Donderdag 23/09/2021

Voor u uitgelegdHavermout

Lager cholesterol, gezonde darmflora en grotere weerstand: havermout helpt

Start je dag met een gezonde portie havermout en rode vruchten. Beeld Thinkstock
Start je dag met een gezonde portie havermout en rode vruchten.Beeld Thinkstock

Havermout is populair. Maar is het nu gezonder dan andere volkoren producten? En maakt het uit welke havermout u eet?

Wat is havermout eigenlijk?

Haverkorrels, die in stukken zijn gebroken, gestoomd en daarna platgewalst. Havervlokken, zoals in muesli, zijn hele geplette haverkorrels. Alle havermout is volkoren.

Alle volkorengranen zijn toch gezond?

Klopt. Voedingsmiddelen van volkorengranen zijn gezond omdat ze veel vezels, vitaminen en mineralen bevatten, denk aan B-vitamines, vitamine E, ijzer en calcium.

Maar is havermout dan gezonder dan andere volkorengranen?

Havermout heeft één groot voordeel: het bevat zogenaamde ‘bètaglucanen’, oplosbare vezels die extra veel vocht opnemen in de darmen. Daardoor kan havermout het slechte cholesterol in het bloed binden en verlagen.

Dus met een kommetje havermout per dag houd ik mijn bloedvaten gezond?

Bijna. Voor een bewezen verlaging van je cholesterolpeil moet je namelijk minstens 75 gram (rauw gewogen) havermout per dag eten, zeg zo’n 2 kommen. Maar je krijgt ook bètaglucanen binnen door bijvoorbeeld een eetlepel haverzemelen aan je havermout, yoghurt of smoothie toe te voegen.

null Beeld Billiebubs
Beeld Billiebubs

Is havermout ook gezond als je cholesterol oké is?

Absoluut. Het is glutenvrij en wordt zelfs verdragen door mensen met gevoelige darmen. De bètaglucanen houden ook je darmflora gezond en verbeteren zo je weerstand. Ze zorgen dat je spijsvertering beter verloopt, waardoor je goed naar toilet kan én je bloedsuikerpeil constant blijft. Dat is gezonder en je krijgt minder snel trek.

Maakt het nog uit of ik grove, fijne of instant-havermout eet?

Hoe fijner de havervlokken, hoe sneller de havermout gaar is. Maar alle havermout is volkoren en bevat bètaglucanen. Let op havermout met een smaakje, daar kan veel suiker in zitten.

Kan ik havermout afwisselen met bijvoorbeeld brinta, muesli of granola?

Granola en cruesli zou je beter ‘snoep’ kunnen noemen. Ze worden gebakken met olie en bevatten veel (verzadigd) vet en suiker. Dat geldt helaas ook voor haver-ontbijtrepen. Ook gesuikerd fruit als cranberries of kokos is niet echt gezond. Maar brinta (van volkoren tarwe) en muesli (van haver- en andere volkorenvlokken) zonder toegevoegde suiker zijn wel een prima ontbijt.

Kun je havermout nog gezonder maken?

Maak ‘m met halfvolle melk of sojamelk: in andere plantaardige melk zitten veel minder eiwitten. Doe er wat vers fruit en noten in. Een zoetere smaak? Voeg met mate rozijnen of dadels toe.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234