7 vragenToerisme
Nu al boeken of nog even wachten? Reisspecialisten lichten de zomer door
Gaan of niet? Veel huishoudens hebben de knoop over de zomervakantie nog niet doorgehakt. Maar wie droomt van een hotelvakantie deze zomer kan die beter nu boeken. Naarmate de vaccinaties opschieten, zal er een golf van boekingen komen.
1. Kan ik al op vakantie?
“We worden overstelpt met vragen van mensen die nu meteen al weg willen”, zegt Paul Ryckaseys van het reisbureau Imagine Travel. “’Waar kunnen we heen zonder dat we bij terugkeer in quarantaine moeten?’, klinkt het. De Balearen kleuren momenteel oranje. Als je niet naar de disco bent geweest, volstaat het invullen van een ‘passenger locator form’ bij je terugkeer. Met TUI kan je al voor 240 euro naar Mallorca vliegen. Een week half pension vind je daar vanaf 400 euro.
Piet Demeyere, woordvoerder van TUI: “Vanuit België vertrekken per week al 34 vliegtuigen richting Portugal en Spanje, met de Balearen en Alicante. Dat is amper tien procent van wat we normaal aanbieden. Maar stilaan komt er een kentering. Zo heeft Buitenlandse Zaken afgelopen zondag de Griekse eilanden Korfu, Zakintos, Lesbos en Samos uit code rood gehaald. Normaal hebben we drie weken nodig om een bestemming te heropenen. Nu overwegen we om de vluchten naar deze vier eilanden al in de week van Hemelvaart te hervatten. Of die vlieger ook opgaat, kan ik nog niet zeggen: we moeten eerst checken of we voldoende hotels vinden die al willen heropenen. De Griekse reissector had eerder beslist dat een heropening voor 15 mei weinig zin had. En voor alle duidelijkheid: reizen naar de populaire bestemmingen Kreta en Rhodos zijn er nog niet bij. Het toerisme herneemt slechts mondjesmaat. Maar het gaat nu wel de goede richting uit.”
2. Wat zal er deze zomer kunnen?
Robbrecht Willaert, onafhankelijk specialist van Travel Magazine: “Als je kan schuiven met je vakantie, zou ik die toch pas in de tweede helft van de zomer plannen. Dan komen er allicht meer mogelijkheden om te reizen binnen Europa.”
Piet Demeyere (TUI): “Wij geloven dat je de hele zomervakantie zal kunnen reizen in Europa. Het is nog maar eind april. Nog twee maanden te gaan waarin, over de hele EU, de vaccinatiecampagne op volle snelheid komt. Wij gaan ervan uit dat het hoogseizoen voor de vliegvakanties zal kunnen worden gered. Het vertrouwen om te reizen zal er komen. Op de vaccinaties volgt een golf van lastminuteboekingen.”
3. Zijn er koopjes te doen?
Piet Demeyere (TUI): “Aan de prijsvorming van vliegtickets is niets veranderd. De wet van vraag en aanbod zal prijs bepalen. De verkoopprijs van een ticket wordt op wekelijkse basis aangepast op basis van de bezetting. De prijs kan omlaag bij onderbezetting. Andersom wordt het ticket duurder als er nog maar enkele zitjes vrij zijn. Zo lopen onze vluchten naar Alicante bijna vanzelf vol, omdat veel mensen een tweede verblijf hebben in die regio. Voor heel Europa zullen vliegtickets duurder worden als de rest van de wereld rood blijft. Wie nu goed uitkijkt en boekt ,komt allicht niet van een kale reis terug.”
Het heeft ook geen zin om te wachten op lastminutetarieven van hoteliers, denkt Demeyere. “De kans dat de hele wereld deze zomer bereikbaar zal zijn, is klein. De keuze zal zich beperken tot de grote bestemmingen in Europa. En niet alleen wij Belgen willen eindelijk uit ons kot komen. Ook gezinnen in Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk hunkeren naar een vakantie. Je zit dus met een relatief klein aanbod tegenover een grote vraag. Ik denk dat het eerder vechten voor de bedden wordt, dan dat er bij de lastminutes kortingen worden uitgedeeld.”
In Spanje en Griekenland zijn de Britten de kamers voor de Belgen nu al aan het inpikken, weet reisagent Yves Meyers van reizen Meyers. “Ons contingent kamers wordt door sommige hoteliers teruggevraagd, omdat ze die met zekerheid kunnen verhuren aan de Britten die vanaf half mei weer mogen reizen. Zeker gezinnen met kinderen wachten best niet te lang met boeken, of het wordt moeilijk om alle eisen — niet te ver van strand, een glijbaantje bij het zwembad — af te vinken.”
Bij Essential Greece, een reisagentschap gespecialiseerd in Griekenland, lopen zowat dagelijks ‘stop verkoop-boodschappen’ binnen, zegt Martine Dewispelaere. “Onze regering en virologen hebben een sfeer gecreëerd waarin mensen niet durven boeken. Maar intussen zijn Britten en de Duitsers volop aan het reserveren. En iedereen wil nu een kleinschalig hotel. Die lopen wel sneller vol dan een mastodont. Bovendien aanvaarden hoteliers maar een bezetting van maximaal 70%, om zich aan de coronamaatregelen te kunnen houden.”
4. Hoe zit het met de vakantiehuisjes?
Ondanks het veilige gevoel van de eigen bubbel in een huisje loopt het niet storm voor de vakantiewoningen. Meer nog: de vroegboekacties zijn verlengd. “We zien dat de boekingen wat trager op gang komen en geven bij Center Parks nu 15% korting voor de zomervakantie. Binnenkort zakt dat wel naar 10%”, zegt woordvoerder Marthijn Tabak. “Vakantie in eigen land blijft wel de trend. Belgen boeken in België en de Hollanders in Nederland. Voor de maand augustus durven de Duitsers wel al de grens oversteken. Als er straks nog meer versoepeld wordt, komt er ongetwijfeld een hausse aan buitenlandse boekingen. Belgen die op zeker willen spelen, kunnen een huisje in België boeken — nu hier nog veel keuze is — en dat daarna toch weer ruilen voor eentje in Frankrijk. Tot 21 dagen voor vertrek kan je kosteloos ruilen.”
Belvilla strooit via nieuwsbrieven met kortingen van 15 tot 20%, zegt woordvoerster Hanita van der Meer. “Let wel, annuleren kan bij ons enkel als het vakantiehuis dicht moet. Als je er niet geraakt omdat je de grens niet over mag, zijn wij niet verantwoordelijk.”
5. Hoe loopt het de rest van het reisseizoen?
Piet Demeyere (TUI): “Opmerkelijk is dat de boekingen voor september lopen als in een normaal jaar. Veel koppels die normaal in het voorjaar al eens op reis gaan, hebben meteen voor het najaar geboekt.”
Yves Meyers: “Vandaag nog hebben wij een promotie gelanceerd naar Mauritius, met afreisdata vanaf 15 oktober. Binnen de halve dag hadden al 40 personen geboekt en sommige afreisdata zijn nu al volzet. Je moet wel vlotte annuleringsvoorwaarden bieden om mensen zo enthousiast te maken dat ze een voorschot willen betalen.”
6. Hoe kan ik boeken terwijl ik nog niet weet wanneer ik mijn prik krijg?
Yves Meyers: “Veel mensen willen hun spuitje niet missen. Een aantal touroperators, zoals TUI België, stellen zich daarom heel flexibel op en laten toe dat je je reis kan omboeken naar een andere periode mocht ze in de week van je prik vallen. Je kan je reis zelfs vier keer gratis omboeken, tot een week voor vertrek.”
Martine Dewispelaere: “Je kan ook op reis als je nog niet of niet volledig gevaccineerd bent. Griekenland bijvoorbeeld vraagt dan een negatief Covid-attest.”
7. Hoe kan je jezelf beschermen tegen de corona-reisrisico’s?
Yves Meyers: “Als je bij een reisbureau of touroperator in België boekt, ben je beschermd als onze overheid je bestemming in code rood zet. Kijk zeker na of de reisvoorwaarden voldoende flexibel zijn. En sluit een annulatieverzekering af die ook corona dekt, zelfs als je alleen maar met de auto naar Frankrijk rijdt. Net als luchtvaartmaatschappijen vraagt Frankrijk nu aan reizigers een negatieve test. Als je positief test, dreig je op te draaien voor de annulatiekosten. Kijk je polis na, want veel gratis reisbestandsverzekeringen sluiten Covid uit. De polis van VAB geeft wel een corona-dekking, weliswaar alleen als je er ziek van bent. Nu, als je vlak voor je vakantie positief test, denk ik dat je je automatisch wat ziek voelt. (lacht).”