Psychiatrische Afdeling Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis, campus Asse
Bijna nergens ter wereld belanden zoveel psychiatrische patiënten in een ziekenhuisbed. De Morgen onderzocht meer dan 100 psychiatrische instellingen. Hoe worden patiënten daar geholpen? Worden ze beter van zo'n opname? Zijn ze zelf tevreden over de behandeling die ze kregen? Wat loopt goed, wat gaat fout? Het rapport van Psychiatrische Afdeling Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis, campus Asse
Rapport van Psychiatrische Afdeling Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis
- Jaar: 2011
- Maand: februari
- Aantal bedden: 30
- Specialisaties: Nee
- Forensisch aanbod: Nee
-
Aanbod voor kinderen: Ja
In Asse is er een sterk uitgebouwd ambulant aanbod van kinder- en jeugdpsychiatrie. In 2011 start men met consultaties in Aalst. - Wachttijd: ?
- Gemiddelde ligduur: In 2009 was de gemiddelde ligduur 20 dagen.
- Uitsluiting: ?
Legende
- Geen opmerkingen
- Tekortkomingen
- Non-conformiteiten
- Onduidelijk / Niet onderzocht
ZORG
Behandeling
Medicatie
Personeel
Sterke punten
PATIËNT
ISOLATIE EN DWANG
Algemeen
Infrastructuur
Beleid
Sterke punten
SUÏCIDEPREVENTIE
INFRASTRUCTUUR
Het volledige inspectieverslag vindt u hier.
De Morgen maakte per instelling een rapport. Onze werkwijze vindt u hier.
Reactie ziekenhuis
Dit inspectieverslag dateert van vijf jaar geleden. Sindsdien werden de werkpunten aangepakt en is er wezenlijke vooruitgang geboekt in onze organisatie In de zomer van 2016 behaalde het volledige OLV Ziekenhuis, dus inclusief de PAAZ-afdeling, een internationale accreditatie-. Dit kwaliteitslabel werd verleend door de Joint Commission International (JCI), die in de sector als de “gouden standaard” wordt beschouwd. Meer informatie hierover vindt u op onze website (https://www.olvz.be/patienten/diensten/kwaliteit-en-patientveiligheid#accreditaties) JCI kent specifieke standaarden voor alle domeinen die in het rapport voor 2011 nog als “tekortkomingen” of “niet-conformiteiten” staan bestempeld. Onze erkenning door JCI impliceert dat we inmiddels aan al deze vereisten voldoen. Het gaat met name over: multidisciplinaire aanpak voor onze patiënten; gebruik van een centraal elektronisch patiëntendossier (waarin ook de medicatie centraal wordt bijgehouden); strikte medicatiehantering en sanering van het psychofarmacagebruik (waarbij gestreefd wordt naar een zo beperkt mogelijk gebruik van benzodiazepines); respect voor de rechten van de patiënt; betrokkenheid van de patiënt en zijn naasten (er is een patiëntenraad en er worden koppel- en gezinsgesprekken georganiseerd); peilen naar patiënttevredenheid; beschikbaarheid van procedures (dus ook m.b.t. isolatie waarvoor een uitgeschreven afzonderingsprotocol is ontwikkeld, fixatie, euthanasie,…); bescherming van de privacy,... In aanloop naar de JCI-accreditatie werden ook meerdere verbeteringen aan de infrastructuur aangebracht teneinde te beantwoorden aan de gestelde standaarden, maar ook ter preventie van suïcide.Deze online productie kwam mee tot stand met de hulp van Sien Wevers, Elisa Schanzer, Jolien Roobrouck, Lieven Miguel Kandolo, Mari Goossen, Goele Vandenberghe, Dylan Meert en Emily Van Campenhout.