✦CulinairOpen kaart
Inspiratie nodig voor de feestdagen? Deze 3 restaurants voorzien takeaway van topkwaliteit
De chefs hebben dit jaar bakken ervaring opgedaan met takeaway. Die kunnen ze nu inzetten tijdens de feestdagen. Onze drie resto-recensenten haalden hun feestservies uit de kast en zochten uit waar u zoal kunt bestellen dit eindejaar.
Den Artist, Antwerpen
Grootmoeders kost, daar heb ik nu eens zin in op deze druilerige zondag. Ik mail mijn bestelling naar een vertrouwd adres voor Belgische klassiekers op het Antwerpse Zuid: Den Artist. We starten met garnaalkroketten (12) die we zelf frituren. Mooi vergezeld van een royale portie gepelde garnalen, citroen en gefrituurde peterselie om het bord af te werken. Dunne, krokante korst, smeuïg binnenin en ruim gevuld met Noordzeegarnalen. Hier word ik instant blij van. Ook het hoofdgerecht kiezen is niet moeilijk. Mijn lief gaat voor het konijn op grootmoeders wijze (22) en krijgt een rustieke stoofpot met veel groenten erin en krieltjes ernaast. Ik kan niet weerstaan aan de ballekes in geuze met gestoofd witloof (20). Het blijkt een prima keuze: de balletjes zijn omringd door een ruime hoeveelheid grondwitflof, en zitten in een romig sausje. Nog een pro: we moeten op maandag ook niet koken, want de porties zijn zo ruim dat we er twee keer van kunnen eten.
Museumstraat 45, Antwerpen, brasseriedenartist.be
Commotie, Gent
Schaarste is een grote verleider. Enkel door op dinsdagavond om 19u op ‘bestellen’ te klikken kan je tijdens het weekend een foodbox (70 euro voor 2) in het pas vernieuwde Commotie afhalen. Daar moeten we bij zijn. De box kan je trouwens toppen met extra’s – een signatuurgerecht (45 voor 2), cocktails en wijnen. Wij houden ons bij de basis en smeren ons een lieve lust met de rillette – extra punten voor de pickles – en paprikahummus op de flatbreads. En nippen van een bouillon met zeewier terwijl de twee bereidingen met aardpeer en bloemkool opwarmen, net zoals de handleiding in de QR-code het ons opdraagt. Het meest blij worden we van de chef zijn voorliefde voor heerlijke kebab. Nu er geen nachtleven is om de pita te eren, doet Thomas Gellynck het in een versie met aioli en tomaat. Grandioos, net zoals het feit dat er voor morgen nog bananentaart is.
Victor Braeckmanlaan 367, Gent. Op dinsdagavond (vanaf 19u) te bestellen via commotiegent.be
Harvest, Brussel
Chef Moh Timazrib van Harvest staat bekend om zijn Frans-Belgische gerechten, vaak met een Japanse toets. Zo serveert hij gyoza gevuld met ossenstaart en ganzenlever, en op dat principe heeft hij verder gebouwd voor zijn speciaal delivery menu,
‘Les Petits Farcis d’Harvest’: een ruime keuze aan Japanse gyoza en Italiaanse ravioli, met originele vullingen en passende sausjes. Wij gingen voor de Herfstdoos met 9 gyoza (19,9 euro): 3 x 3 tofu met groenten, eend met citronelle en fazant met witloof. In de Zee-en-aarde-doos (19,9) vonden we naast de vegetarische gyoza, ook exemplaren met ossenstaart en foie gras; en met zalm, gamba’s en yuzu. Verrassend verfijnd voor delivery, en toch makkelijk streetfood van vorm. Een unieke combinatie.
Zaterdagplein 14, Brussel, harvestrestaurantbruxelles.be