Vrijdag 24/03/2023

AchtergrondDiversiteit

Nieuwe Lego-poppetjes hebben diversiteit in gender, etniciteit en fysieke kenmerken: ‘Normaliseert verschillen’

De gemoderniseerde Lego Friends- personages die in een nieuwe tv-serie gaan spelen. Beeld Lego
De gemoderniseerde Lego Friends- personages die in een nieuwe tv-serie gaan spelen.Beeld Lego

Lego komt met een nieuwe generatie karakters die beter moet aansluiten bij de huidige leefwereld van kinderen. De personages van nu laten een diversiteit in gender, etniciteit en fysieke en mentale kenmerken zien. Zo hebben ze verschillende ledematen of vitiligo.

Edwin van der Aa

De zogeheten Lego Friends-serie is oorspronkelijk bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar. Zij kunnen via het speelgoed aan hun sociale vaardigheden werken en emotioneel bewustzijn ontwikkelen. Sommige sets bevorderen de aandacht voor milieuproblematiek door thema’s als bomen planten, dierenbescherming en elektrische voertuigen.

Uit onderzoek bleek echter dat drie op de vier kinderen zichzelf, vrienden en familie beter vertegenwoordigd willen zien in speelgoed. Daarnaast geeft ruim 80 procent van de ouders aan dat spel en speelgoed een belangrijke rol kunnen hebben in het leren over diversiteit. Ze denken dan vooral aan onderwerpen als geestelijke gezondheid, lichamelijke handicaps, verstandelijke beperkingen en etniciteit.

Trend

“Speelgoed kan ouders helpen om een gesprek over inclusiviteit aan te gaan met hun kind”, zegt opvoedkundige Tischa Neve. “Kinderen doen vaak rollenspellen met speelgoed. Het draagt bij aan hun sociale en communicatieve vaardigheden en de verwerking van hun emoties. Ouders kunnen zich ook invoegen in het rollenspel van hun kind. Zo kunnen zij spelenderwijs indirecte gesprekken met hen voeren.”

Karakter Jordin heeft de huidziekte vitiligo. Beeld Lego
Karakter Jordin heeft de huidziekte vitiligo.Beeld Lego

De Deense fabrikant volgt hiermee een trend waarin speelgoed beter past bij de complexere wereld waarin kinderen tegenwoordig leven. Zo is er ook al een Barbie met een kunstbeen, fabrikant Schleich heeft een paardrijdende jongenspop en met krijt van Crayola kan inmiddels elke huidskleur worden getekend.

“Diversiteit in speelgoed is belangrijk, om zo kinderen te leren dat iedereen verschillend is en dat je iedereen respecteert en accepteert”, aldus Neve. “Het normaliseert onze verschillen. Het blijkt dat het gedrag van kinderen sneller positief verandert als ze zich identificeren met een herkenbaar rolmodel dat past bij hoe zij zijn en hoe zij zich voelen.”

Maatschappij

“Speelgoed is altijd een afspiegeling geweest van de maatschappij”, zegt speelgoeddeskundige Marianne de Valck. “Fisher-Price paste de lijn al aan in de jaren 70, toen moesten er ineens gekleurde poppetjes bij zitten. Zo is er afgelopen decennia ook veel aan het lijf van Barbie veranderd en zijn er al poppen met het downsyndroom.”

Karakter Autumn mist een arm. Beeld Lego
Karakter Autumn mist een arm.Beeld Lego

De Valck vindt het niet belangrijk voor kinderen dat speelgoed een afspiegeling is van hun eigen uiterlijk, gender of beperking. “Dat kan zelfs een beetje storend zijn. Want een pop die precies op jou lijkt, kun je niet makkelijk in de hoek smijten. En het is ook veel minder leuk spelen met een pop zonder arm of been.”

Het is volgens haar wél logisch dat er telkens aanpassingen aan speelgoed plaatsvinden. “Fabrikanten zijn er om de wensen van consumenten waar te maken. En speelgoed is het visitekaartje van de opvoeding. Wat je voor je kind uitkiest, is niet aan de fabrikant, maar aan de ouders. Zij moeten bepalen wat speelgoed toevoegt aan het leven van hun kinderen.”

De nieuwe Lego Friends-sets zijn vanaf nu beschikbaar. Deze maand wordt een special uitgezonden op het YouTube-kanaal van Lego in aanloop naar een nieuwe tv-serie, die vanaf mei te zien is. De serie richt zich op vriendschappen, inclusief alle uitdagingen die daarmee gepaard gaan.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234