Zaterdag 01/04/2023

AchtergrondNatuur

Raamstickers voorkomen dat vogels zich te pletter vliegen, maar plak ze aan de juiste kant

Een vrouw houdt haar tuin in de gaten. Beeld Flip Franssen / ANP
Een vrouw houdt haar tuin in de gaten.Beeld Flip Franssen / ANP

Stickers kunnen voorkomen dat vogels zich doodvliegen tegen ramen, maar alleen wanneer die aan de buitenkant zijn geplakt. Aan de binnenkant hebben zij geen enkel effect, omdat het glas dan zijn reflecterende werking behoudt, waardoor vogels ertegenaan knallen.

Jean-Pierre Geelen

Stickers en raamfolie (die over het hele raam wordt geplakt) hebben minder effect dan fabrikanten beweren. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse William & Mary-universiteit in Virginia. De wetenschappers, die hun resultaten publiceerden in het wetenschappelijk tijdschrift PeerJ, kwamen tot hun bevindingen na proeven met 72 zebravinken.

De onderzoekers lieten de vogels onder gecontroleerde omstandigheden in tunnelachtige volières richting ramen vliegen, die waren beplakt met twee merken raamfolie die in de Verenigde Staten veel worden verkocht. De merken gebruiken verschillende lichtgolven en kleuren om vogels af te schrikken.

Dat effect gaat vrijwel geheel verloren wanneer de stickers aan de binnenzijde waren geplakt. Werd er aan de buitenzijde gestickerd, dan leidde dat bij beide soorten raamstickers tot respectievelijk 40 en 47 procent minder botsingen; de zebravinken wisten op tijd af te buigen nadat zij het raam opmerkten. Dat is aanzienlijk, maar minder dan fabrikanten zeggen. De wetenschappers zeggen dat dit het eerste peer-reviewed onderzoek is naar het effect van raamstickers.

Overigens hebben de vinken de experimenten overleefd: de onderzoekers hadden een meter voor de ramen waar zij op afvlogen een mistnet gespannen om de dieren op te vangen vóór een eventuele botsing.

Raamslachtoffers

In de VS vliegen jaarlijks naar schatting 100 miljoen vogels zich te pletter tegen ramen van wolkenkrabbers en andere hoge gebouwen. De gebouwen belemmeren de vliegroute van (trek)vogels, die vaak ook worden aangetrokken door licht dat er brandt. Raamfolie kan ongelukken dus deels voorkomen, maar de onderzoekers constateren dat plakken aan de buitenkant bij wolkenkrabbers vaak niet gebeurt, omdat het voor bewoners te gevaarlijk is en te duur om het te láten doen.

Hoeveel raamslachtoffers er in ons land vallen, is onbekend, maar het aantal zal lager liggen dan in de VS en Azië, waar veel wolkenkrabbers staan. Niettemin is het probleem ook hier reden tot zorg. Vogelbeschermers vestigen hun hoop op een nieuw ontwikkelde folie, die uv-licht filtert. Het voordeel is dat het menselijk oog er nauwelijks iets van ziet, maar vogels wel – mits aan de goede zijde van het glas geplakt. Bij de Nederlandse Vogelbescherming wijst men op onderzoek uit Polen (waar naar schatting een miljoen vogels per jaar zich te pletter vliegt) van vorig jaar, waaruit bleek dat aanmerkelijk minder vogels tegen glazen bushokjes botsten, nadat de ruiten waren beplakt met die folie.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234