Psychiatrische Afdeling Algemeen Stedelijk Ziekenhuis, Aalst
Bijna nergens ter wereld belanden zoveel psychiatrische patiënten in een ziekenhuisbed. De Morgen onderzocht meer dan 100 psychiatrische instellingen. Hoe worden patiënten daar geholpen? Worden ze beter van zo'n opname? Zijn ze zelf tevreden over de behandeling die ze kregen? Wat loopt goed, wat gaat fout? Het rapport van Psychiatrische Afdeling Algemeen Stedelijk Ziekenhuis, Aalst
Rapport van Psychiatrische Afdeling Algemeen Stedelijk Ziekenhuis
- Jaar: 2011
- Maand: juni
- Aantal bedden: 30
- Specialisaties: Nee
- Forensisch aanbod: Nee
-
Aanbod voor kinderen: Nee
Er werden geen kinderen (minimumleeftijd 15 jaar) op de psychiatrische afdeling opgenomen, wel in totaal 12 minderjarigen (allen 16- en 17-jarigen). - Wachttijd: ?
- Gemiddelde ligduur: In 2010 werden 757 patiënten opgenomen op de PAAZ afdeling, met een gemiddelde verblijfsduur van 14 dagen.
-
Uitsluiting: Nee
Binnen het kwaliteitshandboek of in een beleidstekst zouden de opname- en exclusiecriteria voor de PAAZ afdeling een plaats kunnen krijgen.
Legende
- Geen opmerkingen
- Tekortkomingen
- Non-conformiteiten
- Onduidelijk / Niet onderzocht
ZORG
Behandeling
Medicatie
Personeel
Sterke punten
PATIËNT
ISOLATIE EN DWANG
Algemeen
Infrastructuur
Beleid
Sterke punten
SUÏCIDEPREVENTIE
INFRASTRUCTUUR
Het volledige inspectieverslag vindt u hier.
De Morgen maakte per instelling een rapport. Onze werkwijze vindt u hier.
Reactie ziekenhuis
Sinds de analyses in 2011 waarop dit rapport gebaseerd is, is de PAAZ van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis sterk geëvolueerd. De PAAZ voldoet aan de belangrijkste voorwaarden van comfort en veilige zorg. Elke patiënt heeft een kamer met eigen sanitaire ruimte met oproepsysteem. Er zijn ook verschillende therapieruimtes, een living, een fitnesszaal, een eigen tuin en een werktuin waar ze therapeutisch aan de slag kunnen. Er is geen rooklokaal (dat voordien voor reukhinder zorgde) meer. Er zijn uitgeschreven, volledige protocollen rond agressie, suïcide, fixatie en isolatie. Ook de isolatiekamer voldoet volledig aan de normen en wordt strikt opgevolgd. Tijdens de patiëntenvergaderingen worden patiënten bevraagd naar hun tevredenheid en feedback om de zorg te optimaliseren. De behandeladviezen van het team worden besproken met de patiënt om samen tot een therapeutische doelstelling te komen (shared decision making). Op basis van de noden wordt een individueel behandelingsplan opgesteld met keuze uit een breed therapeutisch aanbod. De familie van de patiënt wordt systematisch betrokken bij de zorg van hun naasten. Er is een KOPP-werking aanwezig, de familie wordt uitgenodigd voor heterogesprekken en er zijn toegankelijke informatiebrochures voor de patiënt en zijn naasten. We hanteren de PDCA-cyclus om de werking te evalueren. Zowel het medicamenteus als het psychotherapeutisch aanbod gebeurt conform de evidence based guidelines en het personeel wordt voortdurend bijgeschoold. Na de behandeling wordt de patiënt indien nodig doorverwezen naar de geschikte hulpverlener. Mits toestemming van de patiënt wordt ook met externe hulpverlening overlegd over het bewandelde traject op de PAAZ en toekomstige therapeutische doelstellingen.Deze online productie kwam mee tot stand met de hulp van Sien Wevers, Elisa Schanzer, Jolien Roobrouck, Lieven Miguel Kandolo, Mari Goossen, Goele Vandenberghe, Dylan Meert en Emily Van Campenhout.