Vrijdag 27/01/2023

InterviewIlse Liebens

‘Laat je stomdronken vriend nooit achter’: tips van festival-ancien Ilse Liebens

‘Besef op voorhand dat een festival je wel wat zal kosten, maar zie het ook als een minivakantie. ga je vier dagen naar rome, dan ben je ook wat geld kwijt. Het zal voor iedereen een dure zomer worden’ Beeld Joris Casaer
‘Besef op voorhand dat een festival je wel wat zal kosten, maar zie het ook als een minivakantie. ga je vier dagen naar rome, dan ben je ook wat geld kwijt. Het zal voor iedereen een dure zomer worden’Beeld Joris Casaer

De aanstormende festivalzomer belooft een van de heetste in lange tijd te worden. Voor velen is het de eerste festivalervaring sinds 2019, voor sommigen de eerste ooit. Hoe komen we die zonder kleer- en trommelvliesscheuren door? We vroegen het aan radiomaker, dj en doorgewinterd festivalganger Ilse Liebens.

Katrin Swartenbroux

De restricties zijn opgeheven en dus bulkt de festivalkalender weer als vanouds van de grote namen en kostbare ontdekkingen. Oude getrouwe én fonkel­nieuwe festivalconcepten staan met stip, en niet meer in potlood, in onze agenda’s aangeduid. Dat we eindelijk weer mogen. Alleen: gaan we het nog kunnen, na twee jaar stilzitten?

“Ik merk toch dat er die voorbije periode iets veranderd is, en niet alleen dat we twee jaar ouder zijn geworden”, lacht Ilse Liebens (42). Als muziekliefhebber loopt en danst ze al sinds haar zestiende talloze weides plat, als dj jaagt ze eigenhandig de hartslagmeters en stappentellers van andere festivalgangers de hoogte in. Komende zomer zal ze onder meer op Maanrock en de Lokerse Feesten aantreden en sluit ze opnieuw de befaamde Boiler Room op Pukkelpop af. “Ik heb er ontzettend veel zin in, al denk ik soms wel: oei, ga ik dat nog aankunnen? Wanneer ik nu nog eens twee dagen na elkaar een set speel, voel ik dat toch wel, en vraag ik me af hoe ik dat vroeger volhield. Het is een sentiment dat ik bij veel artiesten én festivalgangers hoor: weten we nog hoe het moet, zo meerdere dagen van de vroege middag tot ’s avonds laat op onze benen staan en ondergedompeld worden in muziek?”

En, wat voorspel je?

“Ik denk dat het vooral in ons hoofd zit. Dat we heel snel weer in de vertrouwde plooi zullen vallen wanneer we de geur van verschraald bier en gras opsnuiven. Elke festivalganger weet dat dat gevoel je overvalt zodra je bandje vastgepind is en je de weide opstapt. Het is als fietsen, je verleert dat niet écht – dat was eerder dit jaar al merkbaar toen zaalshows weer toegelaten waren. Je verwacht onwennigheid, maar het is alsof je lichaam het overneemt en je automatisch weer in het ritme van vroeger valt. Wat ik wel voorzie, is dat de hele machinerie misschien nog wat roestig zal zijn in het begin, dat je de eerste dag wat langer zal moeten wachten tot je ticket gescand is of tot je een pint in je handen hebt. Laten we daar dan vooral niet over morren, maar gewoon blij zijn dat het weer kan. Want jongens, wat zijn we verwend dit jaar! Het is eigenlijk waanzinnig wat er deze zomer allemaal op ons afkomt, in ons kleine landje.”

Een mens is dus maar beter goed voorbereid. Wat is voor jou onontbeerlijk de dagen voor een festival?

“Ik ga steevast naar festivals met de bedoeling zoveel mogelijk muziek te zien en dus ben ik een dwangmatige planner. Ik stel schemaatjes op met welke artiesten ik om hoe laat aan welk podium wil zien en wat een haalbare planning zou zijn. Ook al is die planning natuurlijk nooit haalbaar, laat staan voorspelbaar. Je wordt moe, je wil eens iets eten, je moet wat langer aanschuiven om te plassen... Toch vind ik het belangrijk om op voorhand de line-up goed te bestuderen en te bepalen wat je zeker niet wil missen. Ik kan me niet voorstellen dat je daar aankomt en dan pas overlegt: ‘Allee mannen, wat zullen we eens gaan bekijken?’”

Maar wat als je festivalkompanen niet dezelfde wishlist hebben als jij?

“Ach, dat hoeft niet altijd een democratische beslissing te zijn, het is perfect oké om af en toe op te splitsen en elkaar na een optreden op een vaste afgesproken plek terug te zien. Dat is beter voor de sfeer dan te staan dralen en discussiëren terwijl je favoriete band al bezig is.

“Tegelijk moet je dat schema ook durven loslaten. De line-ups zijn nog nooit zo omvangrijk geweest, dus je zal nooit alles kunnen zien wat je wil zien. Bovendien is de kans groot dat je de artiesten die je gemist hebt nog ergens in een zaalshow zal kunnen zien. Dan laat je beter nog wat ruimte voor revelaties. Daarin zijn festivals zo uniek – je kan je laten verrassen door voorbij een tent te wandelen, gelokt te worden door de sound en een nieuwe artiest te ontdekken. Die verrassingen staan meestal ook het vroegst op de dag ingepland; de kleinere, meer onbekende bands die nog moeten doorbreken. Dus ik zou zeggen: kom zeker twee van de vier dagen wat vroeger uit je bed. In 1995 mocht Jeff Buckley het tweede podium van het toenmalige Torhout-Werchter openen. Ik ben héél blij dat mijn maat mij toen uit mijn tentje heeft gesleept zodat ik dat kon meemaken.”

Waar neem je plaats voor zo’n mogelijk iconische show? Wat is op een weide de beste plek om muziek te beleven?

“Als je voor de muziek komt, sta je altijd goed in de buurt van de P.A. (public address, geluidsinstallatie, red.). Daar zit immers de persoon die het geluid regelt en die doet dat op basis van hoe het geluid op die plek klinkt. Bovendien is het daar doorgaans ook iets minder druk. Wie echter voor de totaalbeleving gaat, schuift beter goed naar voren – kijk wel uit dat je niet last minute voor de neus van diehardfans plaatsneemt die daar al een hele namiddag de wacht hebben staan houden en in een bekertje hebben geplast. Laat je opslokken door het publiek en de muziek. Mogelijk hoor je op die plek een fractie minder van de subtiele hoge tonen, maar dat doet er dan niet toe, je beleeft het optreden in een kolkende massa.”

Zo’n deinende massa is, zeker na al dat verplichte afstand houden, natuurlijk ook wel indrukwekkend. Misschien kan het zelfs te veel worden.

“Ik heb zelf nog maar één keer meegemaakt dat ik bijna platgedrukt werd toen al het volk vooraan gelijktijdig begon te springen. Zeker met mijn kleine gestalte had ik toen het idee dat ik zou verzwelgen, maar gelukkig heeft een vriend me toen bij mijn rugzak overeind gehouden, al is dat niet bepaald een strategie die ik zou aanraden. Als je je echt ongemakkelijk voelt, kan je dat signaleren aan de mensen rondom je of aan het securitypersoneel, dat je vervolgens uit de massa over de hekken naar de frontstage tilt, waar je even kan bekomen en naar een rustiger plek achteraan kan terugkeren. De potige mannen in het zwart die voor het podium staan, houden dat trouwens zelf ook goed in het oog, daar kan je van op aan.

“Belgische festivals zijn sowieso ontzettend straf geregeld. Wij zijn echt een festivalland, niet alleen omdat we veel festivals hebben, maar ook omdat we er zo goed in zijn. De beste podiumbouwers ter wereld komen uit België, bijvoorbeeld. We hebben die knowhow al zo lang en die wordt ook elk jaar bijgestuurd. Vroeger kon je op een kluitje tot je knieën in de modder staan, nu worden die velden gedraineerd, het publiek wordt opgedeeld in verschillende zones, de infrastructuur wordt gecheckt en gedubbelcheckt door veiligheidspersoneel. Bovendien is er op festivals doorgaans veel sociale controle, je kunt elkaar dus wat in de gaten houden. Dat vind ik ook wel een belangrijke: let een beetje op elkaar.”

Hoe ga je om met de ene vriend of vriendin die iets te stevig in de Stella is gevlogen en nog voor de headliner stomdronken is?

“Dat is vervelend natuurlijk, maar laat die persoon in geen geval achter. Er is niets zieligers dan na een festivaldag naar de uitgang te stappen, over mensen die in hun eentje op een bordkartonnen plateautje liggen te slapen. Dan denk ik altijd: waarom ligt die hier zo? Waar zijn hun vrienden? Mocht je in jouw groep dus iemand hebben die een paar pinten te veel op heeft, zorg er dan in de eerste plaats voor dat die persoon veilig en verzorgd is. In het allerslechtste geval breng je die naar de EHBO, maar enkele watertjes weg van de massa kunnen soms ook deugd doen. En heb je een campingplekje, laat die persoon dan maar even zijn roes uitslapen in de tent. Het is oké om je vrienden af en toe eens achter te laten om een optreden te zien, maar als het erop aankomt, is het samen uit, samen thuis. Het is een uitputtingsslag, hè, zo’n festival, ook als je nuchter bent. Doseren is dus sowieso de boodschap. Drink af en toe ook eens water of een bekertje frisdrank, want een festivaldag voor de helft missen omdat je te dronken was of een kater had, is gewoon zonde van je zuurverdiende centen.”

Van centen gesproken: de prijs van een pint is weer gestegen. Gemiddeld 3,5 euro, horen we. Is het nuttig om op voorhand een festivalbudget op te maken?

“Natuurlijk zou dat verstandig zijn, maar daar ga je je waarschijnlijk nooit aan kunnen houden. Het is vergelijkbaar met een vakantiebudget. In het begin hou je dat nog in het oog, maar uiteindelijk zeg je toch: ‘Och kom, we zijn op vakantie.’ Besef gewoon op voorhand dat het je wel wat zal kosten, maar zie het ook als een minivakantie. Ga je vier dagen naar Rome, dan ben je ook wat geld kwijt. Ik denk dat het voor iedereen een dure zomer zal zijn.”

Wat neem je, naast een gespijsde portefeuille, nog mee in je knapzak?

“Ik denk dat wat je thuislaat belangrijker is dan wat je meesleept. Een hele dag met een zware tas moeten zeulen is echt niet aangenaam, en je kan er niet goed mee dansen. Kleine ingrepen kunnen al veel doen. Je hoeft bijvoorbeeld niet je volledige portefeuille met alle klantenkaarten mee te nemen: je identiteitskaart en een betaalpas zijn voldoende. Daarnaast zorg je dat je nog een extra laagje in je tas hebt zitten – zelfs op bloedhete Belgische zomerdagen kan het ’s avonds flink afkoelen, en dan wil je echt geen hoodie van een band die je niet eens goed vindt moeten kopen. Dat geldt trouwens ook voor de camping: zorg dat je een goede slaapzak hebt. Ik vind ook dat een tandenborstel een wereld van verschil kan maken als de rij voor de douches te lang is. Echt proper ben je na vier dagen natuurlijk niet meer, maar met fris gepoetste tanden voel je je meestal nog nét mens. Voorts natuurlijk de klassiekers: trek comfortabele schoenen aan, zorg dat je niet alleen alcohol maar ook water bij je hebt op de camping en duw er ook nog maar wat bananen of appels bij. Onontbeerlijk vind ik oordoppen, zonnecrème en een klein opvouwbaar regenjasje – aan die plastic wegwerpponcho’s doen we in 2022 echt niet meer mee. ”

Je huid en oren moeten beschermd, maar hoe zit het met het mentale weefsel? Na twee jaar stilte is overprikkeling vermoedelijk niet veraf.

“Het is veel, hè. Steeds meer festivals zetten nu ook in op beleving, dus valt er overal iets te ontdekken, van de eetkraampjes tot de secret shows. Bovendien zal je waarschijnlijk veel oude vrienden en kennissen tegenkomen die je lang niet hebt gezien. Ik denk ook wel dat het, zeker de eerste dag, allemaal heel veel zal zijn, en dat we er ook wat rekening mee moeten houden. Plan je schema niet vol, ga niet meteen in op alle vragen om af te spreken en ga af en toe eens zitten. Niet alleen je brein maar ook je benen zullen je dankbaar zijn. Heel wat festivals zijn er ondertussen ook wel op voorzien en bieden chill-outplekken en foodcourts aan waar je op je effen kan komen en ook eventjes uit de dreunende beats, de regen of de felle zon bent.”

Nou, een mens zou haast vergeten dat festivals ook leuk zijn…

(enthousiast) “O, maar festivals zijn zo bijzonder! Het sfeertje dat er heerst, vind je nergens anders. Iedereen is er met hetzelfde doel, namelijk samen met vrienden van muziek genieten. Dat het meerdere dagen duurt, zorgt ook voor een heel relaxed gemoed: je moet niet denken aan naar huis rijden, het is niet gewoon aankomen, een show zien en weer weg. Je kan nagenieten en denken: yes, zometeen nog eens. Dat is een heel andere beleving dan een concertzaal. Het is meer een soort minivakantie met een soundtrack voorzien door enkele van de beste artiesten die er momenteel te boeken zijn. Een mens wordt er zowaar emotioneel van. Beeld je eens in dat bij valavond, wanneer de zon ondergaat, The War On Drugs op het hoofdpodium staat en je tegen de achterhoofden van je vrienden aankijkt. Misschien heb je niet het beste zicht, misschien is de pint in je handen ondertussen al lauw, maar op zulke momenten voel je het zinderen: wauw, wij zijn toch echt de grootste sjansards ter wereld.”

3 TIPS VOOR DE ULTIEME FESTIVALBELEVING

“Maak keuzes als twee artiesten, die je allebei graag wil zien, tegelijk spelen. De ene helft van artiest A en de andere helft van artiest B, dat werkt niet. Zo beleef je beide optredens niet echt. Maak van je hart een steen en ga voluit voor één van de twee.”

“Spreek een centraal punt af met je vrienden waar je elkaar makkelijk terug kan vinden, een bepaalde vlag, boom of standje. Dat is een tip die stamt uit het tijdperk dat er nog geen gsm’s bestonden, maar ook vandaag is het nog handig.”

“Oordoppen zijn voor mij ­onontbeerlijke bescherming. De beste filtering wordt natuurlijk geboden door op maat ­gemaakte plugs, maar ook bij de apotheker of bij Kruidvat kan je degelijke dopjes vinden voor weinig geld. Bovendien delen zowat alle festivals nu gratis oorbescherming uit. Als muziekliefhebber is je gehoor toch je grootste goed?”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234