Maandag 25/01/2021

CulinairOpen kaart

Inspiratie nodig voor de feestdagen? Deze 3 restaurants voorzien takeaway van topkwaliteit

Beeld Heikki Verdurme

De chefs hebben dit jaar bakken ervaring opgedaan met takeaway. Die kunnen ze nu inzetten tijdens de feestdagen. Onze drie resto-recensenten haalden hun feestservies uit de kast en zochten uit waar u zoal kunt bestellen dit eindejaar.

Den Artist, Antwerpen

Grootmoeders kost, daar heb ik nu eens zin in op deze druilerige zondag. Ik mail mijn bestelling naar een vertrouwd adres voor Belgische klassiekers op het Antwerpse Zuid: Den Artist. We starten met garnaalkroketten (12) die we zelf frituren. Mooi ­vergezeld van een royale portie gepelde garnalen, citroen en gefrituurde peterselie om het bord af te werken. Dunne, ­krokante korst, smeuïg binnenin en ruim gevuld met Noordzee­garnalen. Hier word ik instant blij van. Ook het hoofdgerecht kiezen is niet moeilijk. Mijn lief gaat voor het konijn op grootmoeders wijze (22) en krijgt een rustieke stoofpot met veel ­groenten erin en krieltjes ernaast. Ik kan niet weerstaan aan de ballekes in geuze met gestoofd ­witloof (20). Het blijkt een prima keuze: de balletjes zijn omringd door een ruime ­hoeveelheid grondwitflof, en ­zitten in een romig sausje. Nog een pro: we moeten op maandag ook niet koken, want de porties zijn zo ruim dat we er twee keer van kunnen eten. 

Museumstraat 45, Antwerpen, brasseriedenartist.be

Commotie, Gent

Schaarste is een grote verleider. Enkel door op dinsdagavond om 19u op ‘bestellen’ te klikken kan je tijdens het weekend een ­foodbox (70 euro voor 2) in het pas vernieuwde Commotie ­afhalen. Daar moeten we bij zijn. De box kan je trouwens toppen met extra’s – een signatuur­gerecht (45 voor 2), cocktails en wijnen. Wij houden ons bij de basis en smeren ons een lieve lust met de rillette – extra punten voor de pickles – en paprikahummus op de flatbreads. En nippen van een bouillon met zeewier terwijl de twee bereidingen met aardpeer en bloemkool opwarmen, net zoals de handleiding in de QR-code het ons opdraagt. Het meest blij worden we van de chef zijn voorliefde voor ­heerlijke kebab. Nu er geen nachtleven is om de pita te eren, doet Thomas Gellynck het in een versie met aioli en tomaat. Grandioos, net zoals het feit dat er voor morgen nog bananentaart is. 

Victor Braeckmanlaan 367, Gent. Op dinsdagavond (vanaf 19u) te bestellen via commotiegent.be

Harvest, Brussel

Chef Moh Timazrib van Harvest staat bekend om zijn Frans-Belgische gerechten, vaak met een Japanse toets. Zo serveert hij gyoza gevuld met ossenstaart en ganzenlever, en op dat principe heeft hij verder gebouwd voor zijn speciaal delivery menu,

‘Les Petits Farcis d’Harvest’: een ruime keuze aan Japanse gyoza en Italiaanse ravioli, met ­originele vullingen en passende sausjes. Wij gingen voor de Herfstdoos met 9 gyoza (19,9 euro): 3 x 3 tofu met groenten, eend met citronelle en fazant met witloof. In de Zee-en-aarde-doos (19,9) vonden we naast de vegetarische gyoza, ook exemplaren met ossenstaart en foie gras; en met zalm, gamba’s en yuzu. Verrassend verfijnd voor delivery, en toch makkelijk streetfood van vorm. Een unieke combinatie. 

Zaterdagplein 14, Brussel, ­harvestrestaurantbruxelles.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234