Psychiatrische Afdeling AZ Sint-Jan, campus Oostende
Bijna nergens ter wereld belanden zoveel psychiatrische patiënten in een ziekenhuisbed. De Morgen onderzocht meer dan 100 psychiatrische instellingen. Hoe worden patiënten daar geholpen? Worden ze beter van zo'n opname? Zijn ze zelf tevreden over de behandeling die ze kregen? Wat loopt goed, wat gaat fout? Het rapport van Psychiatrische Afdeling AZ Sint-Jan, campus Oostende
Rapport van Psychiatrische Afdeling AZ Sint-Jan
- Jaar: 2010
- Maand: februari
- Aantal bedden: 30
-
Specialisaties: Ja
Op de campus Henri Serruys in Oostende bestaat het zorgaanbod voor psychiatrische patiënten uit een hospitalisatie-afdeling, dagtherapie, liasonpsychiatrie en ambulante begeleiding. - Forensisch aanbod: Nee
-
Aanbod voor kinderen: Nee
In de regio Oostende is er een probleem inzake opnamemogelijkheden voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Er worden hierdoor in crisissituaties regelmatig minderjarigen opgenomen op de PAAZ, ookal is die bestemd voor volwassen patiënten met psychiatrische problematiek. - Wachttijd: ?
- Gemiddelde ligduur: In 2009 werden 537 patiënten opgenomen met een gemiddelde ligduur van 19.2 dagen. De bezetting van het dagcentrum bedroeg in 2008 205%.
- Uitsluiting: ?
Legende
- Geen opmerkingen
- Tekortkomingen
- Non-conformiteiten
- Onduidelijk / Niet onderzocht
ZORG
Behandeling
Medicatie
Personeel
Sterke punten
PATIËNT
ISOLATIE EN DWANG
Algemeen
Infrastructuur
Beleid
Sterke punten
SUÏCIDEPREVENTIE
INFRASTRUCTUUR
Het volledige inspectieverslag vindt u hier.
De Morgen maakte per instelling een rapport. Onze werkwijze vindt u hier.
Reactie ziekenhuis
Dit psychiatrierapport is een correcte weergave van het, weliswaar gedateerde, visitatierapport. Zeven jaar na datum voltrok er zich, met de veranderingen in de GGZ (vermaatschappelijking, herstelgericht werken, ervaringsdeskundigen) en met een gestart accreditatietraject als katalysator toch een (r)evolutie. Het is terecht dat dwang- en drangmaatregelen in de GGZ hoog op de agenda staan. In 2016 verbleven 4 procent van alle in AZ Sint-Jan opgenomen psychiatrische patiënten (totaal 2.600) kortdurend in de afzonderingskamer. De enorme impact op de patiënt én op de medewerkers maken van dit gegeven een jaarlijks weerkerend kwaliteitsitem met daaraan gekoppelde acties. De afzonderingskamers werden in de voorbije jaren verbouwd. Heel wat nieuwe initiatieven werden ontwikkeld. Een liaisonteam (verpleegkundigen en psychiater) nemen de zorg op voor psychiatrische patiënten buiten de PAAZ. Sedert 6 jaar brengen ervaringsdeskundigen hun verhaal naar patiënten. Ze zijn aanwezig als richtingaanwijzers naar herstel. Dat herstel loopt over een zeer specifiek behandelprogramma (stemmingsstoornissen, middelen, ouderen) dat een facelift kreeg. De afdeling biedt de patiënt een keuze aan activiteiten die meer aansluit op de eigen individuele behandelnood. Die individualisering is een nieuwe vraag van de patiënt. Daarbij is de gemiddelde verblijfsduur 13 dagen. Een patiënt die opgenomen wordt op de spoeddienst (EPSI) verblijft er gemiddeld 1 dag, waarna oriëntatie volgt. Net die spoeddienst nam het initiatief om een vernieuwend suïcidepreventieplan te ontwikkelen; vernieuwend, want in samenspraak met de ons omringende actoren (ziekenhuizen, mobiele teams, etc.). Tot slot nog enkele kleine correcties: (1) voor spoedeisende patiënten is er geen wachttijd, (2) er is een ambulant aanbod voor kinderen, (3) patiënten krijgen bij ontslag de mogelijkheid om een tevredenheidsenquête in te vullen en (4) de paragraaf onder het luik ‘euthanasie bij psychisch lijden’ maakt deel uit van de dienst palliatieve zorg en niet van de psychiatrische PAAZ-afdelingen.Deze online productie kwam mee tot stand met de hulp van Sien Wevers, Elisa Schanzer, Jolien Roobrouck, Lieven Miguel Kandolo, Mari Goossen, Goele Vandenberghe, Dylan Meert en Emily Van Campenhout.