Maandag 05/12/2022

CulinairSnelkookplan

Recept: taco met geroerbakte, hemelse kikkererwten

null Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke

Vol van smaak, met een zoet, nootachtig aroma, sappig en met een perfecte bite. Dé volmaakte kikkererwt bestaat!

Louise De Brabandere

We vinden het vanzelfsprekend dat het vlees van een speciaal koeienras, dat met zorg gekweekt werd en bij de betere slager aan het karkas te drogen hangt, smakelijker is dan een lapje witblauw uit de supermarkt. Dat geldt ook voor ambachtelijke kaas uit een speciaalzaak of een door uw wijnhandelaar ­zorgvuldig ­uitgekozen fles van een wijnboer met visie.

Maar nooit in mijn wildste dromen had ik ­kunnen denken dat een eenvoudige, gekookte ­kikkererwt mij zo zou kunnen verbazen. Dat de ene kikkererwt niet zomaar de andere is, bewijzen de grote, stevige exemplaren van het Spaanse merk El Navarrico. Niet enkel qua looks, maar ook qua smaak en textuur rijst deze peulvrucht uit boven alle andere die ooit in mijn winkelkar belandden. Ze zijn afkomstig uit de regio Navarra, een bijzonder vruchtbare streek in het noorden van Spanje, waar ze door een familie­bedrijf, gespecialiseerd in dit soort conserven, eerst gekweekt, geselecteerd en vervolgens perfect beetgaar geblancheerd ­worden met niets meer dan zout.

De revelatie kwam er nadat ik bij de gastronomische supermarkt Cru een couscouspakket mocht afhalen, omdat ik er het afgelopen jaar als klant een bepaald bedrag gespendeerd had. Van het bijgeleverde couscousrecept kwam niets in huis, maar toen ik argeloos de pot El Navarrico-kikkererwten opende voor een ander gerecht, veranderde mijn kijk op peulvruchten voorgoed. Achteloos kocht ik jarenlang de eerste de beste kikkererwten uit blik, zonder ooit de kwaliteit in vraag te stellen. Nooit kwam het überhaupt in mij op dat de kikkererwten, zoals ik ze gewoon was te eten, een flauw afkooksel bleken van de enige echte Castellano-kikkererwt. Een doorsneekikkererwt, die je bij elke supermarkt uit blik in het schap treft, heeft niet echt een uitgesproken smaak en de ­textuur is melig en papperig. Ik verwerkte ze in tal van gerechten die ik vervolgens stevig op smaak bracht, maar nooit at ik ze, zoals de El Navarrico-­kikkererwt, rechtstreeks uit de pot, alsof het ­snoepjes zijn.

Zijdezachte hummus

El Navarrico blijkt – hoe kan het ook anders – hét favoriete merk van Yotam Ottolenghi. U weet wel, de chef uit Groot-Brittannië die nogal uitgebreide ingrediëntenlijstjes in zijn kookboeken gooit. Laat deze pareltjes schitteren in een echt kikkererwten­gerecht waarin ze de hoofdrol toebedeeld krijgen zoals dé klassieker: zijdezachte hummus. Of, als het eens iets anders mag zijn, deze supersnelle taco’s met geroerbakte kikkkererwten en zoete punt­paprika. Niet enkel verbazingwekkend lekker, maar ook binnen het kwartier op tafel. Verwarm deze gekookte peulvruchten met uitgesproken specerijen zoals komijn, chili en gerookt paprikapoeder in de pan en schep rechtstreeks op een met zure room besmeerde ­tortilla. Besprenkel met de kruidensaus chimichurri en een gebalanceerd samenspel van pittig, romig, zuur en smeuïg ontpopt zich in uw mond.

null Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke

Taco met geroerbakte kikkererwten en puntpaprika en chimichurri

Dit heb je nodig voor 2 à 3 personen

Voor de chimichurri: 20 g koriander, fijngehakt / 20 g platte peterselie, fijngehakt / blaadjes van 10 takjes verse tijm / snuf chiliflakes / 1 teentje knoflook, tot moes geplet / ½ rode ui, fijngesnipperd / 150 ml olijfolie / 2 el rodewijnazijn / peper en zout

Voor de taco’s: ½ rode ui, ­versnipperd / 2 puntpaprika’s, in stukjes / 3 teentjes knoflook / 2 ­bokalen kikkererwten (400 g uit­gelekt gewicht) / 2 tl komijnpoeder / 1 tl gerookt paprikapoeder / 1 tl zoet paprikapoeder / snuf chiliflakes / 200 g zure room / 8 minitortilla’s

Zo maak je het

1. Meng alle ingrediënten voor de chimichurri in een kom en breng stevig op smaak met peper en zout.

2. Verhit wat olie in een pan over een middelhoog vuur en stoof de ui 2 min. aan alvorens de puntpaprika toe te voegen. Roerbak 5 min. en voeg dan de knoflook, uitgelekte kikker­erwten en specerijen toe. Breng goed op smaak met peper en zout en roerbak tot alles warm is.

3. Verhit de tortilla’s in een droge pan of rechtstreeks over de vlam van je gasfornuis. Beleg met een lepeltje zure room, een flinke schep ­kikkererwten en paprika en werk af met chimichurri.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234