Maandag 19/04/2021

CulinairSnelkookplan

Schud de boel door elkaar met deze groene kool met worst en kokos

null Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke

Zit u wat vastgeroest in een klassiek kookrepertoire? Schud de boel door elkaar en waag u eens aan een onverwachte smaakcombinatie, zoals groene kool, worst en kokos.

Wanneer u aan kool, braadworst en patatjes denkt, beeldt u zich waarschijnlijk ­automatisch een typisch bommabord in, gedecoreerd met fijne bloemetjes, en gevuld met ­traditionele Belgische boerenkost. Rode kool gestoofd met een appeltje, een gekookte aardappel, een lange braadworst geserveerd met een lik mosterd. Juist? Hoewel zo’n klassieker soms goed kan smaken, is dit lang niet de enige manier om deze drie ingrediënten te combineren tot een lekkere maaltijd. Toch geeft Google mij bij het intypen van de drie woorden enkel deze nostalgische samenstelling. Wanneer het op eten aankomt, lijken we soms vastgeroest in gewoontes en gebruikelijke combinaties. Ik vind het dan ook bevrijdend om af en toe tegen zo’n heilig huisje te schoppen en iets onherkenbaars te maken met exact dezelfde hoofdingrediënten. Het resultaat is vaak zo lekker dat ik me afvraag waarom niemand ooit eerder op dit heerlijke samenspel kwam. Schud af en toe uw kookrepertoire dooreen en haal die favoriete combinaties uit hun comfortzone. Want als u kool, worst en patatjes graag op één manier eet, verorbert u ze beslist ook met veel plezier in een totaal andere compilatie.

Zo heb ik kool in al zijn kleuren, vormen en ­soorten afgelopen winter enorm leren appreciëren. Zijn veelzijdigheid is compleet miskend in onze Belgische keuken. Akkoord, (rode) kool vormt een voorspelbaar huwelijk met appel, jeneverbes en rode wijn, maar ook met exotische smaken paart deze groente wonderwel. Denk aan gember, chili, koriander, kokos en sojasaus. Bak eens twee ­handenvol fijngesneden sliertjes kool in een hete wok met wat sesamolie, gember, knoflook en ­sojasaus. Meng er gekookte noedels of rijst doorheen en werk af met wat pittige chilisaus. Hemels! Hoe meer ik met kool aan de slag ga, hoe meer ik ontdek dat we deze mooie groente onrecht aandoen door hem niet ten volle te benutten.

Zwartgeblakerd

Een techniek die we steeds vaker terug zien komen bij chefs en in recepten van gerenommeerde ­internationale culinaire magazines en platforms, is het aanschroeien van in kwarten gesneden kool. Een prachtige manier om eender welke kool (groene, rode, witte of spitskool) van een crunchy textuur en een umamirijk exterieur te voorzien. Versnijd de geblakerde kool vervolgens en verwerk hem in een lauwe salade of serveer simpelweg met hummus of een andere saus.

Maar je kan de kool ook met pan en al in de oven zacht laten worden. Voor dit recept laten we de ­aangeschroeide koolpartjes in de oven verder garen samen met – u raadt het al – aardappelen en worst, in een tomaten-kokossaus. Na veertig minuten heeft de kool een groot deel van de gearomatiseerde saus opgeslorpt en is ze zalig zacht vanbinnen met toch nog steeds die knapperige, haast zwartgeblakerde ­buitenkant. Bedruip met een eetlepel saus die zijn weg tussen de zachte koolblaadjes zoekt, en een nieuw vooruitstrevend huwelijk is geconsumeerd.

null Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke

Dit heb je nodig voor 2 personen

½ groene kool, buitenste bladeren ­verwijderd / olie / peper en zout / 2 boerenworsten / 3 teentjes knoflook, tot moes geplet / snuf chiliflakes / 1 tl gemalen korianderzaad / 1 el mosterdzaad / 1 blik (400 g) kerstomaten / 250 ml kokosmelk / 400 g krieltjes

Zo maak je het

1. Verhit de oven op 180° C.

2. Snijd de halve groene kool in twee kwarten. Verhit wat olie in een grote, ovenbestendige pan en bak over een middelhoog vuur aan beide snijkanten diep donkerbruin en krokant. Laat de partjes onaangeroerd enkele minuten aanschroeien alvorens om te draaien. Kruid met peper en zout.

3. Haal de kool uit de pan en voeg opnieuw wat olie toe. Bak nu de worsten in enkele minuten aan. Je hoeft ze niet volledig gaar te bakken. Haal de worsten uit de pan.

4. Voeg weer wat olie toe aan de pan en draai het vuur zacht. Voeg de tot moes geplette knoflook, chiliflakes, korianderzaad en mosterdzaad toe. Roerbak 1 min., tot het mosterdzaad begint te knetteren. Blus de pan met de kerstomaten en kokosmelk. Roer goed dooreen en schik de groene kool, worst en aardappelen in de pan. Schuif in de hete oven en bak in ongeveer 40 min. gaar.

5. Haal de pan uit de oven en verdeel de kool, worst, patatjes en saus over de borden.

Tip: Laat de boerenworst achterwege en je zet een smakelijk vegetarisch hoofdgerecht op tafel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234