Vrijdag 04/12/2020

Bieren

Ontdek de ‘champagnes onder de bieren’: spotgoedkoop, maar wel topkwaliteit

Beeld Getty Images/iStockphoto

Wil je het een avondje gezellig maken in lockdown, dan zal een proeverij van deze tien bieren je niet ruïneren, weet biersommelier Sofie Vanrafelghem. ‘Het zijn stuk voor stuk speciaalbieren waarbij de prijskwaliteitverhouding goed zit, al zijn ze qua productiekostprijs soms zelfs duurder dan champagnes.’

AANRADER: OUD BEERSEL

Geuzestekerij Oud Beersel • 6 % • 37,5 cl
3,25 euro • bij Delhaize

Uiterst verfijnd
“De geschiedenis van Oud Beersel gaat terug tot 1882. Het voortbestaan kwam in het gedrang doordat er geen familiale opvolging was. Gert Christiaans wou dit prachtig stukje biererfgoed niet laten verloren gaan en blies de geuzestekerij succesvol nieuw leven in! Deze traditionele oude geuze is een blend van lambiekbieren die verschillende jaren op eikenhouten vaten rijpten. Hij geurt heerlijk naar zure, groene appels en bezit een uiterst verfijnde zure smaak.”

AANRADER: GEUZE MARIAGE PARFAIT

Brouwerij Boon • 8 % • 37,5 cl
2,49 euro • bij Colruyt

Elegante zuurheid
“Bierlegende Frank Boon deed vanaf de start geen toegevingen op kwaliteit. En dat loont. Brouwerij Boon is de enige lambiekbrouwerij in de wereld die tot zes keer toe goud binnenhaalde op de World Beer Cup. Als je deze Mariage Parfait proeft, begrijp je waarom. Ze bestaat voor 95 % uit lambiek van drie jaar oud. In de neus ontdek je mooie aroma’s van citrus, pompelmoes, eik en groene appel, ondersteund door een elegante zuurheid.”

Oud Beersel en Geuze Mariage Parfait.Beeld rv

CORNET OAKED

Palm Belgian Craft Brewers • 8,5 % • 33 cl
1,39 euro • bij Colruyt

Vanille en toffee
“De brouwers hebben twee jaar gewerkt aan dit geraffineerde, blonde bier. Na de hoofdgisting worden houtschilfers toegevoegd, waarop het bier gedurende één à twee weken rijpt. Je ontdekt een duidelijke vanilletoets, dankzij de Amerikaanse eik. Daarnaast proef je een accent van toffee, doordat het hout licht geroosterd is. Het bier is een eerbetoon aan de herbergier en brouwer van Afspanning De Hoorn in Steenhuffel tijdens de 17de eeuw.”

GULDEN DRAAK

Brouwerij Van Steenberge • 10,5 % • 33 cl
1,47 euro • bij Lidl

Krachtig en donker
“De gulden draak waakt al sinds 1377 vanop het Belfort van Gent over de stad. Het gelijknamige bier doet hem eer aan: krachtig en donker, met koffie-aroma’s en geurend naar karamel, honing, melkchocolade en gedroogde vijgen. Karaktervolle moutpersoonlijkheid en volmondige zoete smaak, mede te danken aan de hergisting op fles met een wijngist. Eentje om langzaam van te genieten.”

ME, MYSELF & IPA

Brouwerij Het Uiltje • 7 % • 33 cl
2,99 euro • bij Albert Heijn

Bitter met fruitaroma’s
“De uil verwijst naar eigenaar Robbert Uyleman. Het Uiltje behoort tot de favorieten van vele bierliefhebbers, en deze ‘narcistische’ IPA bewijst weer helemaal waarom dat zo is. Met zijn aroma’s van tropisch fruit, duidelijke bitterheid en droogbittere afdronk laat het bier zich smaken. Geen goedkoop bier om te brouwen door de vele hoppen: Cascade, Magnum, Citra, Amarillo, Simcoe en Chinook.”

Cornet Oaked, Gulden Draak en Me, Myself & Ipa.Beeld rv

HOUBLON CHOUFFE

Brasserie d’Achouffe (Duvel Moortgat) • 9 % • 33 cl
1,65 euro • bij Carrefour

Topper onder de IPA’s
“Op 27 augustus 1982 werd er 49 liter gebrouwen, nu stroomt er jaarlijks meer dan 120.000 hectoliter uit de ketels van Brasserie d’Achouffe. In 2006 lanceerden ze de eerste Belgische IPA, met vijf hopsoorten en 62 IBU, en het blijft een topper in het intussen grote IPA-aanbod. De Amerikaanse Tomahawk- en Amarillo-hop maken dit tot een duurder bier dan gemiddeld om te produceren, al merk je dit niet aan de prijs.”

HOP ZIJ MET ONS

Brouwerij Jopen • 6 % • 33 cl
2,75 euro • bij Albert Heijn

Glutenvrij en tropisch
“Sinds 2010 brouwt Jopen bieren in een kerk in het centrum van Haarlem. Hun bieren zijn erg geliefd en hun Mooie Nel IPA werd zelfs verkozen tot beste bier van Nederland. Jopen bracht met dit bier de allereerste Nederlandse glutenvrije IPA op de markt. Deze variant is met de hopsoort Mosaic gebrouwen en heeft een uitgesproken mix van tropische vruchten en citrusfruit.”

Houblon Chouffe en Hop Zij Met Ons.Beeld rv

RODENBACH GRAND CRU

Brouwerij Rodenbach • Palm Belgian Craft Brewers • 6 % • 33 cl
1,71 euro • bij Carrefour

Appelzurige, vineuze smaak
“Brouwerij Rodenbach telt maar liefst 294 foeders, waarvan sommige tot 150 jaar oud zijn. Het prachtige roodbruine bier is een blend van jong bier (1/3) en twee jaar op eikenhouten foeders gerijpt bier. Dankzij de melkzuurbacteriën en de lange rijping op hout heeft het bier een zeer vineuze smaak met een delicieuze, appelzurige fruitigheid.”

LUPULUS ORGANICUS

Brasserie Lupulus • 8,5 % • 33 cl
1,20 euro • bij Delhaize

Hoppig met frisfruitige neus
“Naam en logo verwijzen naar de Latijnse naam van de hop (humulus lupulus ofwel ‘nederige wolf’), en da’s geen toeval: aan hun bieren wordt stevig wat hop toegevoegd. Tim en Julien Gobron zetten het werk van hun vader voort en brouwen onder meer deze biologische en mooi gehopte tripel. Zeer aangename, frisfruitige neus met een hint van citrus en leuke bitterheid.”

BUSH TRIPLE BLOND

Brasserie Dubuisson • 10,5 % • 33 cl
1,24 euro • bij Lidl

Intens gistfruitig
“Hugues Dubuisson van de oudste Waalse brouwerij—vorig jaar 250 geworden — lanceerde in 1998 deze Bush voor liefhebbers van blond bier. Aanleiding was de 65ste verjaardag van de Bush Caractère. Zijn intense gistfruitigheid met accenten van banaan en ananas komt je meteen tegemoet in de neus en wordt gedragen door een ronde smaak en aangename alcoholzoetheid.”

Rodenbach Grand Cru, Lupulus Organicus en Bush Triple Blond.Beeld rv

Sofie Vanrafelghem: ‘Oude geuzes zijn qua productie zelfs duurder dan vele champagnes’

Sowieso is het merendeel van de bieren in België spotgoedkoop, zeker als je bedenkt wat er allemaal aan te pas komt om het te brouwen, zegt Sofie Vanrafelghem. “Het is dringend tijd om prachtige nationale streekproducten met hun mooie bubbels en al even complexe, elegante zuurheid meer op de kaart te zetten. Deze speciaalbieren zijn qua productiekostprijs duurder dan gemiddeld, omdat de brouwers werken met dure hopsoorten, ze veel mout of hop nodig hebben om het bier te brouwen of het extra lang laten rijpen op hout. Oude geuzes zijn qua productie zelfs duurder dan vele champagnes, maar in de winkel zijn ze spotgoedkoop, deze ‘champagnes onder de bieren’.”

Er zijn tal van factoren die de prijszetting beïnvloeden. “Maar het frappante bij bier — zeker in vergelijking met andere alcoholische dranken — is dat je in België bijna nooit te veel zal betalen omwille van het merk of de verpakking”, vervolgt Sofie.

Hop maakt duurder

Een logische: hoe meer (duurdere) ingrediënten je nodig hebt, hoe duurder je bier wordt. “Zo moet je voor een imperial stout veel meer mout toevoegen dan om een standaard bruin bier te brouwen. En voor een imperial IPA — bieren met uitgesproken hop- of moutkarakters, die vaak een iets hoger alcoholpercentage hebben — heb je veel meer hop nodig dan een standaard gehopt blond bier. Hop is het duurste basisingrediënt, en de oogst kan van jaar tot jaar verschillen. Zo bevatten bepaalde hopsoorten bijvoorbeeld in sommige jaren minder alfazuren — die zorgen onder meer voor bitterheid — en zul je dan meer hop moeten kopen om dezelfde smaak te krijgen.”

Ook de herkomst van de ingrediënten speelt mee. “Da’s hetzelfde als bij wijn, waarbij de prijs mede wordt bepaald door de herkomst en variëteit van de druiven. Vele Europese hopvariëteiten, zoals de Tsjechische Saaz, die we gebruiken voor onze pilsen, zijn vaak een stuk goedkoper dan Amerikaanse hoppen.”

Houtgerijpt

Ook wanneer een bier op hout rijpt, zal de prijs stijgen. “Tal van bieren rijpen op eikenhouten vaten of lageren op houtschilfers. Het hout is dan een bijkomende kostenpost. Zowel de herkomst van het hout — Amerikaanse of Franse eik — als de behandeling — hout getoast en/of gerookt — zijn van belang”, zegt Sofie.

“Daarnaast geldt: hoe langer een bier moet rijpen, hoe hoger de productieprijs. Oude geuze is bijvoorbeeld een blend van jonge en oude lambiek die jarenlang op houten vaten rijpen. De oudste lambiek moet minstens drie jaar rijpen op eikenhouten vaten. Dat maakt het productieproces van een authentieke, traditionele oude geuze duurder dan dat van champagne.”

“En tot slot is er nog de distributieprijs, die bijvoorbeeld bij buitenlandse bieren kan oplopen”, besluit Sofie Vanrafelghem.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234