Zaterdag 28/01/2023

AchtergrondWaterverbruik

Nu regen opslaan om deze zomer te besparen op je waterfactuur? Dit zijn de mogelijkheden

Regenton Beeld Shutterstock
RegentonBeeld Shutterstock

Het ziet ernaar uit dat er deze zomer nog velen op reis zullen gaan in eigen tuin. Dat zal onze waterfactuur ongetwijfeld doen stijgen. Dagelijks je gazon en bloemperken besproeien, een opblaasbaar zwembad vullen en waterspelletjes spelen: een regenwaterput kan dan helpen. Maar welke kies je dan: beton of plastic? En zijn er nog goedkopere mogelijkheden?

Ariane De Borger

Dat er meer en meer vraag is naar regenwatertanks, horen we overal bij de leveranciers die we opbellen. “Alleen al het laatste jaar was er een extra vraag van ongeveer 4.000 ondergrondse regenwatertanks tegenover het jaar ervoor”, meldt zaakvoerder Tom Henneman van DSPlastics. “De productie draait 24 uur op 24 om die vraag te kunnen beantwoorden.”

Niet alleen nieuw- en verbouwers bestellen regenwaterputten. “Heel veel mensen willen extra capaciteit, omdat hun regenwaterput leeg raakte tijdens de vorige, droge zomers”, klinkt het bij Olivier Beton in Gent. Bart Peeters van iBeton in Temse beaamt dat: “We merken dat mensen voor grotere volumes kiezen. Een regenwaterput van 7.500 liter is al snel te klein voor een gezin, een van 10.000 liter sluit al beter aan bij hun verbruik. Maar ook putten van 15.000 tot 20.000 liter zijn nu enorm in trek.”

Geen enorme put die je niet vol krijgt

“Het hangt er natuurlijk helemaal van af wat je met dat regenwater aanvangt”, legt ingenieur-architect Silvia De Nolf, consulent waterbewust bouwen bij Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) uit.

“Als je het regenwater enkel gebruikt voor een buitenkraantje is een capaciteit van 5.000 liter voldoende. Maar als je het ook nog voor pakweg twee toiletten en een wasmachine wil gebruiken, is een volume van 10.000 liter een betere keuze.” Of nog meer? “Het heeft geen zin om een enorme put te voorzien, als je die niet vol kan krijgen. Uiteindelijk komt er enkel het water in terecht dat op je dakoppervlak valt en door de goten afgevoerd wordt.”

Beton of kunststof: wat is de beste oplossing?

Aan elkaar gekoppelde kunststof regenwaterputten Beeld DSPlastics
Aan elkaar gekoppelde kunststof regenwaterputtenBeeld DSPlastics

Voor de installatie van een regenwaterinstallatie betaal je alles inbegrepen tussen de 2.000 en 6.000 euro. “Puur op basis van kostprijs zijn er geen grote verschillen tussen een put van beton of een van kunststof”, rekent Silvia De Nolf ons voor. “Een put van beton is goedkoper dan een van kunststof, maar hem plaatsen is dan weer duurder, omdat je een vrij zware kraan nodig hebt en hem niet manueel of met een minikraantje kan zetten. Dat komt dus financieel ongeveer op hetzelfde neer.”

Als het prijsverschil niet zo groot is, waar moet je wel rekening mee houden bij je keuze? “Ook qua levensduur is er niet zoveel verschil tussen putten uit beton of kunststof. Eenmaal ingegraven heeft die kunststof immers geen last van grote temperatuurverschillen, zonlicht en andere factoren die bovengronds slijtage veroorzaken. Verder is voor de waterkwaliteit beton gunstiger dan plastic, omdat waterzuiverende bacteriën zich beter kunnen hechten. Maar bijvoorbeeld bij rijhuizen is het vaak ondoenbaar om zo’n betonnen gevaarte te plaatsen. Dan is een plastic regenwaterput wél haalbaar, eventueel door verschillende modules aan elkaar te koppelen tot je voldoende capaciteit krijgt. Daar wandel je, als het moet, gewoon langs de deur mee naar binnen.”

Nog ongebruikelijk, maar volop aan het boomen: de regenwaterzak

Installatie van een regenwaterzak Beeld Rommens Engineering Quality
Installatie van een regenwaterzakBeeld Rommens Engineering Quality

Voor wie geen tuin heeft, geen plaats om een regenwaterput in te graven of gewoon hoegenaamd geen zin om zijn zorgvuldig aangelegde tuin opnieuw overhoop te halen is er nog een andere oplossing dan een regenwatertank van beton of plastic: de regenwaterzak, een enorme zak van pvc of epdm (een kunstmatige rubber die nu vaak als alternatief voor de klassieke roofing gebruikt wordt). Geen graafwerk nodig: zo’n zak plaats je waar je plaats hebt. Onder een terras bijvoorbeeld, maar nog beter: in een kelder of kruipruimte. “Zolang die kruipruimte een luik heeft van minstens 40 cm op 40, kunnen we zo’n regenwaterzak plaatsen”, bevestigt Robert Rommens van het gelijknamige Hasseltse bedrijf.

Wat we ons bij zo’n regenwaterzak moeten voorstellen? Zo’n soepele zak van kunststof voor 5.000 liter water meet bijvoorbeeld 5 op 2 meter en weegt leeg zo’n 20 kg. “Zo’n zak wordt opgevouwen geleverd en op een vlakke vloer gelegd, meestal op een zandlaag. Als je wat handig bent, kan je hem zelf leggen. Al wat je moet doen is hem openvouwen en aansluiten op pomp, filter, toevoer- en afvoerleidingen en pomp en filter”.

Segorex in Beerse plaatst al vijftien jaar regenwaterzakken. Zaakvoerder Stef Gys: “Zo’n 5% van onze regenwaterinstallaties gebeuren met zo’n zak. Sommige klanten vragen of zo’n zak niet kan scheuren, maar epdm is bij normaal gebruik zo goed als onverslijtbaar, dat scheurt echt niet vanzelf.”

Wat zo’n regenwaterzak kost, hangt af van de grootte van de zak, welke pomp en filters er nodig zijn en vooral of voor een standaardmaat of maatwerk gekozen wordt. We horen prijzen vanaf 1.500 euro voor een zak van pvc, vanaf 4.000 euro voor een van epdm, pomp en filter inbegrepen. Een bijzonder, maar wel interessant alternatief dus voor de klassieke regenwaterput.

Gescheiden riolering rukt op … samen met de infiltratieplicht

In almaar meer gemeenten wordt de afvoer van regenwater - wat de overheid enigszins poëtisch hemelwater noemt - en afvalwater gescheiden. Huiseigenaars worden daarbij verplicht om ervoor te zorgen dat het regenwater niet zomaar de riolering inloopt en het water ofwel hergebruikt wordt, ofwel geïnfiltreerd raakt in de bodem. Wie regenwater opslaat voor hergebruik, neemt dus meteen een voorsprong. Meer over die regelgeving vind je hier.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234