Psychiatrische Afdeling AZ Sint-Augustinus, Veurne
Bijna nergens ter wereld belanden zoveel psychiatrische patiënten in een ziekenhuisbed. De Morgen onderzocht meer dan 100 psychiatrische instellingen. Hoe worden patiënten daar geholpen? Worden ze beter van zo'n opname? Zijn ze zelf tevreden over de behandeling die ze kregen? Wat loopt goed, wat gaat fout? Het rapport van Psychiatrische Afdeling AZ Sint-Augustinus, Veurne
Rapport van Psychiatrische Afdeling AZ Sint-Augustinus
- Jaar: 2009
- Maand: september
- Aantal bedden: 30
- Specialisaties: Nee
- Forensisch aanbod: Nee
- Aanbod voor kinderen: Nee
- Wachttijd: ?
- Gemiddelde ligduur: ?
-
Uitsluiting: ?
We bevelen aan om het opnamebeleid voor de dienst uit te schrijven, en hierin de opnamecriteria vast te leggen. Ook het beleid inzake psychiatrische urgenties dient beter uitgewerkt te worden. Op dit moment is het niet erg duidelijk welke psychiatrische patiënten op de spoedafdeling gezien moeten worden door de psychiaters, wie moet opgenomen worden op de afdeling, en welke indicaties onder de verantwoordelijkheid vallen van de spoedarts.
Legende
- Geen opmerkingen
- Tekortkomingen
- Non-conformiteiten
- Onduidelijk / Niet onderzocht
ZORG
Behandeling
Medicatie
Personeel
Sterke punten
PATIËNT
ISOLATIE EN DWANG
Algemeen
Infrastructuur
Beleid
Sterke punten
SUÏCIDEPREVENTIE
INFRASTRUCTUUR
Het volledige inspectieverslag vindt u hier.
De Morgen maakte per instelling een rapport. Onze werkwijze vindt u hier.
Reactie ziekenhuis
Ons inspectierapport dateert van 2009. In welke mate is de publicatie van zo’n oud rapport nog relevant? De tijd is niet blijven stilstaan. Dit is de enige PAAZ in een zeer grote regio, waardoor de bezettingsgraad hoog is. Om de plaatsen optimaal te gebruiken werd een opnamebeleid opgemaakt waarin het maximum aantal gehospitaliseerde patiënten op de afdeling werd vastgelegd. Overbezetting van de kamers is er niet meer. Er zijn 4 crisisbedden, zodat acute opname via dienst spoedgevallen ook mogelijk is (max. 24u). Door een optimale capaciteitsbenutting is er amper een wachttijd voor patiënten (gemiddeld 1 week). Bovendien is er een samenwerking met Beschut Wonen en PZ OLV Brugge rond psychiatrische thuiszorg om het aantal opnames te verminderen. Er werken nu 3 psychiaters op onze PAAZ. Elke week is er een multidisciplinair overleg waarbij alle patiënten worden besproken en afspraken worden gemaakt in een individueel behandelplan. Elektro convulsie therapie werd opgestart. De personeelstekorten binnen het ziekenhuis werden weggewerkt. De ombudsdienst ligt vandaag vlakbij de inkomhal van het ziekenhuis en is gemakkelijk bereikbaar. Ook op de ziekenhuiswebsite zijn de contactgegevens van de ombudsdienst vlot terug te vinden. Er worden patiënttevredenheidsenquêtes gehouden. In het ziekenhuis geldt een fixatie/isolatie-arm beleid. Er zijn afzonderingskamers volgens geldende normeringen en met beleid inzake gebruik ervan. Binnen het ziekenhuis werd een wetenschappelijk onderbouwd suïcidepreventiebeleid ingevoerd (i.s.m. UZ Gent). Elke belanghebbende werd hierin getraind. Bovendien is er actieve samenwerking met Werkgroep Verder voor de gespreksgroep “Nabestaanden na zelfdoding” uit Koksijde. Sinds 2014 huist onze PAAZ in een nagelnieuw gebouw, waarbinnen alle functies rond psychiatrie werden samengebracht. Er zijn geen 4-persoonskamers meer.Deze online productie kwam mee tot stand met de hulp van Sien Wevers, Elisa Schanzer, Jolien Roobrouck, Lieven Miguel Kandolo, Mari Goossen, Goele Vandenberghe, Dylan Meert en Emily Van Campenhout.