Donderdag 08/06/2023

Het ConsultOpvoeden

Slimme ouders bereiden hun kind nu alvast voor op de wintertijd

‘Onthoud wel: je kind is geen machine, maar een individu. Slaapgedrag kun je niet afdwingen.’ Beeld Getty Images/Johner RF
‘Onthoud wel: je kind is geen machine, maar een individu. Slaapgedrag kun je niet afdwingen.’Beeld Getty Images/Johner RF

In de nacht van zaterdag op zondag springt de klok terug van 3 naar 2 uur. Een uur extra slapen dus, tenzij je een kindje hebt dat de memo gemist heeft. Baby- en kinderslaapcoach Simone Meijer van MOON Slaapcoaching deelt wintertijdadviezen voor kleintjes tot vier jaar.

Elise Vermeeren

Kies je strategie

“Je hebt twee keuzes: niks doen en accepteren dat je kindje zondagochtend en de dagen die volgen een uur vroeger wakker wordt dan normaal, of drie dagen van tevoren beginnen met het ritme te verschuiven.”

Schuif elke dag alles een beetje op

“Tien minuten, een kwartier of een half uur opschuiven; doe het net zo geleidelijk als jij het wilt aanpakken. Als je vier dagen op voorhand begint, breng je je kind die avond een kwartiertje later naar bed, de dag erna een half uurtje, dan drie kwartier en zaterdag een uur. Je start de dag dan later, dus de eetmomenten en slaapjes zijn ook later. Ineens een heel uur langer opblijven zou ik niet doen, dat werkt waarschijnlijk averechts.”

“De meeste ouders leven niet zó op de klok dat dit meteen een enorme omslag is voor kinderen. Lees een extra boekje, ga iets langer rommelen in de slaapkamer. De kans is groot dat je kindje dit ritme oppakt. Onthoud wel: je kind is geen machine, maar een individu. Slaapgedrag kun je niet afdwingen.”

Nacht is nacht

“Ga je niet opschuiven? Dan roept je kind je een uur eerder. Als het normaal om 6 uur wakker wordt, dan kan het dat het nu om 5 uur naast zijn bed staat. In dat geval zou ik nog even wachten met het opstarten van de dag. Gooi niet meteen de gordijnen open, maar houd het donker en stil, blijf in de slaapkamer en doe wat je altijd doet als je je kindje ’s nachts in slaap probeert te krijgen. Doet je kleintje overdag nog maar één dutje? Kijk of je het rond 16 uur nog tot een powernapje kunt verleiden, om het daarna wakker te houden totdat het bedtijd is.”

Het komt goed

“Die klok die een uur verschuift, het is geen hele impactvolle gebeurtenis voor een kind. Maak je er niet te druk om. Tot twee jaar doen baby’s zoveel slaapjes, gaan ze continu door sprongetjes en slaapregressies of komt er weer een tandje door... Zo’n uurtje verschil kunnen ze er wel bij hebben. Is je kind echt van slag door de wintertijd, dan zal dat niet langer dan een week duren. We willen zo graag dat alles maakbaar is, maar je kunt slaap hoogstens faciliteren.”

Blijf je rituelen uitvoeren en ga naar buiten

“Omdat dat opschuiven en later wakker worden natuurlijk wel een beetje anders is, is het belangrijk dat je het bedritueel voorspelbaar houdt. Doe je altijd eerst de slaapzak aan en dan de gordijnen dicht, doe dat dan in deze week ook. Wat goed helpt als je kind vroeger wakker wordt, is naar buiten gaan. Het ochtendlicht reset de biologische klok en kan je kindje helpen in een goed, natuurlijk ritme te komen.”

Vraag om hulp

“Wordt je kindje al heel lang de hele nacht door wakker en kun je er echt niet meer tegen? Vraag hulp aan een slaapcoach, je huisarts of een consultatiebureau. Volg één advies op - niet dat van én de ingeschakelde professional én Google én je vriendinnen. En als het kan: doe het samen met je partner. Zorg dat je op zijn minst twee nachten per week goed slaapt, desnoods met je oordoppen in.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234