Woensdag 16/06/2021

CulinairSnelkookplan

Recept: Zomerse, gekonfijte tomatencouscous

null Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke

Niets in huis? Laat de sausjes, pickles en restjes die in onze koelkast leven het avondmaal redden. Een overschotje kerstomaten maakt deze couscous af.

Met lichte paniek scan ik de inhoud van de koelkast. Het is weer zo’n dag die voorbijvloog zonder dat ik vooruit kon kijken naar dit moment: etenstijd. De winkels naderen hun ­sluitingsuur en ik heb nog geen flauw idee van wat we die avond – als in nú – gaan eten. Mijn oog valt op een potje gekonfijte tomaten. Bingo, roept mijn brein. Ik haal opnieuw rustig adem en dank mijn vroegere zelf die een week geleden slim genoeg was om dit potje met een restje kerstomaten zorgvuldig te stockeren voor dit moment. Meer dan eens ­redden de kliekjes uit mijn frigo een laat avondmaal, en meer dan eens zijn die geïmproviseerde ­gerechten zo lekker dat ze een vaste plek in mijn recepten­repertoire krijgen.

In het Engels bestaat er een mooi woord voor de verzameling van sausjes, pickles en potjes die in de deur van uw koelkast leven: condiments. Google Translate vertaalt het als ‘specerijen’, maar dat dekt de lading niet volledig. ‘Redders in nood’ lijkt mij persoonlijk veel gepaster. Alleszins, het is hetgeen waarmee ik mijn dagelijks koken gemakkelijk, snel en interessant maak. Het zijn ingrediënten die we ­doorgaans relatief lang bewaren zoals miso, ansjovis, augurken, kappertjes, ketchup, sriracha, kimchi en de laatste überverslavende toevoeging: ‘nduja, ofte een pikante, smeerbare salamispread. Smaakt veel beter dan deze omschrijving, echt waar! Vaak zijn het zaken die je in de winkel koopt, maar uiteraard kan je ook zelf condiments maken. Denk maar aan zelfgemaakte pesto, snel gepekelde rode ui of deze gekonfijte tomaten. Wanneer je de zelfgemaakte ‘redders in nood’ op de juiste manier bewaart, ­blijven ze weken lekker. Ik noem ze graag liefkozend mijn koelkastkliekjes. Ze maken een supermarkthummus net dat tikkeltje specialer en een simpele boterham iets om naar uit te kijken, je pimpt er een bord pasta mee of draait ze door deze couscous met feta. Het avondmaal staat op die manier in tien minuten op tafel. Works for me!

Zonneschijn

Minder is meer wanneer het op tomaten aankomt. Meer dan een flinke snuf fleur de sel en een straaltje lekkere extra vierge olijfolie heb je niet nodig om er het beste uit te halen. Zeker wanneer ze tijdens de zomermaanden in piekseizoen zijn. Toegegeven, in de vroege lente zijn ze rauw nog niet op hun allerbest, maar ik (en wij allemaal, denk ik) heb nood aan wat zonneschijn op mijn bord, dus haal ik de zoetste kerstomaten in huis die ik vinden kan en konfijt ze met wat smaakmakers zoals tijm, oregano en fijne plakjes knoflook in een royale hoeveelheid olijfolie tot ze zacht en juicy zijn. Wat je vervolgens uit de oven haalt zijn boterzachte tomaatjes in een hemelse saus van olijfolie, tomatensap en aromaten.

Deze tomaatjes en hun verrukkelijke sap vrolijken elke maaltijd op. Beleg er bruschetta’s mee, serveer ze over een bol smeuïge burrata, besprenkel de saus over spreads en dips of laat deze couscous alle ­heerlijke sappen opslurpen. Er is niets wat deze tomaten niet kunnen.

null Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke

Gekonfijte tomatencouscous

Dit heb je nodig voor 4 personen

800 g kerstomaten / 150 ml olijfolie / 2 el balsamicoazijn / 4 tenen knoflook, in dunne plakjes / peper en zout / enkele takjes verse kruiden zoals tijm, rozemarijn of oregano / Voor de couscous: 300 g couscous / 50 g rozijnen / 3 el rodewijnazijn /  20 g platte peterselie, fijngehakt / 20 g koriander, fijngehakt / 100 g feta, verbrokkeld

Zo maak je het

1. Verhit de oven op 180° C. Doe de kerstomaten in een ovenschaal en meng met olijfolie, balsamicoazijn, knoflookplakjes en takjes verse ­kruiden. Kruid met peper en zout.

2. Schuif zo’n 30 à 40 min. in de oven, of tot de tomaten zacht zijn.

3. Gaar de couscous volgens de ­instructies op de verpakking. Week de rozijnen een kwartiertje in de ­rodewijnazijn en hak ze dan grof.

4. Maak de couscouskorreltjes los met een vork en breng op smaak met peper en zout. Meng er de verse kruiden, rozijnen en de rodewijnazijn door, gevolgd door de helft van de tomaten en 100 ml van hun saus. Werk af met de overgebleven ­tomaatjes en de verbrokkelde feta.

Tip: maak je een grote hoeveelheid tomaten, bewaar de rest dan samen met de saus in een afgesloten potje in de koelkast. Werk eventueel af met extra olijfolie zodat de tomaatjes helemaal onder staan. Het blijft gemakkelijk twee weken goed.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234