Psychiatrische Afdeling AZ Sint-Blasius, Dendermonde
Bijna nergens ter wereld belanden zoveel psychiatrische patiënten in een ziekenhuisbed. De Morgen onderzocht meer dan 100 psychiatrische instellingen. Hoe worden patiënten daar geholpen? Worden ze beter van zo'n opname? Zijn ze zelf tevreden over de behandeling die ze kregen? Wat loopt goed, wat gaat fout? Het rapport van Psychiatrische Afdeling AZ Sint-Blasius, Dendermonde
Rapport van Psychiatrische Afdeling AZ Sint-Blasius
- Jaar: 2012
- Maand: juni
- Aantal bedden: 30
-
Specialisaties: Nee
Er is een sterk uitgewerkt beleid betreffende alcoholverslaving. - Forensisch aanbod: Nee
- Aanbod voor kinderen: Nee
- Wachttijd: ?
- Gemiddelde ligduur: De opnameduur is afhankelijk van de pathologie, maar de gemiddelde opnameduur is 2 tot 3 weken.
-
Uitsluiting: Ja
De opnamecriteria zijn vaag. Het document opnamebeleid PAAZ geeft enkel een geografische exclusie aan. Er zijn verder geen geëxpliciteerde exclusiecriteria, hoewel men toch bepaalde populaties uitsluit. Patiënten met zware dementie of een juridische achtergrond kunnen niet terecht op de PAAZ maar dit wordt niet vermeld in het document opnamebeleid PAAZ.Een harddruggebruiker wordt in principe niet opgenomen, maar kan, enkel als hij van de regio is, op de PAAZ terecht voor een korte fysieke ontwenning in een acute situatie en wordt nadien doorverwezen.
Legende
- Geen opmerkingen
- Tekortkomingen
- Non-conformiteiten
- Onduidelijk / Niet onderzocht
ZORG
Behandeling
Medicatie
Personeel
Sterke punten
PATIËNT
ISOLATIE EN DWANG
Algemeen
Infrastructuur
Beleid
Sterke punten
SUÏCIDEPREVENTIE
INFRASTRUCTUUR
Het volledige inspectieverslag vindt u hier.
De Morgen maakte per instelling een rapport. Onze werkwijze vindt u hier.
Reactie ziekenhuis
Het rapport van De Morgen besteedt terecht aandacht aan de sterk patiëntgerichte zorg van onze psychiatrische afdeling, met hoge scores voor informatie en educatie, het opvolgen van patiëntentevredenheid en het betrekken van de patiënt bij zijn individueel behandelplan. Ook de moderne, comfortabele infrastructuur en het nazorgprogramma krijgen een pluim. Dit programma is intussen erkend en uitgebouwd met 8 plaatsen voor dagbehandeling.De belangrijkste opdracht van onze PAAZ is dringende hulp bieden aan mensen in nood, meestal op vraag van huisartsen of andere hulpverleners of van de dienst Spoedgevallen. Er zijn geen wachtlijsten noch exclusiecriteria, en daar zijn we fier op. Vaak gaat het om mensen met acute suïcidegedachten. Sinds de inspectie in 2012 heeft ons team de nodige verbeteracties genomen inzake suïcidepreventie, waardoor dit domein nu ook tot de sterke punten van onze afdeling hoort. Isolatie wordt enkel in zeer uitzonderlijke omstandigheden toegepast; fixatie gebeurt zo goed als nooit. We hebben ook de nodige expertise in huis om mensen met een gecombineerde lichamelijke en psychische problematiek goed te behandelen. In 2015 vond een onafhankelijk onderzoek plaats door een internationaal auditteam (JCI). Deze kwaliteitsaudit bevestigde de goede resultaten inzake veiligheid en kwaliteit van de zorg op de afdeling. U vindt het volledige auditrapport op www.azsintblasius.be (bij ‘kwaliteit’). Kwaliteitsverbetering blijft in az Sint-Blasius onze voortdurende aandacht krijgen. Feedback is dan ook steeds welkom via kwaliteit@azsintblasius.beDeze online productie kwam mee tot stand met de hulp van Sien Wevers, Elisa Schanzer, Jolien Roobrouck, Lieven Miguel Kandolo, Mari Goossen, Goele Vandenberghe, Dylan Meert en Emily Van Campenhout.