Maandag 25/01/2021

ReizenZuid-Tirol

Om nu al bij weg te dromen: dit kuuroord in Zuid-Tirol

Brokken erts uit de bergen rond het hotel geven Spa Minera zijn unieke look.Beeld Hotel Plunhof

Eeuwenlang hakten mijnwerkers erts en zilver uit de bergen rond het Ridnaundal. Nu is het een lustoord voor wandelaars, spa- en yogaliefhebbers. Vergeet luxe retraites op Bali, ga zodra het weer kan naar Noord-Italië.

Vlak over de grens van Oostenrijk naar Italië, net voorbij de Brennerpas, ligt een lieflijk, klein dal: het Noord-Italiaanse Ridnaundal. Menig vakantieganger zal erlangs gedenderd zijn, ­koersend richting Italiaans merengebied. In deze regio trotseerden mijnwerkers eeuwenlang kou en ijs om ijzererts en kristallen uit te hakken. Rauw werk, ruwe omstandigheden. Het zijn diezelfde erts­stenen en mijnwerkerskarren die de familie Plunhof gebruikte als sfeermakers in hun Spa Minera. Juist die aardse aanpak slaat aan. Hier geen hoogdravende wellness-sfeer, maar pure rust, natuurlijke behandelingen en een yogameester met een Zuid-Tirols accent.

Ruim veertig jaar bestiert Mutter Paula Volgger nu Hotel Plunhof, eerst met haar man, en na zijn overlijden alweer enige jaren met haar drie dochters en vier zoons.

Op de plek van het hotel stond vroeger hun oude familieboerderij, met tot 1974 alleen stromend water uit eigen bron. De voorkant van het hotel ademt nog de ouderwetse Zuid-Tiroler sfeer met blank hout en opgezette hertenkoppen, maar eenmaal doorgelopen naar de achterkant is de invloed van de kinderen te merken. Ieder lid van de familie Volgger discussieerde aan de stamtafel mee en drukte zo z’n stempel op de Spa Minera. Er zijn meerdere modern ingerichte ruimtes die uitkijken op de rustgevende bergen om te mediteren, een Aufguss-kuur te ondergaan of gemasseerd te worden. Er is een deel voor naakt­lopers en een voor textielliefhebbers. Groot voordeel van zo’n retraite hier is de sfeer van gemoedelijkheid en weinig eisen, ook ­uitstekend voor alleengaanders.

Al veertig jaar vormt dit sprookjesachtige dal het decor van Hotel Plunhof.Beeld Dana Ploeger

Bij ons is de steensoort zilverkwarts vooral te vinden in tegelvloeren en sieraden, hier worden de helende kwaliteiten van deze oersteen nog ingezet. Speciaal opgeleide masseurs, zoals Sarah, leiden je als vanzelf naar de wereld van vertraging.

Het is een unieke massage-ervaring, deze Silberquarzit. Allereerst omdat geneeskrachtige kruiden van de lariks en de Tiroler wierookboom onder je neus worden ­aangestoken, waarna je aangenaam bedwelmd op de tafel ligt. Maar ook door de massage zelf met warme larikswas, gevolgd door een zachte regen van zilverkwarts. Dit mineraal, rijk aan silicium (koolstof), versterkt het bindweefsel en voert afvalstoffen af. Diepe ontspanning volgt. Daarna veel bronwater of kruidenthee drinken - wat overal in het hotel gratis te tappen is. Net zoals er overal schalen vol verse appels en noten staan.

De massage Zirben Vital met ­verwarmde alpendennenhoutjes is trouwens een aanrader.

Je lichaam tot rust brengen lukt niet alleen met yoga, sauna en ­massage. Ook de spijsvertering mag wat demping hebben, wat detoxen. Nu lijkt dat lastig in deze regio met zoet als Kaiserschmarrn (pannekoekbrokken met appelmoes), vele Weichkäsen met bergkruiden en de voorliefde voor vlees van het speenvarken en wild.

Gelukkig bereidt de prima ­chef-kok van Plunhof ook genoeg ­vegetarische gerechten: gazpacho van aardbeien met olijfolie en peper, quinoaburgers met paprikachutney en gegrilde radicchio met blauwschimmelkaas en hazelnoot­kruim.

Wandelpaden

Ook bij het ontbijt is genoeg gezonds te kiezen, zoals het vers­gebakken lijnzaadbrood, zelf te persen groentesap of havermoutpap met geraspte appel. En lokaal is hier echt lokaal: een boer uit het nabijgelegen Sterzing bezorgt ­dagelijks verse natuuryoghurt.

En mocht u liever uit de band willen springen, zoek dan sterrenchef Burkhard Bacher op in zijn Kleine Flamme in Sterzing, die culinair kan toveren – in de zomer eet u in zijn pittoreske kruidentuin.

De lessen yoga en pilates zijn hier echt anders. Meer vanuit ­zit­stand, maar zeker niet minder intensief – en de Zuid-Tirolse tongval van de enthousiaste instructeur maakt het tot een extra leuke ­ervaring.

Buiten lokt de prachtige berg­omgeving uit tot wandelen. De brokken erts, verwerkt in de sauna’s, rustruimtes en zwem­baden (zoals het licht gezouten bubbelbad) komen allemaal rechtstreeks uit de omliggende bergen. Direct buiten het hotel, op een van de vele wandelpaden, zijn ze op de grond, langs de kant en hoger in de bergen te vinden.

Het hotel ­verzorgt meerdere keren per week een wandeling van ruim vier uur. Neem de gezondheidswandeling, waarbij Gesundstrainerin Karin vertelt over regionale kruiden. Of ga met Wendl naar de Gilffenklamm, een kloof met veel marmersteen, bruisende beken en watervallen (eerste deel omhoog met de bus).

Tip voor stiltezoekers: dit kerkje uit 1481 bereik je na een wandeling over een ‘bezinningspad’. Beeld Dana Ploeger

Zoekt u meer verstilling? Wandel dan via het bezinningspad naar de St-Magdalena-Kirche (1481), speciaal voor de mijnwerkers gebouwd. Via een bospaadje ­klautert u een dik halfuur omhoog met prachtig uitzicht over het dal. De kapel is elke maandag om 16 uur even open.

Om meer te weten over hoe de stenen en mineralen door de ­eeuwen heen gedolven werden, is aan het einde van het dal het Bergbau Museum. Lopend bereikt u het in ruim een uur: neem de Winter­wanderweg richting Ridnaun en volg daarna de borden ‘Bergbau Museum’. Daar is elke twee uur een rondleiding in het Duits. In de volledig nagebouwde mijnschacht zie je, compleet gehuld in gele oliejas en met helm op, de geschiedenis van de lokale mijnbouw voorbijtrekken. Extra leuk voor kinderen vanaf een jaar of zes, die allerlei taken krijgen van de vrolijke gidsen, zoals het (zogenaamd) laten ontploffen van een stukje mijnwand - met voor de oudjes geluiddempers voor de oren.

Info via plunhof.it. Deze regio is momenteel een rode zone. Stel uw reis uit en hou diplomatie.belgium.be in de gaten voor de laatste corona-updates.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234