Psychiatrisch Centrum Sint-Franciscus, Zottegem
Bijna nergens ter wereld belanden zoveel psychiatrische patiënten in een ziekenhuisbed. De Morgen onderzocht meer dan 100 psychiatrische instellingen. Hoe worden patiënten daar geholpen? Worden ze beter van zo'n opname? Zijn ze zelf tevreden over de behandeling die ze kregen? Wat loopt goed, wat gaat fout? Het rapport van Psychiatrisch Centrum Sint-Franciscus, Zottegem
Rapport van Psychiatrisch Centrum Sint-Franciscus
- Jaar: 2013
- Maand: april
- Aantal bedden: 163
-
Specialisaties: Ja
Verslavingszorg (groepen ontwenning en oriëntatietraining), psychogeriatrie, AZAS (groepen acute zorg en angst- en stemmingsstoornissen), WORE (groepen woonactivatie en rehabilitatie) en psychosezorg - Forensisch aanbod: Nee
- Aanbod voor kinderen: Nee
- Wachttijd: ?
- Gemiddelde ligduur: Sommige patiënten verblijven meerdere jaren in het ziekenhuis bij gebrek aan doorverwijsmogelijkheden.
-
Uitsluiting: Ja
Sinds de vorige inspectie zijn de exclusiecriteria verscherpt en worden ze strikter toegepast wanneer nieuwe patiënten zich aanbieden.
Legende
- Geen opmerkingen
- Tekortkomingen
- Non-conformiteiten
- Onduidelijk / Niet onderzocht
ZORG
Behandeling
Medicatie
Personeel
Sterke punten
PATIËNT
ISOLATIE EN DWANG
Algemeen
Infrastructuur
Beleid
Sterke punten
SUÏCIDE
INFRASTRUCTUUR
Het volledige inspectieverslag vindt u hier.
De Morgen maakte per instelling een rapport. Onze werkwijze vindt u hier.
Reactie ziekenhuis
Het rapport baseert zich op het inspectierapport van 2013. Een bezoek dat er kwam naar aanleiding van de opening van het nieuwbouwziekenhuis. In 2012 immers werd het nieuwe ziekenhuis geopend en sinds dan groeit de werking meer en meer naar een duidelijkere doelgroepwerking via specifieke en duidelijk onderbouwde zorgprogramma’s. Samen met de enorme sprong voorwaarts inzake infrastructuur en ICT, werden ook een aantal fundamentele processen in onze werking geëvalueerd en verbeterd (medicatiebeheer, elektronisch patiëntendossier, patiëntveiligheid, patiëntenparticipatie…). Dit weerspiegelt zich ook in de resultaten van de tevredenheidsmeting bij de patiënten. Ook op andere vlakken werd intensief gewerkt aan het realiseren van een kwaliteitsvolle en veilige werking, waarbij we de focus legden op het uitwerken en implementeren van diverse beleidsteksten, procedures en richtlijnen (onder meer rond de thema’s suïcide- en agressiepreventie, vrijheidsbeperkende maatregelen, ziekenhuishygiëne,…). Dit alles ontwikkeld en uitgedragen door onze referentiemedewerkers op de afdelingen. Deskundig personeel staat garant voor een kwaliteitsvolle werking. Om de verpleegkundige en therapeutische continuïteit te verzekeren, zowel overdag als ’s nachts, zijn voldoende gekwalificeerde medewerkers aangetrokken. Ook nu hebben wij maatregelen genomen om de kwalificatiemix op afdelingsniveau verder te optimaliseren.Deze online productie kwam mee tot stand met de hulp van Sien Wevers, Elisa Schanzer, Jolien Roobrouck, Lieven Miguel Kandolo, Mari Goossen, Goele Vandenberghe, Dylan Meert en Emily Van Campenhout.