AchtergrondBeter leven
Is het verstandig om mijn kinderen herkenbaar af te beelden op sociale media?
Een moeder gebruikt Instagram voor zowel privé als werk. Is het verantwoord dat zij haar kinderen herkenbaar in beeld brengt als ze een foto of ‘story’ plaatst?
Een moeder is actief op Instagram en heeft een openbaar profiel, dat ze zowel zakelijk als privé gebruikt. Af en toe plaatst ze er ook foto’s op van haar kinderen. De laatste tijd twijfelt ze steeds vaker of het een goed idee is om haar kinderen van twee en zes zo online te etaleren.
Ze is niet de enige die kampt met vragen over de privacy van haar kinderen, merkt ze rondom zich. “De laatste tijd zie ik op Instagram almaar vaker de vraag circuleren of het eigenlijk wel verstandig is om herkenbare foto’s van je kinderen te plaatsen. Zelf plaats ik wel foto’s van mijn kinderen, omdat ik het leuk vind dingen over hen te delen. Ik deel ook al eens iets over mezelf en mijn kinderen horen daarbij, vind ik. Toch twijfel ik hier steeds vaker over. Ik vraag me af voor wie ik deze foto’s eigenlijk deel. En vind ik het wel prettig als vreemden een oordeel kunnen vormen over mijn kinderen, terwijl zij er zelf niet voor kiezen dat er foto’s van hen op internet verschijnen?”
Mediapedagoog Jacqueline Kleijer van Bureau Jeugd en Media herkent dat dit onderwerp bij meer ouders speelt. Als je kind oud genoeg is, is het volgens Kleijer verstandig om toestemming te vragen voordat je een foto van hem of haar plaatst. “Hiermee geef je namelijk het goede voorbeeld.”
Respecteer de grenzen van je kind
Als jij wil dat je kind zich netjes gaat gedragen op sociale media - en daarbij niet ongevraagd foto’s van anderen post - moet jij dat voorbeeld geven, stelt ze. Als je kind nog te jong is om zijn of haar mening over het onderwerp met je te bespreken, is het advies van Kleijer: niet delen.
“Als je om toestemming vraagt, is het belangrijk de grenzen van je kind te respecteren. Nee is nee.” Als je dit niet doet, laat je aan je kind zien dat het over de grenzen van een ander heen mag lopen, legt de mediapedagoge uit. Toch snapt ze dat het lastig is voor ouders. “Mijn eigen kinderen wilden op een gegeven moment niet meer op Facebook. Dat vond ik zó jammer, want ik had een echt leuke foto. Toch heb ik hem niet geplaatst.”
Daarnaast moet je je afvragen waarom je deze foto’s deelt, gaat ze verder. “Ouders willen foto’s van hun kinderen delen omdat ze trots op hen zijn. Maar vaak proberen ze het perfecte plaatje te scheppen. Hierdoor lijkt het alsof er nooit gedoe is.” Volgens de deskundige kan dat gevolgen hebben voor het beeld dat andere ouders hebben van hun kind of van zichzelf als ouder. “Bij het zien van die perfecte plaatjes kunnen bij hen gedachten ontstaan als: is mijn kind wel leuk? Of: ben ik wel een goede ouder?”
Verkeerde bedoelingen
Ook de veiligheid van kinderen speelt een grote rol in deze discussie, vertelt privacy-expert David Janssen van VPN Gids. “Foto’s die in eerste instantie helemaal niet seksueel bedoeld zijn, zoals foto’s van kinderen in een zwembad, kunnen door mensen met verkeerde bedoelingen uit hun verband worden getrokken.”
En dus kies je volgens hem er in sommige gevallen beter voor om foto’s alleen met je naaste familie te delen. “Bijvoorbeeld als een foto later door je kind als gênant ervaren kan worden, of als de mogelijkheid bestaat dat een foto uit zijn verband wordt getrokken.”
Ondanks deze waarschuwing wil Janssen zijn boodschap ook nuanceren. “Je wilt je kinderen niet meegeven dat de wereld alleen maar slecht is. Maar je moet wel je hersenen erbij houden. Als je je bewust bent van wat je deelt en met wie, neemt dat al een hele hoop risico’s weg.”
Rekening houden met de context
Kleijer benadrukt dat je als ouder ook rekening moet houden met de context van de foto. “Als jij veel informatie over jezelf deelt, weten mensen ook meer over jouw kind. Dat kan gevolgen hebben voor de veiligheid.”
Daarnaast vindt de mediapedagoge het een goed idee om kinderen onherkenbaar in beeld te brengen, door bijvoorbeeld een virtuele sticker over het gezicht te plakken of het kind vanaf de rug te fotograferen.