Psychiatrische Afdeling AZ Jan Palfijn, Gent
Bijna nergens ter wereld belanden zoveel psychiatrische patiënten in een ziekenhuisbed. De Morgen onderzocht meer dan 100 psychiatrische instellingen. Hoe worden patiënten daar geholpen? Worden ze beter van zo'n opname? Zijn ze zelf tevreden over de behandeling die ze kregen? Wat loopt goed, wat gaat fout? Het rapport van Psychiatrische Afdeling AZ Jan Palfijn, Gent
Rapport van Psychiatrische Afdeling AZ Jan Palfijn
- Jaar: 2011
- Maand: maart
- Aantal bedden: 30
- Specialisaties: Nee
- Forensisch aanbod: Nee
-
Aanbod voor kinderen: Nee
Er werden in 2010 geen kinderen (minimumleeftijd 15 jaar) op de psychiatrische afdeling opgenomen. - Wachttijd: ?
- Gemiddelde ligduur: In 2010 werden op PAAZ 430 patiënten opgenomen, de gemiddelde bezetting was er 89.72%, met een gemiddelde verblijfsduur van 21.40 dagen.
-
Uitsluiting: Ja
Exclusiecriteria worden niet steeds strikt gerespecteerd waardoor er patiëntgebonden discussies zijn over behandeling (motivatie en het verdere verblijf van de patiënt). Dit resulteert soms in een onveiligheidsgevoel bij sommige leden.
Legende
- Geen opmerkingen
- Tekortkomingen
- Non-conformiteiten
- Onduidelijk / Niet onderzocht
ZORG
Behandeling
Medicatie
Personeel
Sterke punten
PATIËNT
ISOLATIE EN DWANG
Algemeen
Infrastructuur
Beleid
Sterke punten
SUÏCIDEPREVENTIE
INFRASTRUCTUUR
Het volledige inspectieverslag vindt u hier.
De Morgen maakte per instelling een rapport. Onze werkwijze vindt u hier.
Reactie ziekenhuis
Wij willen er uw bijzondere aandacht op vestigen, dat het laatste inspectierapport m.b.t. onze PAAZ‐ afdeling dateert van 2011. De PAAZ‐afdeling was op dat ogenblik nog gehuisvest in de oude gebouwen van de campus Fabiolalaan te Gent. Het gebruik van het evaluatierapport van de Zorginspectie van maart 2011 zou vanuit wetenschappelijk oogpunt daarom zeer onjuist zijn, temeer dat het rapport volledig gedateerd is en meer bepaald om volgende redenen: de campus Fabiolalaan is intussen volledig gesloten en wordt overigens gesloopt. De PAAZ‐ afdeling is sinds 2014 gevestigd in een nieuwe infrastructuur op de hoofdcampus van het AZ Jan Palfijn Gent langsheen de Watersportbaan Gent; de psychiatrische zorg wordt thans uitgevoerd door een multidisciplinair team zorgverstrekkers. Naast de artsen neuro‐psychiaters worden psychiatrische verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, psychologen en assistent‐psychologen, ergotherapeuten, kinesisten en zorgkundigen ingezet; sedert vier jaar wordt het team op verpleeg‐ en zorgkundig vlak aangestuurd door een hoofdverpleegkundige met kwalificatie als psychiatrisch verpleegkundige; een afzonderingskamer (isolatiekamer) is op de nieuwe site volledig normatief ingericht; er is een volledig uitgebouwd suïcidepreventiebeleid. Verder zijn volgende maatregelen getroffen: twee bedden worden voorzien voor crisisopvang van adolescenten; er is de aanwezigheid van drie psychiaters, de PAAZ‐afdeling van AZ Jan Palfijn Gent werkt volledig mee aan de ontwikkeling van een gemeenschapsgerichte geestelijke gezondheidszorg bij de hervorming van de Geestelijke Gezondheidszorg door de realisatie van zorgnetwerken en zorgcircuits, bij de Vlaamse overheid werd een plannings‐ en erkenningsaanvraag ingediend voor de oprichting van 10 plaatsen neuropsychiatrie in dagverpleging. Door federale bewarende maatregelen zijn dergelijke dossiers op dit ogenblik geblokkeerd.Deze online productie kwam mee tot stand met de hulp van Sien Wevers, Elisa Schanzer, Jolien Roobrouck, Lieven Miguel Kandolo, Mari Goossen, Goele Vandenberghe, Dylan Meert en Emily Van Campenhout.