ramen in Golden Gai en Japanse barfood zoals gyoza in Astro Boy. Maak je de keuze om het eten mee te nemen, dan zijn het nieuw aangelegde Baudelopark en het houtdok bij Portus Ganda fijne adressen om je buit op te peuzelen. De keel smeren doe je met Aziatisch geïnspireerde cocktails. Funky, verfrissend en altijd lekker.

Dampoortstraat 11, Kongostraat 2, goldengai.be, astroboy.be

12-14. Oase in de stadwildernis: De waterkant bij Dampoort, Gent

In de buurt van de oude Gentse dokken heb je keuze te over: een zondagmiddag in de strandstoelen van het Italiaans geïnspireerde Kiosko hangen of ga je toch voor een completer programma met een bezoek aan Bar Bricolage en de Glasfabriek? Bar Bricolage heeft een select programma met chefs, bartenders en allerhande artiesten die hun ‘oase in de stads­wildernis’ week per week kapen. Ook de organisatie achter Glasfabriek zet hoog in op het aankomend zomerseizoen met extra activiteiten als openluchtcinema, concerten en deejays, naast het uitbaten van hun bar en streetfoodrestaurant in openlucht.

Chinastraat 1, bar-bricolage.be / Koopvaardijlaan 142, glasfabriek.be / Hagelandkaai, perbacco.be/kiosko

15. Stadsterras met volkse ziel: Roots, Gent

De naam van dit Gentse restaurant zegt alles over wat de chef en zijn team drijft. Voor Kim Devisschere zijn vergeten groenten en onbekende vissoorten een onuitputtelijke bron van inspiratie. Zijn creatieve keuken is dan ook een weerspiegeling van wat er in de natuur gebeurt. Outdoor houdt Roots vast aan haar eerlijke en betaalbare signatuur, maar dan geserveerd in de binnentuin, pal in het middeleeuwse Patershol. Tijdens je bezoek mag je rekenen op à la carte streetfood, streekproducten, wijnen, bieren en wie weet het getjilp van enkele stadsmussen.

Vrouwebroersstraat 5-7, Gent, rootsgent.be

Italiaans aperitieven aan Kiosko in de oude Gentse dokken.
 Beeld Stad Gent Dienst Toerisme
Italiaans aperitieven aan Kiosko in de oude Gentse dokken.Beeld Stad Gent Dienst Toerisme

16-17. Trekpleister voor paradijsvogels: VenTura & Albatros, Gent

De aanpalende terrassen van VenTura en Albatros op de Gentse vrijdagmarkt zitten in normale omstandigheden afgeladen vol. Vanaf 8 mei klinkt het after-workterrasrecept vertrouwd: onder vrienden zonnige en minder zonnige momenten delen met een ­stevige vloeibare fond. Uit hun take­away houdt het team van Lino en Els de succesvolle biertankjes (goed voor tien versgetapje pintjes per exemplaar) over waarmee je als klant de schrikwekkende laatsterondestress strategisch aanpakt. En voor de niet-bierliefhebbers zijn er voldoende wijnen, negroni, sangria en zelfs VenTura-merchandise (truckerspetjes, truien, koerstenue) in de aanbieding.

Vrijdagmarkt 34 & 35, Gent, cafeventura.be

18 - 19. Kreeften en matrozen: Halifax, Deinze

Een plek op het terras van Halifax is gegeerd. Behalve de locatie aan de oevers van de Leie zijn er ook de uitstekende grillbereidingen van kreeft, gamba of rundsvlees én het luxueus vernieuwde terras als onmiskenbare troeven. Het spotten van aanmerende boten met uitstappende matrozen is een extra attractie. Wie het wat gemoedelijker wil houden, vindt op amper twee kilometer afstand ’t Oud Sashuis van Astene, waar de grootvader van schrijver Hugo Claus nog brugwachter is geweest. Bestel een apero met ­huisgemaakte paté of droge worst ­terwijl je aan de grasboorden ­watervogels en bloempartijen telt.

Emiel Clauslaan 143, Deinze, gasthofhalifax.be / Hellestraat 20, Deinze, astene-sas.be

20. Aziatische knipoog: Camion, Antwerpen

Camion wordt gerund door twee felle madammen die uitsluitend plantaardige gerechten uit hun hoed toveren, vaak met een Aziatische knipoog erbij. Camille en Boqion lessen bovendien graag je dorst. Kom maar op met die koffies, wijnen en ­cocktails. Hun Antwerpse stadsterras is trouwens steevast bezaaid met een kleurrijk geheel van tafels en stoelen waar jij en je gezelschap instant vrolijk van worden.

Paleisstraat 7, Antwerpen, camion-antwerpen.be

Een stukje Parijs in Antwerpen: het terras van de Witzli-Poetzli, in de schaduw van de kathedraal.
 Beeld rv
Een stukje Parijs in Antwerpen: het terras van de Witzli-Poetzli, in de schaduw van de kathedraal.Beeld rv

21. Comme à Paris: Witzli-Poetzli, Antwerpen

Met een naam uit een oosters sprookje geplukt, krijg je spontaan een ­vakantiegevoel op het terras van Witzli-Poetzli. In de schaduw van de Antwerpse kathedraal – en niet ­onbelangrijk: uit het oog van de ­toeristen – nip je hier sinds 1985 van een pint, Duvel, rum of whisky. Het café levert een ideale basis voor een goed gesprek, het aanschurken tegen een nieuw knuffelcontact of het ­spotten van artistieke stamgasten en flaneurs uit de buurt. Sluit je ogen, neem de jazzy playlist in je op en waan je in Parijs.

Blauwmoezelstraat 8, Antwerpen, witzlipoetzli.com

22. Zuid-Amerikaans genieten: Asur, Antwerpen

Aangezien Vlaanderen vooralsnog niet in tropische temperaturen is onder­gedompeld, zal een exotisch sfeertje van het vuurwerk in ons bord of glas afhangen. Gastvrouw Sofie en chef Moisés – die Venezolaanse roots heeft – vertalen hun fine-diningrestaurant naar een beleving op het terras, ­inclusief Zuid-Amerikaanse keuken. Vanaf 12u kun je er terecht voor ­hapjes, ’s avonds voor een deelmenu met ­aangepaste wijnen en cocktails. Vrijblijvende aanrader: informeer naar de collectie rum.

Volkstraat 32, Antwerpen, asur-restaurant.be

23. Swingend buurtterras: Lewis, Antwerpen

Voor Lewis koos chef Thomas Snijders een hoekpand naast het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Dat de locatie voordien werd uitgebaat als rendez-voushotel, neemt Thomas mee in zijn gevoel voor sfeer. Eten in Lewis moet vooral een swingend feest zijn. En dat blijft ook zo op zijn overkapt terras waar hij opent voor lunch (met dagschotels) en twee avondshifts. Van een beperkt menu is geen sprake. Thomas en zijn team serveren hun ­signatuurmenu (55-70 euro), ongeacht het weer. Het eten, het porselein, de stoere aankleding en het enthousiasme van de chefs moeten de gasten weer het echte restaurantgevoel geven. Tijdig reserveren!

Schildersstraat 25, Antwerpen, lewis-antwerp.be

24. Tussen hemel en hel: Smokey Jo’s Garage, Antwerpen

Met maar liefst 3.000 vierkante meter buitenruimte voor food & drinks trekt het team van Kasper Stuart alle registers open. De achtertuin van stadsbrouwerij De Koninck wordt een alternatieve spektakelruimte met een hemelse boomhut en een centrale ­firepit op het binnenplein die het kloppend hart van de hel vormt. Daarbij wordt er ingezet op comfortfood van hoge kwaliteit in een vlotte service: denk aan pastramisandwiches en heerlijke dips. In het weekend poten de grillmasters asado’s (Argentijnse barbecues) neer en worden er knapperige groenten gepoft. Terwijl jij je op een flinke brok ­bistecca à Fiorentina voorbereidt, maak je een keuze uit het aanbod bieren, cocktails of mocktails en spelen de kinderen op veilige afstand in de zandbak. Kan niet beter, toch?

Boomgaardstraat 17, Antwerpen, smokeyjosgarage.com

Luxueus dineren aan de oevers van de Leie, bij Halifax in Deinze.
 Beeld rv
Luxueus dineren aan de oevers van de Leie, bij Halifax in Deinze.Beeld rv

25. Pal in het maïsveld: HET VELD, Wommelgem

Tijdens een eerste fase zal je HET VELD als bar en restaurant kunnen bezoeken, gerund door de winnaars van VIER-programma Grillmasters. Zij ­zullen vis, vlees en groenten op open vuur bereiden. De bar en het restaurant bevinden zich in de idyllische parktuin van Les Jardins, de statige en gerenoveerde villa waar ooit de legendarische club Bel Air huisde. Vanaf de zomermaanden doet een prachtige arena dienst als unieke locatie voor live-optredens, theater, comedy en feest. Als ontmoetingsplek in de rand van Antwerpen wil HET VELD in zijn programmatie volledig inzetten op laagdrempelig, inclusief en toegankelijk. In de gaten houden en reserveren.

Autolei 191, Wommelgem, naarhetveld.be

26. Onder de kerktoren: Ferment, Lennik

Bij een bezoek aan het Pajottenland is een stop bij Ferment altijd een goed idee. Zorg er dan wel voor dat je bezoek op een zon- of feestdag valt, want de terrassen op het dorpsplein van Lennik zijn alleen dan geopend. Eten wordt níét geserveerd op het ­terras, maar de vertrouwde drankenkaart is gelukkig wel present. Naast het ongemeen uitgebreide bierassortiment (denk aan geuze en lambiek) is er aan alcoholvrije alternatieven (aperitieven, sappen, koffies, kombucha’s) geen gebrek. Ook voor betere wijn is dit de plek, met een wijnselectie door Yanick Dehandschutter, in 2019 nog uitgeroepen tot Sommelier van het jaar door Gault&Millau.

Alfred Algoetstraat 1, Lennik, ferment.be

27. Kersverse Bib Gourmand: Hop, Leuven

Voor het team achter Gastrobar Hop is een goed glas even belangrijk als een smakelijk gerecht. Dat vertaalt zich in gebalde smaken van het seizoen, eigenzinnige wijnen, funky bieren en een genereuze service. Hun takeaway is zo’n succes dat afhaal ook na de opening van de terrassen een optie blijft. Ter plekke kun je ‘s avonds voor 40 euro per persoon van een ­meergangenmenu genieten en ook ’s middags is er een lunchservice (25 euro) gepland. Die ongedwongen ­gastronomie werd ook opgemerkt door Michelin die de zaak dit jaar een Bib Gourmand (als bekroning voor de uitstekende verhouding tussen prijs, kwaliteit en plezier) uitreikte. Hop, je moest al weg zijn.

Vaartkom 1A, Leuven, hopgastrobar.com

 Schipper mag ik overvaren, naar de Chalet Robinson in het Ter Kamerenbos.
 Beeld © visit.brussels / Jean-Paul Remy - 2017
Schipper mag ik overvaren, naar de Chalet Robinson in het Ter Kamerenbos.Beeld © visit.brussels / Jean-Paul Remy - 2017

28. Per veerboot richting terras: Chalet Robinson, Brussel

Ooit al op een vlot gestapt om bij een terras uit te komen? In het centrum van het beruchte Ter Kamerenbos bereik je via een veerboot een ­onbewoond eiland, op de uitbating van Chalet Robinson na. Na het ­schaken van een strandstoel verdiep je je in de kaart met zoetigheden, Belgische bieren en Vlaamse ­klassiekers zoals steak-friet, mosselen en balletjes in tomatensaus. Breng gerust je kroost mee, want op het eiland is er niet alleen voldoende ruimte om te ravotten, er worden ook pedalo’s en roeiboten verhuurd.

Steigerweg 1, Brussel, chaletrobinson.be

29-34. Terras-estafette: Dansaertbuurt, Brussel

Haal de innerlijke Dansaertvlaming in jezelf naar boven en (her)ontdek de bruisende terrasbuurt van centrum Brussel. Start je parcours aan het ­multiculturele terras van De Markten en maak je keuze uit de waaier aan terrassen van cafés zoals Au Daringman, Roskam, Barbeton of Walvis. Om je terrasverbruik te spreiden is het pizzaterras van Nona, waar enkel Napolitaanse pizza’s met ­toppings uit de houtskooloven ­tevoorschijn komen, een aanrader.

Oude Graanmarkt 5, demarkten.be / Vlaamsesteenweg 37, Op FB: Daringman / Vlaamsesteenweg 9, nl.cafe-roskam.be / Antoine Dansaertstraat 114, Op FB: Barbeton / Antoine Dansaertstraat 209, Op FB: Walvis / Sint-Katelijnestraat 17/19, nonalife.com

Thor Terrazza, tussen de oude mijngebouwen in Genk. Beeld Thor Terrazza
Thor Terrazza, tussen de oude mijngebouwen in Genk.Beeld Thor Terrazza

35. Zekerheid aan de Zavel: Au Vieux Saint Martin, Brussel

Een terras waar je op elk moment van de week terechtkunt, klinkt als de plek waar we al zo lang naar ­snakken. Dankzij haar terras­verwarming, uit­gebreide oberploeg en doorgewinterd keukenteam kun je op het terras van Au Vieux Saint Martin het hele jaar terecht. Reserveren? Hoeft niet. Deze terrasklassieker maakt al sinds 1968 vanaf 10u ’s ochtends tot omstreeks ­middernacht het mooie weer aan de Brusselse Zavel, mede dankzij publiekslievelingen als toast ­kannibaal en stoofvlees met friet.

Grote Zavel 38, Brussel, auvieuxsaintmartin.be

36. Plakken met zeldzame wijnen: Tortue, Ukkel

Zit je op het hoekterras van Tortue in Brussel of in Parijs? Het kan allebei! Tortue introduceert zich niet toevallig als cave en épicerie. Die sfeer zorgt er samen met de lentezon voor dat je jezelf op vakantie waant. In principe zit je hier de hele dag goed, tot je de hele kaart hebt uitgeprobeerd. De kaart van Tortue is een verzameling van natuurlijke hapjes en Italiaanse producten zoals bressoala en burrata die je naar eigen zin kunt combineren of delen. Binnen reiken de flessen wijn met fantasierijke etiketten tot aan het plafond. Laat je verleiden tot een zeldzame wijn en blijf zo lang mogelijk plakken.

Rue Edith Cavell 34, Ukkel, clubtortue.com

37. Het hoogst bewaarde geheim: albert culture, Brussel

Het magnifieke dakterras boven de Koninklijke Bibliotheek (KBR in het kort) brengt de ‘oeh’ en ‘ah’ in je naar boven. Het is met duizend vierkante meter gigantisch, zodat je op veilige afstand kunt lonken naar de overige terras­hangers. Behalve eten en drinken zal je hier van donderdag tot zondag (tussen 15 en 17u wandel je gratis binnen) ook ­kunnen genieten van een muziek­programmatie met resident dj’s als Mika Mayonnaise en sets om duimen en ­vingers bij af te likken. Bij een volgende versoepeling worden liveconcerten ­aangekondigd. Het openingsweekend belooft alvast te knallen.

Museumplein 1, Brussel, albert.brussels

38. Tussen mijn en vallei: Thor Terrazza, Genk

Thor Terrazza is het zomerterras van restaurant Partaasch. Het terras kan op een unieke setting rekenen: tussen eeuwenoude mijngebouwen, de Stiemerbeekvallei en met uitzicht op de waterpartijen van het park. Zak je liever onderuit met een bubbel of rosé in de hand, dan kun je je plekje in het gras uitzoeken op een zitzak of ligstoel. Op het terras wordt een typisch zomermenu geserveerd met tapas, gegrild vlees, vis, en schaal- en schelpdieren. Ook voor de kleinsten is er een afzonderlijke kaart met huisgemaakt lekkers. Dikke truien zijn geen noodzaak aangezien dit terras, in het groene hart van Limburg, volledig overkapt en verwarmd is.

Thor Park 8000, Genk,thorterrazza.be

39. Al fresco: ’Nduja open air by Ralf, Lanaken

De klassieke bistro van het Limburgse luxehotel La Butte aux Bois, dat behalve een wellness ook een ­tweesterrenrestaurant herbergt, gaat op de schop voor een gloednieuw foodconcept mét terras. Op aanzet van kersvers algemeen directeur Willem Asaert zal je vanaf mei de Zuid-Italiaanse keuken volgens de inspiratie van tweesterrenchef Ralf Berendsen kunnen proeven. Het ­keukenteam van ’Nduja open air by Ralf zelf wordt aangevuurd door de jongere broer van Ralf, Dennis. Hij gaat aan de slag met nduja – de befaamde worst uit Calabrië –, voorziet naast een reeks antipasti eigen charcuterie, verfijnde pizzette, enkele pastagerechten, kazen en de klassieke dolci. In het weekend wordt uitsluitend het vijfgangenmenu (69 euro p.p.) geserveerd, terwijl je doordeweeks ook à la carte een keuze kunt maken. In een later stadium zal het nieuwe restaurant indoor te bezoeken zijn.

Paalsteenlaan 90, Lanaken, labutteauxbois.be

40. Magische zonsondergang, Westpunt, Hasselt

Het fijnste terras van Hasselt is zonder enige twijfel Westpunt bij het Albertkanaal. De magische zons­ondergang lokt veel liefhebbers, maar ook overdag krijgen saaie momenten geen kans dankzij het kanaal waarop watersporters druk in de weer zijn en de tennisvelden om de hoek van het terras. Voorts kom je hier aan je ­trekken met de (buiten)barkaart ­inclusief fingerfood, het brasseriemenu en de loungers aan het water waar je extra vitaminen kunt opdoen. Prima plek voor wat me-time en een goed boek!

Hoogbrugkaai 91, Hasselt, westpunt.be

’Nduja open air by Ralf, de Zuid-Italiaanse keuken op z’n best, maar dan in Lanaken.
 Beeld rv
’Nduja open air by Ralf, de Zuid-Italiaanse keuken op z’n best, maar dan in Lanaken.Beeld rv

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234