Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Annendael, Diest
Bijna nergens ter wereld belanden zoveel psychiatrische patiënten in een ziekenhuisbed. De Morgen onderzocht meer dan 100 psychiatrische instellingen. Hoe worden patiënten daar geholpen? Worden ze beter van zo'n opname? Zijn ze zelf tevreden over de behandeling die ze kregen? Wat loopt goed, wat gaat fout? Het rapport van Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Annendael, Diest
Rapport van Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Annendael
- Jaar: 2014
- Maand: september
- Aantal bedden: 178
-
Specialisaties: Ja
Het zorgaanbod wordt opgebouwd, geordend en bijgestuurd via zes grondig uitgewerkte “zorgprogramma’s”. De keuze voor deze specifieke zorgprogramma’s werd bepaald op basis van de vaakst voorkomende pathologieën in PK Sint-Annendael: stemmingsstoornissen, psychotische stoornissen, middelenmisbruik, persoonlijkheidsstoornissen, cognitieve stoornissen en dementie, algemene psychiatrie. - Forensisch aanbod: Nee
- Aanbod voor kinderen: Nee
- Wachttijd: ?
- Gemiddelde ligduur: De gemiddelde ligduur verschilt sterk naargelang de afdeling maar bedroeg gemiddeld voor het ziekenhuis ongeveer 332 dagen.
-
Uitsluiting: Ja
De inclusie- en exclusiecriteria zijn geformuleerd op het niveau van de verschillende zorgprogramma’s. Samen vormen ze de in- en exclusiecriteria op het niveau van het ziekenhuis.
Legende
- Geen opmerkingen
- Tekortkomingen
- Non-conformiteiten
- Onduidelijk / Niet onderzocht
ZORG
Behandeling
Medicatie
Personeel
Sterke punten
PATIËNT
ISOLATIE EN DWANG
Algemeen
Infrastructuur
Beleid
Sterke punten
SUÏCIDE
INFRASTRUCTUUR
Het volledige inspectieverslag vindt u hier.
De Morgen maakte per instelling een rapport. Onze werkwijze vindt u hier.
Reactie ziekenhuis
Deze inspectie heeft ons aangezet tot kritische reflectie en actie, met de zgn. Herstelvisie als leidraad. We houden sindsdien extra vormingen patiëntrechten, passen therapieën aan in functie van individuele hersteldoelen en in de acute behandeling hanteren we steeds meer intensive care-principes, gericht op empowerment en het actief betrekken van familie. De gemiddelde opnameduur is ook afgenomen. We betrekken tenslotte meer ervaringsdeskundigen en in 2017 komen er patiënt- en familieraden. We zetten sterk in op veiligheid en conflictpreventie via een cyclus intensieve vormingen rond geweldloze communicatie en werking met een specifiek crisisontwikkelingsmodel. Het aantal afzonderingen halveerde zo bijna tot 35 per jaar - ondanks 30 procent toename van ons aantal cliënten. Maar ook díe afzonderingen zijn mogelijk te vermijden en moeten alleszins correct verlopen. We werken daarom verder aan klare afspraken, betere registraties en incidentmeldingen. De 2 prikkelarme kamers zijn omgevormd tot één comfortflat (waar ook familie tijdens crisis mee kan verblijven, 24/24). Onze andere afzonderingskamers zijn voorwerp van prille renovatieplannen met oog voor meer comfort en een zo verbindend mogelijke beveiliging. Onze halfjaarlijkse vormingen suïcidepreventie beogen continue alertheid voor signalen, veeleer dan een vals veilig gevoel te creëren via standaardvragenlijsten. De suïcides worden nu sluitend geregistreerd (1 per jaar). Infrastructureel tenslotte zijn de afdelingen waarover bemerkingen, verhuisd naar comfortabele nieuwbouw. Kortom, we pakten de tekortkomingen aan. De inspectie erkende dit en schrapte ze dan ook. Onze ambities richten zich nu op uitbreiding van genoemde initiatieven. Want naar ons aanvoelen én volgens feedback van cliënten, kan en moet het zeker nóg beter.Deze online productie kwam mee tot stand met de hulp van Sien Wevers, Elisa Schanzer, Jolien Roobrouck, Lieven Miguel Kandolo, Mari Goossen, Goele Vandenberghe, Dylan Meert en Emily Van Campenhout.