Kliniek Sint Jozef, Pittem
Bijna nergens ter wereld belanden zoveel psychiatrische patiënten in een ziekenhuisbed. De Morgen onderzocht meer dan 100 psychiatrische instellingen. Hoe worden patiënten daar geholpen? Worden ze beter van zo'n opname? Zijn ze zelf tevreden over de behandeling die ze kregen? Wat loopt goed, wat gaat fout? Het rapport van Kliniek Sint Jozef, Pittem
Rapport van Kliniek Sint Jozef
- Jaar: 2013
- Maand: april
- Aantal bedden: 197
- Specialisaties: Nee
- Forensisch aanbod: Nee
-
Aanbod voor kinderen: Ja
De K-dienst telt 20 bedden. -
Wachttijd: ?
Het ziekenhuis kampt voor de volwassenenafdelingen niet met grote wachtlijsten, noch voor opname, noch voor consulten bij de zorgverleners. Wanneer een opname niet onmiddellijk mogelijk is, dan loopt de wachttijd maximaal op tot een paar weken. In de jeugdkliniek is de situatie anders, hier lopen de wachttijden op tot enkele maanden aangezien dit het enige ziekenhuis is met een specifieke werking gericht op adolescenten. - Gemiddelde ligduur: ?
-
Uitsluiting: Ja
Alle aanvragen tot opname worden doorgestuurd naar de psychiaters, die tijdens de werkuren steeds bereikbaar zijn voor collega’s (psychiaters en huisartsen). Zij beslissen op basis van de bestaande in- en exclusiecriteria tot opname op een bepaalde eenheid.
Legende
- Geen opmerkingen
- Tekortkomingen
- Non-conformiteiten
- Onduidelijk / Niet onderzocht
ZORG
Behandeling
Medicatie
Personeel
Sterke punten
PATIËNT
ISOLATIE EN DWANG
Algemeen
Infrastructuur
Beleid
Sterke punten
SUÏCIDE
INFRASTRUCTUUR
Het volledige inspectieverslag vindt u hier.
De Morgen maakte per instelling een rapport. Onze werkwijze vindt u hier.
Reactie ziekenhuis
De Zorginspectie somt veel sterke punten op. Het Opvolgingsverslag 2016 beklemtoont dat Kliniek Sint-Jozef Pittem de audit heeft aangegrepen om nog verder te verbeteren. Resultaat: alle werkpunten zijn weggewerkt (www.sintjozefpittem.be) De kliniek is een open en vernieuwend centrum voor psychiatrie, psychotherapie en verslavingszorg. De patiënt neemt deel aan gesprekken en activiteiten die aansluiten bij de problemen en maakt daarbij eigen keuzes. Noden van familie en kinderen komen hierbij aan bod. Samen met de zorgverleners stelt hij een plan op voor de behandeling, die enkele weken tot enkele maanden duurt. De weekends brengt hij thuis door en indien mogelijk komt hij na enige tijd enkel overdag naar de kliniek. De vorming die onze zorgverleners volgen en de erkenning van onze kliniek als stageplaats voor artsen-specialist in opleiding staan garant voor een wetenschappelijk onderbouwde zorg. Dat 94% van de patiënten ons ziekenhuis zou aanraden aan anderen motiveert onze medewerkers sterk. Als kliniek waar psychotherapie centraal staat ontkennen we de waarde niet van medicamenteuze ondersteuning. Maar ook onze psychiaters stellen vast dat er in de samenleving te gemakkelijk naar pillen wordt gegrepen. We geloven in een warme zorg waar de krachten van de patiënt en de therapeutische band hefbomen zijn voor verandering. Risico’s verbonden aan de problemen brengen we samen met de patiënt in kaart. Dat slechts bij hogeuitzondering korte, humane afzondering nodig is toont aan dat alternatieven werken. Over deze cultuuromslag leest u in De inzet van de ervaring van patiënt en familie is actueel. Dat wij hiervoor reeds in 2013 de Vlaamse Reintegration Award kregen heeft onze ervaringsdeskundigen een boost gegeven.Deze online productie kwam mee tot stand met de hulp van Sien Wevers, Elisa Schanzer, Jolien Roobrouck, Lieven Miguel Kandolo, Mari Goossen, Goele Vandenberghe, Dylan Meert en Emily Van Campenhout.