Psychotherapeutisch Centrum Rustenburg, Brugge
Bijna nergens ter wereld belanden zoveel psychiatrische patiënten in een ziekenhuisbed. De Morgen onderzocht meer dan 100 psychiatrische instellingen. Hoe worden patiënten daar geholpen? Worden ze beter van zo'n opname? Zijn ze zelf tevreden over de behandeling die ze kregen? Wat loopt goed, wat gaat fout? Het rapport van Psychotherapeutisch Centrum Rustenburg, Brugge
Rapport van Psychotherapeutisch Centrum Rustenburg
- Jaar: 2014
- Maand: oktober
- Aantal bedden: 72
-
Specialisaties: Ja
De 72 bedden zijn verspreid over 4 paviljoenen die allen zorg bieden aan volwassenen met een psychische problematiek zoals depressie, angst, die verband houdt met een levensfase en/of persoonlijkheidsontwikkeling (As I- en As II-problematiek). - Forensisch aanbod: Nee
- Aanbod voor kinderen: Nee
-
Wachttijd: Ja
Na het eerste gesprek moet meestal 1 à 6 weken gewacht worden tot opname. Tijdens de wachttijd onderhoudt de hoofdverpleegkundige telefonisch contact met de kandidaat. De rangorde van opname wordt bepaald door het tijdstip van aanmelding. Er zijn geen criteria inzake voorrang, behalve bij interne mutatie: de patiënt gaat op ‘intake’ naar het ander paviljoen en komt niet op de wachtlijst. Ook bij een heropname kan een voorrangsregeling worden overwogen. - Gemiddelde ligduur: De gemiddelde ligduur was 126 dagen, waarbij er op 31/12/2013 slechts 1 patiënt reeds langer dan een jaar was opgenomen.
-
Uitsluiting: Ja
De ziekenhuisbrede exclusiecriteria zijn: primaire verslavingsproblematiek, antisociale persoonlijkheidsstoornissen en ernstige psychotische stoornissen. Op paviljoen-niveau zijn er nog een aantal bijkomende exclusiecriteria. Het gehanteerde therapeutische kader maakt ook onder meer dat er een duidelijke hulpvraag moet aanwezig zijn, dat patiënten gemotiveerd moeten zijn tot verandering en bereid tot overleg met de teamleden en de medepatiënten. Ook Nederlandstaligheid is een vereiste. Al deze criteria maken dat PTC Rustenburg zich op een vrij select publiek richt.
Legende
- Geen opmerkingen
- Tekortkomingen
- Non-conformiteiten
- Onduidelijk / Niet onderzocht
ZORG
Behandeling
Medicatie
Personeel
Sterke punten
PATIËNT
ISOLATIE EN DWANG
Algemeen
Infrastructuur
Beleid
Sterke punten
SUÏCIDE
INFRASTRUCTUUR
Het volledige inspectieverslag vindt u hier.
De Morgen maakte per instelling een rapport. Onze werkwijze vindt u hier.
Reactie ziekenhuis
We kijken met appreciatie terug op de audit, die plaatsvond tijdens een periode van verandering in het centrum. Onze eigen baseline ‘stilstaan is vooruitgaan’ indachtig hebben we onze werking diepgaand geanalyseerd en alle ontwikkelingspunten met goed gevolg aangepakt. Zo is ervaringsdeskundigheid prominenter aanwezig, onderzoeken we de effectiviteit van de behandeling met de universiteit Gent, werken we samen met opleiders uit Nederland. De audit bracht ons een terugkerend ontwikkelingspunt aan. We plannen heel wat, we voeren ook heel wat plannen uit; maar we kunnen nog beter in het evalueren van de uitvoeringen en het bijsturen. We proberen in onze acties daar beter rekening mee te houden. PTC Rustenburg is een buitenbeentje in de residentiële geestelijke gezondheidszorg, het is een kleinschalig centrum, op mensenmaat, en met veel aandacht voor de persoonsgerichte benadering. De vele contacten tussen patiënten en medewerkers en tussen medewerkers onderling helpen ons erbij om problemen in overleg op te lossen, ook problemen die anders tot fixatie of isolatie van patiënten zouden leiden. De proceduregerichte aanpak, die een uitgangspunt is in audit, wordt daarom soms als minder noodzakelijk ervaren. We vinden de kwaliteit van de therapeutische relatie erg belangrijk. Hiertoe hebben we een hoog opgeleide en bijgeschoolde equipe personeel. Beseffende dat we nog beter kunnen, kunnen we ons nog steeds niet akkoord verklaren met de opmerkingen over het betrekken van familie. Rustenburg is een open centrum met als doel alle betrokkenen, ook familie, positief te bejegenen. Er is beslist om In 2017 de capaciteit gezins- en familietherapeut uit te breiden. Tevens is ons suïcidepreventiebeleid beter uitgewerkt dan het rapport laat uitschijnen.Deze online productie kwam mee tot stand met de hulp van Sien Wevers, Elisa Schanzer, Jolien Roobrouck, Lieven Miguel Kandolo, Mari Goossen, Goele Vandenberghe, Dylan Meert en Emily Van Campenhout.