ModeTrend
Met een riem of andere accessoires is een werkmansoverall dit seizoen een prima stadsoutfit
De oer-onesie werd in de modesteden groots van stal gehaald en gepromoveerd van werkmanskloffie tot showpak.
Het icoon
Om de kleding te beschermen tegen het vuil in de stoomketels trokken schoonmakers een pak uit één stuk aan over hun gewone kleding. Daar komt de term ketelpak vandaan, al bewees het pak ook zijn nut op andere terreinen. Voor de heetste dagen van de Blitz bedacht Winston Churchill, rechts op de foto hieronder, zijn siren suit (de Engelse naam voor ketelpak is boiler suit). Als de sirenes een Duits bombardement aankondigden, kon Churchill in een handomdraai de overall over zijn pyjama aantrekken. Churchill bezat meerdere siren suits, waaronder een grijze met een deftige pinstripe.
Op de catwalk
Of het nu een staartje is van de comforttrend die tijdens de lockdowns is ontstaan, of een gevolg van het feit dat we indertijd en masse aan het klussen zijn geslagen: de overall heeft zich uit stal, pit en werkplaats weten te wurmen en een plekje veroverd op de catwalk. Ferrari, sinds vorig jaar ook een modemerk, showde uiteraard een vuurrood exemplaar. Ferragamo hield het basic beige, Kenzo koos voor denim en Prada voor een onverwacht zoete bloemenprint. A. Potts ging voor lak, Dolce & Gabbana voor ritsen. En zo blijkt de supersimpele boerenklof onvermoed veelzijdig.
Zo draagt hij het
Net als de mannen in de stoomketels dragen boeren overalls om hun onderkleding schoon te houden. Maar waarom dragen ze altijd blauwe? Groen vormt, als kleur van de natuur, toch een sterker statement dan blauw? De eerste werkkleding was blauw van kleur, misschien dat het daardoor komt. In Frankrijk werd die werkkleding bleu de travail genoemd – blue collar in het Engels. De stoere denimstof die we kennen uit Nîmes (de Nîmes) was ook blauw.
Ook veel single landbouwers in Boer zoekt vrouw dragen een blauwe overall. Dat gold voor de goedlachse boer Bart Beyaert die vorig jaar opdraafde. Op de foto hieronder is alvast duidelijk zien dat hij, én zijn simpele plunje, het hart van Dina Tersago stalen.
Tips & tricks
Hou zo’n overall vooral casual en draag hem met sneakers, boots of hoge veterschoenen. Brogues en loafers mogen even in de kast blijven.
Een overall leent zich uitstekend voor een potje ‘accessorizing’, zoals de Britten het zo fraai noemen. Met een goeie riem of sjaal kun je kleur en structuur toevoegen, een hoofddeksel maakt het helemaal af. Kijk de kunst af van de catwalkfoto’s en experimenteer met muts, balaclava, vissershoedje en platte werkmanspet.
Wil je de overall toch een beetje netjes dragen? Kies dan een dunne coltrui voor eronder, Prada koos voor een zwarte, wat zo’n werkmanspak meteen een artistiek-intellectueel randje geeft.