Zondag 02/04/2023

AchtergrondTelewerk

Staat je webcam echt uit als je niet aan het videobellen bent?

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Webcams zijn het afgelopen jaar vermoedelijk vaker gebruikt dan ooit. Maar wat als iedereen elkaar gedag heeft gezwaaid in Microsoft Teams, Google Meet, Zoom of een andere videobeldienst? Staat een webcam dan echt uit? Met andere woorden: kan iemand meekijken, ook al gebruik je de camera zelf niet?

Pieter Sabel

Ja, dat kan. Al sinds het bestaan van webcams is bekend dat er op afstand meegekeken kan worden. Hackers installeren in zo’n geval ongemerkt een Remote Access Toolkit op je computer, of RAT. Dat is software die geïnstalleerd wordt op je computer, waarmee iemand toegang heeft tot je laptop. Dus ook tot de webcam en het bijbehorende lichtje dat een indicatie geeft van of hij aan of uit staat.

Zo’n RAT zit vaak in een bijlage bij een mail, of wordt geïnstalleerd via dubieuze sites. Wat ook voorkomt is dat de website van een dienst die je vertrouwt is gehackt en er ongemerkt iets op je computer wordt achtergelaten terwijl je een vakantie aan het boeken bent bijvoorbeeld.

Wat eveneens vaak gebeurt, zegt John Veldhuis van computerbeveiliger Sophos, is dat je gebeld wordt door iemand die zich voordoet als een medewerker van een servicedesk. “Laten we zeggen: Microsoft belt dat er iets is met je laptop en dat er iets moet worden geïnstalleerd om het te verhelpen. Er zijn wereldwijd bedrijven waar mensen dit doen, compleet met belscripts, om zo toegang te krijgen. Wel, Microsoft belt nooit zelf met zo’n mededeling.”

Persoonlijke informatie

Het gaat hackers vaak in eerste instantie om wat er aan persoonlijke informatie op een computer is te vinden. Webcams worden gehackt om pikante beelden te kunnen maken en verkopen, maar ook om te kijken wat er verder in huis te zien is. Misschien ligt er wel een creditcard op tafel.

Dit is bij mobiele apparaten niet anders, zij het dat hackers dan ook gebruik kunnen maken van kwetsbaarheden in apps. In FaceTime van Apple bijvoorbeeld zat in januari zo’n fout, en konden derden in principe al controle krijgen over je apparaat als er kort verbinding was geweest tussen twee apparaten. Bij telefoons en tablets is het dus niet eens nodig om software te installeren, er kan al een fout zitten in een app die al gebruikt wordt om met de camera mee te kunnen kijken.

Wil je er zeker van zijn dat dit niet gebeurt, dan kun je software installeren die ‘meekijkt’ of er niemand van je webcam gebruikmaakt. Wil je het nu al zeker weten, dan plak je een schuifje op je webcam en zet dat dicht als je hem niet gebruikt. Heb je een losse webcam met een usb-kabel? Laat die niet in de usb-poort zitten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234