Psychiatrisch ziekenhuis Sint-Camillus, Sint-Denijs-Westrem
Bijna nergens ter wereld belanden zoveel psychiatrische patiënten in een ziekenhuisbed. De Morgen onderzocht meer dan 100 psychiatrische instellingen. Hoe worden patiënten daar geholpen? Worden ze beter van zo'n opname? Zijn ze zelf tevreden over de behandeling die ze kregen? Wat loopt goed, wat gaat fout? Het rapport van Psychiatrisch ziekenhuis Sint-Camillus, Sint-Denijs-Westrem
Rapport van Psychiatrisch ziekenhuis Sint-Camillus
- Jaar: 2014
- Maand: januari
- Aantal bedden: 164
-
Specialisaties: Ja
Op papier is het ziekenhuis ingedeeld in 4 sectoren: de sector stemmings-, angst- en persoonlijkheidsstoornissen (afdelingen Vennen 2 en 3), de sector psychosen (afdeling Hamelinck 2 en 3), de sector ouderen (de afdeling Hamelinck 1) en de sector verslaving (afdelingen Kasteelplus 1, 2 en 3). In de praktijk is van de verdeling in sectoren weinig te merken. - Forensisch aanbod: Nee
- Aanbod voor kinderen: Nee
-
Wachttijd: Ja
Het ziekenhuis kampt niet met grote wachtlijsten. Alleen voor de afdeling persoonlijkheidsstoornissen (Vennen 2) kan de wachttijd oplopen tot enkele maanden. - Gemiddelde ligduur: De gemiddelde ligduur bedroeg 63 dagen.
-
Uitsluiting: Ja
De artsen beslissen elk voor hun eigen afdeling of een patiënt kan opgenomen worden of niet. Voor sommige patiënten wordt met een time-out regeling gewerkt, dit betekent dat bepaalde patiënten gedurende een zekere tijd niet opnieuw opgenomen worden met dezelfde pathologie. Het gaat daarbij om patiënten die voordien de afdelingsregels herhaaldelijk overtraden en zich onvoldoende engageerden om de therapie te volgen.
Legende
- Geen opmerkingen
- Tekortkomingen
- Non-conformiteiten
- Onduidelijk / Niet onderzocht
ZORG
Behandeling
Medicatie
Personeel
Sterke punten
PATIËNT
ISOLATIE EN DWANG
Algemeen
Infrastructuur
Beleid
Sterke punten
SUÏCIDE
INFRASTRUCTUUR
Het volledige inspectieverslag vindt u hier.
De Morgen maakte per instelling een rapport. Onze werkwijze vindt u hier.
Reactie ziekenhuis
Het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Camillus heeft de audit aangegrepen als hefboom voor een aantal verbetermogelijkheden. In opvolging van het inspectieverslag (januari 2014) werden alle opmerkingen weggewerkt (zie opvolgingsrapport agentschap Zorg en Gezondheid 6 september 2016) met uitzondering van de opmerkingen over de medicatie (identificatie en controle van vervaldatum niet-versneden blisters) en de opmerkingen m.b.t. de functie (her)intreder. Momenteel werkt het PZ Sint-Camillus aan een accrediteringstraject (NIAZ) en geeft het ziekenhuis de hoogste prioriteit aan kwaliteit en patiëntveiligheid.Deze online productie kwam mee tot stand met de hulp van Sien Wevers, Elisa Schanzer, Jolien Roobrouck, Lieven Miguel Kandolo, Mari Goossen, Goele Vandenberghe, Dylan Meert en Emily Van Campenhout.