Maandag 19/04/2021

CulinairSnelkookplan

Recept: kip uit de oven met rozijnen en amandelen

null Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke

Bent u het beu om dag na dag zelf te moeten koken? Is de inspiratie op en de berg afwas torenhoog? To the rescue: goeie raad én een makkelijk recept voor kip uit de oven.

Het is midden in wat een eindeloze coronawinter lijkt, wanneer ik in mijn vriendenkring de eerste signalen van kookmoeheid opvang. Tot de symptomen behoren een gebrek aan inspiratie, fikse afwasmoeheid en een intens gemis van gezellig op restaurant gaan. Na een jaar lockdownkoken, waarbij ontbijt, lunch én avondmaal uit een en dezelfde keuken moeten komen, loert een ware kookburn-out bij sommigen om het hoekje.

Behoort u tot het kamp dat het helemaal gehad heeft met de mentale last die koken soms met zich meebrengt? Ik ben er voor u! Het mag dan wel lijken alsof ik te allen tijde al fluitend achter het fornuis sta en moeiteloos drie maaltijden per dag uit mijn ­potten schud, maar wees gerust, ook hier lijkt het soms onmogelijk om naast al het ‘echte’ werk dat moet gebeuren, ook nog eens te verzinnen wat er die avond op tafel komt.

Mijn sporadische kookmoeheid is gelukkig meestal van korte duur en slaat vooral toe wanneer ik een paar essentiële zaken uit het oog verloren ben. Een lege koelkast, een slechte voorbereiding of te veel terugvallen op hetzelfde repertoire zijn ­triggers die thuis koken een pak moeilijker of saaier maken. Zo leerde ik het afgelopen jaar dat ­lockdownkoken veel relaxter wordt wanneer je een paar basisrichtlijnen volgt.

Alles begint bij een goede voorbereiding. Koken is zoveel gemakkelijker met een gevulde koelkast en voorraadkast. Bepaal met welke ingrediënten je graag kookt en zorg er dan ook voor dat je deze als vaste waarde in huis hebt. Leer ook creatief te zijn met het weinige dat soms voorhanden is. Zo zet je met een ajuin, wat specerijen, een half pak pasta en een blikje sardines een lekkere, volwaardige maaltijd op tafel. Want voor elke maaltijd naar de winkel lopen is verschrikkelijk vermoeiend.

Ook voor het effectieve kookwerk is voorbereiding het sleutelwoord. Werk je van thuis uit, probeer dan tijdens je middagpauze al een aantal stappen van het kookproces te doorlopen. Wanneer je alvast groenten wast en snijdt, een marinade maakt of een saus laat sudderen, hoef je ’s avonds, wanneer je moe bent, alleen nog alles samen te brengen.

Muziekje, drankje...

Probeer het ook weer wat leuker te maken. Zo kan je jezelf uitdagen om af en toe een nieuw recept te proberen. Of bekijk het als een qualitytime-moment met jezelf, je partner of kinderen. Schep een gezellige sfeer in de keuken. Muziekje aan, lekker drankje erbij en koken is plots veel minder saai.

Last but not least: wees niet te streng voor jezelf. Het is helemaal oké om zonder schuldgevoel nu en dan een diepvriespizza in de oven te schuiven of take-out te bestellen. En wanneer je beslist om wél zelf te koken, maak het dan niet te ingewikkeld. Op dagelijkse basis hou je (pandemie)koken makkelijker vol als het relatief snel en zeer eenvoudig blijft. Zoals deze lekkere kip uit de oven. Eenvoudiger dan dit wordt het niet. Zolang je weet hoe je de oven aanzet, kan er niets mislopen.

null Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke

Dit heb je nodig voor 4 personen

4 kippendijen / peper en zout / olijfolie / 2 rode uien, geschild en in kwartjes / 4 grote wortelen, geschild en in de lengte doormidden / 4 middelgrote pastinaken, geschild en in de lengte in kwarten gesneden / 400 g krieltjes, grote exemplaren doormidden / handvol ­rozijnen / 2 el kappertjes / 30 g ­amandelen

Voor de saus: 6 el sojasaus / 2 el sambal oelek (of andere spicy saus) / 4 el rijstwijn / 2 el honing / 4 el limoensap

Zo maak je het

1. Verhit de oven op 180° C. ­Besprenkel de kip met peper en zout en wrijf het vel in met olijfolie.

2. Meng de ui, wortelen, pastinaken en krieltjes met een flinke geut ­olijfolie en besprenkel met peper en zout. Schik ze vervolgens op een met bakpapier beklede ovenplaat of in een grote ovenschaal en leg de kip erbovenop. Schuif in de oven en laat 50 minuten garen.

3. Meng ondertussen in een kommetje alle ingrediënten voor de saus.

4. Voeg tijdens de laatste 10 min. gaartijd de saus, rozijnen, kappertjes, amandelen toe aan de ovenplaat of -schaal.

5. Serveer de kip met de groenten, krieltjes en de saus.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234