Maandag 20/03/2023

Beter levenHygiëne

Ook last van fruitvliegjes in je keuken? Met deze tips krijg je ze echt weg

Archiefbeeld: fruitvliegen. Beeld Thinkstock
Archiefbeeld: fruitvliegen.Beeld Thinkstock

Die dekselse fruitvliegjes die je keuken terroriseren: iedereen kent ze wel. Potjes met azijn of afwasmiddel zijn de meest gekende trucjes om ze te bestrijden, maar bij ons hebben die nooit écht veel resultaat opgeleverd. Met deze tips maak je er wel komaf mee.

Nele Annemans

“Fruitvliegjes komen altijd in grotere getallen voor als de temperatuur de hoogte ingaat. Hun ontwikkelingsduur is dus sterk afhankelijk van de temperatuur. Fruitvliegen hebben een zeer korte cyclus: om de twee drie weken is er een heel nieuwe generatie. Stel, je hebt twee vliegen en die leggen elk 2-300 eieren en dan heb je 600 vliegen na 2-3 weken en 2-3 weken nadien 120.000 vliegen. Zo snel kan het gaan”, legt insectenexpert Peter Berx uit.

“Fruitvliegen komen af op rijp en rottend fruit en niet af op fruit zelf. Ze komen af op de gisten en die produceren azijn of alcohol; die geur trekt vliegen aan. Je moet er dus altijd voor zorgen dat de vuilbakken in huis leeg zijn en dat er geen overrijp fruit ligt in de keuken.”

Berx wil er ook op wijzen dat fruitvliegen niet zo smerig zijn als vleesvliegen of huisvliegen die eerst op uitwerpselen gaan zitten en dan bijvoorbeeld op boterhammen. Bovendien zijn ze zeer handig in genetisch onderzoek. “Dankzij fruitvliegen hebben we heel veel bijgeleerd over de kenmerken van overerving. Ze zijn een van de belangrijkste studieobjecten in de genetica. Dat komt doordat je hun chromosomen met de gewone microscoop kan zien, en dat je zeer snel kan kweken. Zo liggen fruitvliegjes mee aan de basis van onderzoek over de werking van Hox-genen.”

Voorkomen

Ook bij fruitvliegjes geldt het credo: beter voorkomen dan genezen. Daarbij is vooral hygiëne een must. Hou je aanrecht en eettafel altijd schoon en laat geen voedsel rondslingeren. Breng ook je lege flessen onmiddellijk naar de glasbol en zet je PMD-zak buiten. Een bodempje frisdrank is al genoeg om een hele kolonie fruitvliegen te voeden. Probeer ook om je vuilnisbak in de keuken elke dag leeg te maken en was je keukenhanddoeken regelmatig. Een vochtige theedoek is immers ook een broedplaats voor fruitvliegen. Laat verder je boeketje bloemen niet te hard verwelken en smijt ook je gebruikte koffiepads en theezakjes weg, want ook die trekken beestjes aan.

Bestrijden

Het wemelt op het internet van de huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen fruitvliegjes, maar zo’n potje met azijn en afwasmiddel heeft bij ons bijvoorbeeld nog maar zelden een fruitvlieg aangetrokken. Wat wél helpt, is een zelfgemaakte val maken.

Benodigdheden:

- bier (Cara Pils will do) of wijn

- papier

- glazen

Fruitvliegjes nuttigen graag alcohol. Een klein bodempje van een alcoholhoudende drank is dan ook dé ideale manier om ze te lokken.

Zo ga je te werk:

1. Giet een beetje bier of wijn in een aantal glazen.

2. Vouw kegeltjes van papier en zet ze met het punt naar beneden in de glazen. Let wel dat het punt de alcohol niet raakt. De randen van de kegeltjes plak je het best met tape vast aan het glas. Zo kunnen de fruitvliegjes zeker niet ontsnappen.

3. Zet de glazen verspreid in je keuken en wacht af.

Onze zelfgemaakte val. Beeld rv
Onze zelfgemaakte val.Beeld rv

Zoals je kan zien op de foto, werkte deze lifehack - alleszins bij ons - nog beter dan we zelf verwacht hadden.

Je kan ook een val maken door een laagje alcohol - of iets anders dat fruitvliegjes aantrekt zoals honing - in een glas te doen. Vervolgens plak je er plastic folie over. Prik daar een aantal gaatjes in met een tandenstoker of vork et voilà: je val is klaar.

Wijnruit

Fruitvliegjes houden ook niet van wijnruit. Leg daarom een bosje bij je fruitschaal, op het aanrecht of bij het raam.

Vleesetende plant

Een makkelijke oplossing die ook nog eens esthetisch mooier oogt dan zo’n zelfgemaakte val, is een vleesetende plant. De fruitvliegen raken aangetrokken tot de plant, waarna die de lastige vliegjes vasthoudt en smakelijk verorbert. Enige nadeel is dat deze manier iets minder snel gaat dan de bovenstaande trucjes.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234