Dat het sinds corona soms maandenlang wachten is op een nieuwe fiets, is bekend. Maar nu we massaal thuiswerken, boomt ook de vraag naar een kleurrijk, tropisch aquarium met sierlijke vissen. Op sommige modellen is het tot drie maanden wachten. ‘Even groot als de laserprinter, maar een pak minder grijs en véél rustgevender. Al vanaf 200 euro breng je een stukje levende tropen in je thuiskantoor.’
Fietsen of wandelen we niet, dan willen we sinds corona wel een aquarium in onze leef- of thuiswerkomgeving, zo lijkt het. Speciaalzaken krijgen de langwerpige glazen bakken om siervissen te houden bijna niet aangesleept. De trend zette zich, samen met het hele cocooninggebeuren, enkele jaren geleden al in, maar kreeg door het verplichte thuiswerken en -leven een enorme boost”, verzekert Bruno Collet, zaakvoerder van Aquarium Neon in Lochristi, een van de grotere speciaalzaken in Vlaanderen. “Het begon al te borrelen tijdens de eerste lockdown, en is sindsdien niet meer gestopt.”
Bij Aquaria in Aartselaar was de winkel zaterdag zelfs zowat ‘leeg gekocht’. Bakken van 60 tot 120 centimeter lang zijn er het populairst. Van heel wat modellen voor een budget tussen 150 en 500 euro staat de voorraad van de webshop op nul. “Wij hebben een zeer goed jaar achter de rug, ondanks de vele beperkingen”, klinkt het in de speciaalzaak, sinds 1948 naar eigen zeggen de grootste in zoetwateraquariums. “In een jaar dat we allemaal thuiszaten en -werkten, was dit de perfecte thuishobby.”
Aquascaping
Zeker ook de verkoop van de heel kleine aquariums boomt ongezien. “Het fenomeen waarbij in miniaquariums ware onderwaterlandschappen worden gecreëerd, heeft zelfs een naam: ‘Aquascaping’. De nadruk ligt daarbij op de tropische waterplanten, waarmee men een stukje levende tropennatuur in huis brengt”, zegt de zaakvoerder van Aquarium Neon. Het vele thuiswerk is zeker niet vreemd aan dat succes. “Het aquarium is zo groot als de laserprinter, maar een pak minder grijs en veel rustgevender. De perfecte tv voor in het thuiswerkkantoor, zeg maar.”
Een erg veel verkocht model bij Aquarium Neon is dat van 45 liter (50x30x30cm). Kostprijs: 200 euro, filter, ledverlichting, verwarming, opstartproducten en decoratie als bodemgrind en tropische planten inbegrepen. “Laat daarin 10 à 15 tropische zoetwatervissen zoals guppy’s en neontetra’s zwemmen, en je bent voor 225 euro gesteld”, weet Collet.
Zoutwateraquarium van 1.000 liter
Al mag het voor anderen nu dan weer en pak grootser. Waar een bak van 180 of 240 liter een jaar geleden voor de meesten al een groot aquarium was, kiest men nu opmerkelijk meer voor een inhoud van 350 of 450 liter, of zelfs nog veel groter maatwerk, aldus Collet. “‘Vroeger was ik nooit thuis en had ik hiervoor geen tijd. Nu geldt dat excuus niet langer om die droom niet te verwezenlijken’, zeggen klanten ons. Verkochten we vroeger jaarlijks 2 of 3 zeewateraquariums van duizend liter, dan ben ik nu toch een dag in de week bezig met het opstellen van dergelijke offertes - prijs: al snel 10.000 euro. Ik denk dat we in onze branche momenteel heel wat opgespaarde reisbudgetten opslurpen.”
Wachttijden
De verkoper ondervindt dat onder meer instapmerk Juwel, de hardloper onder de goede, democratische aquariums, niet kan volgen met leveren. In het meer kwalitatieve en duurdere segment begint volgens Collet nu ook Eheim in de problemen te komen. Van wachttijden van 6 à 7 maanden, zoals voor sommige fietsen of fietsonderdelen momenteel het geval, is volgens de speciaalzaken nog geen sprake.
“De meeste producten kunnen we nog wel binnen de 1 à 2 weken leveren, al liep voor sommige specifieke aquariums de levertijd wel al op tot drie maanden, en het wordt steeds slechter”, klinkt het bij Aquaria. “Het is zoals bij de fietsen: wil je dat ene, specifieke merk in een rode kleur, dan moet je wellicht geduld hebben. Terwijl een blauwe misschien wel voorradig is”, zegt Collet van Aquarium Neon. “Op de populaire Juwel Rio 180 in lichte eik is het wachten tot mei, maar ‘dezelfde bak’ van het Portugese Aquatlantis in het zwart, wit of antraciet is wel leverbaar.”
Bij Aquaria verwijzen ze vooral naar de algemeen moeilijke transportsituatie, met te weinig beschikbare zeecontainers voor de trafiek van China naar Europa. “Door gebrek aan toeristische vluchten vanuit de tropische gebieden geraken ook de vissen binnen een diervriendelijke transfertijd amper of niet tot hier.”
Onderhoud
Zeker omdat er dieren in het spel zijn, geldt ook voor deze hobby: bezint eer ge begint. Een aquarium vraagt immers onderhoud. Collet: “Reken op een uur per week: om de filter te reinigen, de ramen proper te maken, het water te verversen... Het voederen doe je dan weer gewoon dagelijks tijdens de koffiepauze tussen het thuiswerken door.”