Zaterdag 31/07/2021

CulinairWeekendrecept

Recept: salade met kip, watermeloen en Thaise dressing

null Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke

Slaatjes hebben bij veel foodies geen al te beste reputatie. Maar deze pittige Thaise salade met watermeloen bewijst dat ‘een slaatje’ allesbehalve saai en inspiratieloos hoeft te zijn.

Slaatjes werden hier lange tijd naar het vakje ‘saai dieetvoer’ verbannen, tot ik doorhad dat je er veel meer van kan maken dan een ­inspiratieloze kom rauwe groenten. Er bestaat ­namelijk geen sluitende definitie van wat ‘een ­slaatje’ hoort te zijn. Echt waar, het is mogelijk: een bord rauwkost waar je maar geen genoeg van krijgt! Met een aantal eenvoudige vuistregels in het ­achterhoofd eet u nooit nog konijnenvoer.

Het lijkt een open deur. Maar sla vormt, althans in mijn definitie, een groot onderdeel van een ‘slaatje’. Het is zonde om jezelf te beperken tot kropsla. Mix it up! Pittige rucola, frisee, waterkers, tuinkers, krokante ijsbergsla, jonge spinazie, little gem… Er zijn zoveel bladgroenten om uit te kiezen! De meeste goede groentewinkels bieden ook een interessante mix aan, zodat u niet alles apart hoeft te kopen.

Stap bij het samenstellen eens uit het vastgeroeste slaatjes-denkpatroon en kijk eerst en vooral goed rond in de keuken. Wat moet er dringend op? De kans is groot dat u het in uw slaatje kan verwerken. Een restje geroosterde wortelen of bietjes van de avond voordien, een pot gepekelde komkommer of een snee oud brood waarvan u krokante croutons maakt. Slaatjes zijn de ideale manier om voedsel­verspilling tot een minimum te beperken. Vergeet ook de fruitschaal niet! Zomerfruit zoals bessen of sappige watermeloenpartjes maken het geheel fris en interessant.

Blijft u inspiratieloos naar uw koelkast staren? Werk dan eens rond een bepaald thema om uw ­slaatje vorm te geven. Zin in een Midden-Oosterse lunch? Haal die pot tahini, granaatappelpitten en bussel platte peterselie maar boven. Of liever iets Aziatisch? Grijp dan naar de vissaus, pindanoten en verse koriander. Kiezen voor een thema maakt het soms gemakkelijk om ingrediënten bijeen te brengen. Naast groenten voeg ik steevast ook een kleine portie eiwitten toe: krokant gebakken kip of halloumi, een gekookt eitje, enkele sneetjes gerookte zalm of gerijpte kaas, en een handje noten en zaden. Met een kleine hoeveelheid creëer je een enorme smaakboost. Die zaken zorgen er tevens voor dat ik een uur later niet opnieuw honger hebt.

Verse kruiden

Tot vervelens toe vermeld ik het royale gebruik van verse kruiden in deze rubriek. U denkt waarschijnlijk dat ik aandelen van Aveve heb (not), maar ik kan het gewoon niet genoeg benadrukken. Geen tuin of balkon, of gewoon geen groene vingers? Doe zoals ik en zet kruidenplantjes uit de supermarkt samen in een grote ovenschotel die je dagelijks met een ­centimeter water vult. Ze blijven weken vers.

En dan de dressing, het bindmiddel van uw ­slaatje. Vinaigrette kan zo simpel zijn als een ­kwaliteitsvolle extra vierge olijfolie mengen met een eetlepel van uw favoriete azijn of een flinke kneep citroensap, peper en zout. Mag het een tikje ­spectaculairder? Noten- of pittenolie, tahini, vissaus en specerijen zoals sumac vormen stuk voor stuk interessante dressingingrediënten.

null Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke


Dit heb je nodig voor 2 personen

2 el vissaus / 3 el limoensap / 1 Thais chilipepertje, fijngehakt / 2 tl suiker / teentje knoflook, tot moes geplet / olie / 300 g uitgebeende kippenboutfilet, in stukken / peper en zout / 50 g geroosterde, ongezouten pinda’s / 2 grote handen gemengde sla / 2 el sesamolie / 300 g watermeloen, in stukjes / ½ komkommer, in stukjes / ½ venkel, in flinterdunne plakjes / handvol muntblaadjes

Zo maak je het

1. Mix de vissaus met limoensap, chilipepertje, suiker en knoflook tot een vinaigrette. Zet opzij.

2. Verhit wat olie in een pan, kruid de kippenstukjes met peper en zout en bak aan beide kanten knapperig en goudbruin.

3. Hak ondertussen de pinda’s grof. Meng, eens je klaar bent om te eten, de sla met de sesamolie, peper en zout. Meng met je handen heel voorzichtig dooreen tot elk blaadje een laagje olie heeft. Voeg vervolgens de watermeloen, komkommer, venkel, kipstukjes, munt en de helft van de pindanoten toe. Overgiet met de dressing en meng opnieuw ­voorzichtig door elkaar.

4. Verdeel over twee borden, werk af met de overgebleven pinda’s en eet onmiddellijk op.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234