Vrijdag 07/10/2022

Culinair

Minder vlees eten deze zomer? Deze 10 volmaakte veggie hoofdgerechten helpen u op weg

null Beeld DM
Beeld DM

De tijd van worst met aardappelen lijkt voorbij. Vegetarische opties overspoelen de winkelrekken. Toch even inspiratieloos? Maak dan een van deze tien vegetarische hoofdgerechten klaar.

Aitana Gil

1. Kikkererwtenstoofpot

Deze kikkererwtenstoofpot neemt enkele uren in beslag. Maar los van het roeren en water bijvullen, moet je er niet naar omkijken. Dit plantaardige voorraadkastgerecht leent zich tot big-batch koken. Verdeel in porties en vries in voor later. Je kan deze stoofpot gebruiken voor tal van gerechten, maar je lepelt hem evengoed simpelweg met een sneetje brood naar binnen.

Bekijk het recept

Kikkererwtenstoofpot. Beeld Hannes Vandenbroucke
Kikkererwtenstoofpot.Beeld Hannes Vandenbroucke

2. Kimchi fried rice

Kimchi, gefermenteerde Chinese kool, is übergezond en is ook in onze contreien aan een opmars bezig. Handig: de rode smaakmaker kan weken tot zelfs maanden in je koelkast blijven staan. De kool geeft pit aan allerlei gerechten. De klassieker: kimchi fried rice.

Aan de slag

null Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke

3. Gnocchi alla romana

Nootmuskaat is niet meer de alledaagse specerij die het vroeger was. Het is een sleutelingrediënt voor gnocchi alla romana. Dit hartige eenpansgerecht is het ideale comfortfood voor op een koude dag.

Bekijk het recept

null Beeld Samuel Levie
Beeld Samuel Levie

4. Paddenstoelenlasagne met pesto en mascarpone

Pesto is geliefd door jong en oud. Op een hectische dag komt deze kant-en-klare saus als geroepen. In een handomdraai tover je pasta pesto op tafel, maar ook deze paddenstoelenlasagne met pesto neemt niet veel tijd in beslag.

Naar het recept

null Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke

5. Pompoen met knapperige tempeh

Er liggen ontelbare vleesvervangers in de winkelrekken, maar ook tempeh is een prima optie. Het wordt gemaakt van gekookte peulvruchten die worden gefermenteerd. Probeer eens pompoen met knapperige tempeh. Serveer met rijst en je hebt een volwaardig gerecht.

Bekijk het recept

null Beeld Samuel Levie
Beeld Samuel Levie

6. Bloemkoolcurry

Mits een goede bereiding is bloemkool een veelzijdige groente. Vergeet even de platgekookte groente, maar denk aan pickles of de geroosterde variant. Met deze kidsproof bloemkoolcurry verras je alle bloemkoolhaters in het gezin.

Bekijk het recept

null Beeld Instagram Samuel Levie
Beeld Instagram Samuel Levie

7. Indiase curry

Tomaat, paprika en aubergine: een hemelse drievuldigheid die ook met Aziatische smaakmakers tot zijn recht komt. Deze vegetarische Indiase curry is daar het ultieme bewijs van.

Naar het recept

null Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke

8. Cacio e pepe met broccoli

Spaghetti met niets meer dan pecorino en zwarte peper, het lijkt zeer simpel. Bak de grove peper kort aan, zorg voor zetmeelrijk pastawater en voeg de geraspte kaas geleidelijk aan toe. Doe er groenten bij voor meer voedingswaarde. Deze cacio e pepe met broccoli staat binnen een kwartier op tafel.

Aan de slag

null Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke

9. Halloumi met warme olijvenvinaigrette

Halloumi is een Cypriotische grillkaas die maandenlang bewaart. Ideaal voor op de barbecue of als basis van een vegetarische burger. Nog niet overtuigd van gebakken kaas? Maak eens halloumi met warme olijvenvinaigrette. Zo staat het avondmaal in vijf minuten op tafel.

Bekijk het recept

null Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke

10. Orechiette met daslookpesto, witte asperges en burrata

Daslook zit ergens tussen knoflook, ui en bieslook in. De plant is een vitaminebommetje waar je heerlijke pesto mee maakt voor de ideale pasta: orechiette met daslookpesto, witte asperges en burrata.

Bekijk het recept

null Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234