AchtergrondMode
Onsterfelijke klassieker: de regenjas
Moderedactrice Cécile Narinx schrijft wekelijks over een modetrend. Vandaag: de regenjas.
Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?
Ja, daar is-ie weer, de welbekende klassieke regenjas die van elke jongen een man maakt en van elke man een heer. Praktisch, knap én onmisbaar. De twee oervaders van de huidige jassen zijn de Schot Charles Mackintosh, die in 1820 waterdichte, met rubber gecoate ‘macs’ uitvond, en de Engelsman Thomas Burberry, die in de Eerste Wereldoorlog een waterwerende doublebreasted jas met epauletten en stormflappen ontwierp, ideaal voor wie in de loopgraven (trenches) zat.
Neem een voorbeeld aan Sidney Poitier en Paul Newman
De klassieke regenjas heeft vele fans: filmhelden als Humphrey Bogart, Robert Redford en Michael Caine, alsook klunzige detectives als Clouseau en Columbo. Persoonlijke favoriet: de jas van Paul Newman in de film Paris Blues , waarin Sidney Poitier en hij twee jazzmuzikanten spelen, met muziek van Duke Ellington. Newmans jas is eerder een mac dan een trench, en illustreert piekfijn dat – niet qua jazz, wel qua mode – less echt more is.
Hoe gaan we het dragen?
De klassieke regenjas heeft weinig nodig om hip gedragen te worden. Dit seizoen zagen we veel wijde jassen bij de herenshows, gemaakt van soepel en licht materiaal, zoals bij Raf Simons en Zegna. Ook het kleurenpalet werd uitgebreid. Er kwamen trenches voorbij in perzik, zwart en blauw. Ook verrassend: de mouwloze trench met tattooprints van Burberry over een salopette, voor wie durft. Opvallende subtrend is de regenjas over een bermuda, met daaronder sandalen met sokken (Boss en Dior) of zelfs badslippers (MSGM), die van elke heer weer een kwajongen maken.