Vrijdag 25/06/2021

AchtergrondTelewerk

‘Ik zie de hele dag niemand’: zo voel je je als thuiswerker minder alleen

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wie thuiswerkt en alleen woont, heeft gedurende de dag maar weinig aanspraak. Gesprekken via de telefoon of het beeldscherm zijn oppervlakkig en gaan alleen over werk. Bauk (35) en Babs (25) kunnen erover meespreken: ‘Ik ben de hele dag alleen met mijn kat.’ Hoe zorg je als thuiswerker dat je niet wegkwijnt? Toon Taris, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie, geeft praktische tips.

Waar sommige thuiswerkers al maanden op de lip van hun gezinsleden zitten en dolgraag een dag alleen zouden zijn, snakken andere, alleenwonende thuiswerkers juist naar een dag onder de mensen. Wat maakt het verschil tussen het gevoel van eindelijk lekker rustig kunnen werken en dat van je moederziel alleen voelen achter je laptop?

Volgens Toon Taris, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie, ligt het niet aan het thuiswerken zelf. “Uit eerder onderzoek blijkt dat het overwegend goed is voor de productiviteit en het welzijn.” Dat was toen thuiswerken nog een keuze was. “De precieze effecten van de coronamaatregelen zijn nog niet te voorspellen - die worden momenteel onderzocht - maar waarschijnlijk zal het verplichte element een ander effect hebben op ons mentale welzijn.”

Spontaan praatje

John van Hoof, CEO van schoonmaakbedrijf CSU, moest vanwege de coronamaatregelen duizend kantoorwerkers thuis laten werken, onder wie werknemers die alleen wonen. “Sommigen gaven aan dat het ze goed deden, maar we ontvingen ook signalen van thuiswerkers die contact met collega’s misten.” In sommige functies bij het bedrijf speelt het probleem meer dan in andere. “Een rayonmanager overlegt bijvoorbeeld veel met collega’s en klanten. Maar als je vooral zelfstandig stukken uitwerkt, kan het zo zijn dat je op een dag amper iemand spreekt.”

Digitale communicatiemiddelen kunnen het gemis volgens Taris maar deels dempen. “Het spontane praatje is verdwenen. Even kletsen bij de koffieautomaat, even samen mopperen, als je de vergadering uitloopt. Mensen halen steun en inspiratie uit die momenten met elkaar.”

Mensen weer terug laten komen naar kantoor is geen optie. Hoe maak je thuiswerken dan minder eenzaam? Van Hoof: “We hebben werknemers in werkgroepen gevraagd om mee te denken over hoe we thuiswerken aangenamer konden maken en tips te delen. We bieden ook een mindkick-training aan, waarin werknemers leren om de verbinding met hun team te behouden en te zorgen dat ze mentaal fit blijven.”

Het bedrijf besteedt daarnaast aandacht aan digitale teambuilding. “We hebben al verschillende teamuitjes gehouden, zoals een online bingo”, vertelt Van Hoof. “Allemaal op vrijwillige basis. Mensen moeten zich niet verplicht voelen om ‘gezellig te doen’. Dan werkt het niet.”

Drie tips van Toon Taris om eenzaamheid tegen te gaan

1. Investeer in je sociale relaties

“Het is handig om binnen de organisatie te laten zien dat je nog bestaat. Deel successen met elkaar in een virtueel koffiekwartiertje. Is de groep te groot, verzamel dan een paar collega’s met wie je regelmatig afspreekt. Er is ook software waarmee je spontane online ontmoetingen regelt tussen collega’s.”

2. Zorg voor kwaliteitsvol contact

“Als je niet ten minste één collega hebt waarmee je je verbonden voelt - iemand die je steunt en naar je luistert - kun je je alsnog heel eenzaam voelen. Kijk of je met iemand een wat dieper contact kan opbouwen: bel of spreek af om te lunchwandelen.”

3. Zoek ontspanning

“De situatie waarin we zitten kun je niet veranderen, maar met een ontspanningstraining - meditatie of mindfulness - kun je leren er beter mee om te gaan. Vraag aan je werkgever of zo’n training vanuit het bedrijf georganiseerd kan worden. De lessen met collega’s volgen is gezelliger en het is een extra contactmoment.”

Bauk Alkema (35): ‘Ik mis de onderlinge grapjes’

Softwareconsultant Bauk Alkema: “Aan het begin vond ik het thuiswerken nog wel leuk en zag ik vooral de voordelen. Reistijd heb ik niet meer, en ik heb ook een boksbal en ringen hangen in de kamer waar ik werk, dus kan ik tussendoor even sporten. Maar nu vind ik het toch wel lang duren. Ik mis het om naar kantoor te gaan, de onderlinge grapjes. Iedere ochtend doen we een digitaal koffierondje, maar dat is toch anders dan in het echt met elkaar praten.”

Bauk Alkema. Beeld rv
Bauk Alkema.Beeld rv

“Ik woon alleen in een grote eengezinswoning, van ruimtegebrek heb ik geen last. Ik ben gewend aan alleen zijn, maar af en toe voelt het nu wel als ‘te alleen’. Vroeger ging ik na het werk graag naar de klimhal, om te sporten en voor het sociaal contact, maar die is nu ook dicht. Ik ga nog wel eens op bezoek bij mijn broers en vrienden, maar verder zie ik de hele dag niemand.”

“Van de stilte ga ik eigenlijk ook niet beter werken. Ik vind het juist fijn om tussen andere werkende mensen te zijn, daar haal ik energie uit. Helaas is het nu even niet anders. Ik zou heel graag weer teruggaan naar kantoor, maar tot die tijd probeer ik de situatie van de positieve kant te bekijken.”

Babs van der Knijff (25): ‘Ik zet altijd muziek aan”

Logistiek administratief medewerker Babs van der Knijff: “Het thuiswerken werd door het bedrijf goed gefaciliteerd, maar was voor mij toch een hele omschakeling. Ik werk voor een bedrijf dat medicijnen levert voor klinische testen. Studies werden vanwege de crisis stopgezet en er was veel onduidelijkheid. Normaal gesproken zaten we met 30 mensen op de afdeling, dat overlegt toch makkelijker dan als je allemaal thuis zit.”

Babs van der Knijff. Beeld rv
Babs van der Knijff.Beeld rv

“Ik werk thuis in mijn studio van 40 vierkante meter. In drie stappen ga ik van mijn bed naar mijn bureau en met nog een stap opzij zit ik op de bank. Mijn vriend komt na werktijd geregeld langs, maar verder zit ik de hele dag alleen met mijn kat. Ik zet altijd muziek aan om toch wat geluid op de achtergrond te hebben. Van alleen zijn word ik ook niet productiever. Aan de ene kant is het fijn dat je tussendoor even iets anders kan doen, maar omdat er geen sociale controle is van collega’s moet je ook weer zorgen dat het niet uit de hand loopt.”

“Met collega’s heb ik dagelijks contact in een digitale koffiebreak. Met het bedrijf hebben we ook een virtuele escaperoom en een online pubquiz gedaan, dat was wel gezellig.”

“Zodra het kan, wil ik heel graag weer naar kantoor. Tot die tijd heb ik met vrienden een tussenoplossing gevonden. We videobellen met elkaar om ‘samen’ te werken. We laten de verbinding aan staan terwijl we ieder ons eigen ding doen. Zo kun je elkaar motiveren en is er toch iemand om even een praatje mee te maken.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234