CulinairFlessengeluk
Klinken op de lente: 3 ravissante rieslings
Dankzij haar veelzijdigheid is de rieslingdruif een van de meest gegeerde druiven onder wijnliefhebbers. Ook Aurélie Charels, sommelier bij Sir Kwinten, is fan. ‘Door haar hoge aciditeit heeft riesling een groot gastronomisch potentieel.’
1. Elegant en complex
“Wijnschrijver en -maker Robert Weil plant uitsluitend riesling aan, bovendien gelden zijn wijnen als het symbool voor de Duitse rieslingcultuur. Het strakke en minerale palet wordt hier perfect weerspiegeld. De droge stijl en het florale boeket tillen elkaar omhoog. Deze wijn kan veel aan, net daarom past hij evengoed naast schaal- en schelpdieren als bij een licht stukje vlees.”
Weingut Robert Weil, Rheingau Riesling Kabinett, 11,5%, 22,63 euro, wijnenjanrots.be
2. Uitstekende verhouding
“Deze verfrissende riesling uit de Reinhessen-regio prikkelt de neus met fruitige aroma’s van abrikoos. Toch zit er ook een fris zuurtje aan. De fraîcheur en mineralen brengen de verschillende smaken in een gerecht mooi in balans. Het liefst serveer ik deze riesling naast visgerechten. Voor amper 8 euro kom je hier niet bedrogen uit.”
Hofmann, Riesling Trocken 2019, 12%, 7,99 euro, verkrijgbaar bij Delhaize
3. Sprankelend
“Een andere optie is deze 100% riesling-bubbel uit de Rheingau, dit is een sekt gemaakt volgens de klassieke champagne-methode. Hoewel deze sekt 30 maanden gerijpt heeft, valt hij erg fris en mineraal in de mond. Je proeft ook meer sappige fruitigheid dan bijvoorbeeld in een champagne. Leuk als aperitief, maar deze sekt kan ook heel verrassend uitpakken bij harde kazen.”
Sekthaus Solter, Riesling Sekt Brut 2016, 12,5%, 13,40 euro, langbeen.biz
Wijnexpert Aurélie Charels
maakte een eindwerk over riesling aan Hotelschool PIVA (Antwerpen) / werkt als sommelier in wijnrestaurant Sir Kwinten* (Lennik) naast sommelier Yanick Dehandschutter / Runt de blog riessearching.com