Zaterdag 15/05/2021

AchtergrondHuizenmarkt

Huizen met tuin erg gegeerd op immomarkt: ‘Wie wacht, betaalt straks misschien minder’

Huizen met een tuin gaan in coronatijden vlot van de hand. Wie de aankoop kan uitstellen, wacht best nog even af. Beeld ERA
Huizen met een tuin gaan in coronatijden vlot van de hand. Wie de aankoop kan uitstellen, wacht best nog even af.Beeld ERA

Huizen met een tuin in de stad en in de rand worden in tijden van corona in een mum van tijd verkocht en dat frustreert heel wat kandidaat-kopers. Vooral jonge koppels dreigen het slachtoffer te worden, waarschuwen experts. Hoeveel betaal je tegenwoordig voor zo’n huis met hof? En hoe krijg je er toch een te pakken?

Nooit werden er tijdens de zomer meer huizen en flats verkocht dan in die van 2020. Met stip op één sinds corona en de lockdown: huizen met een tuin. Mensen hebben graag een tuin, om niet constant in hun bubbel tussen vier muren te moeten zitten. De meest gegeerde bevinden zich in de grote steden en er net iets buiten, in een rustige, groene en toch vlot bereikbare omgeving. Het spreekt voor zich dat dit een effect heeft op de prijs.

Tijdens de eerste zeven maanden van 2020 steeg de mediaanprijs voor een huis met 3 % tot 275.000 euro, maar de stijging was groter bij woningen met een tuin. “Volgens onze cijfers werd vastgoed in het algemeen 6,2% duurder in vergelijking met vorig jaar. Aangezien we duidelijk voelen dat de panden zonder tuin nagenoeg niet verkopen, zal de stijging bij diegene met een hof nog wat groter zijn”, zegt Johan Krijgsman van ERA.

Paul Van de Putte van Hillewaere Vastgoed beaamt dat. “Wij werken voornamelijk in het middensegment en daarboven. Dat zijn sowieso panden met meer buitenruimte en terrassen. Corona maakte die zo’n 4 à 5 % duurder.” Volgens hem en zijn collega’s bij ERA, Heylen Vastgoed en Dewaele Vastgoed heeft speculeren op een prijsdaling weinig zin.

“Veel zal afhangen van hoe de coronacrisis evolueert. Als die escaleert, kan er op economisch vlak een sneeuwbaleffect ontstaan en dan is een prijsdaling een logisch gevolg. Maar dan nog zullen huizen met een tuin populair blijven en zal de waarde ervan minder hard dalen of zelfs enkel stagneren”, vertelt Kim Ruysen van Century 21.

In tegenstelling tot de makelaars vindt Bart Van Opstal van Notaris.be het niet onverstandig om nog even de kat uit de boom te kijken. “De inhaalbeweging na de lockdown is nog altijd aan de gang, maar ik verwacht dat die de komende weken of maanden stilvalt. Wie kan wachten, raad ik dus aan om dat te doen. Er zijn immers ook eigenaars van een huis met een tuin die aarzelen om te verkopen, omdat ze niet goed weten wat ze nadien met hun centen moeten aanvangen. Zodra ze daar een beter zicht op hebben, gaan ze waarschijnlijk wel verkopen en dan neemt het aanbod toe en de druk op de prijzen af.” KBC-econoom Johan Van Gompel herhaalde in De Morgen dat hij de komende maanden een daling van een half procent verwacht en voor 2021 zelfs 3% die in een worstcasescenario zelfs tot 6% kan oplopen.

Wie zijn aankoop niet kan uitstellen, moet vooral trachten om het hoofd koel te houden in het oververhitte marktsegment. “De grote slachtoffers vandaag zijn diegenen die nu in paniek schieten. Jonge koppels die alles zien stijgen en kopen, omdat ze vrezen te laat te zullen komen. Kalmte zal u redden”, predikt Paul Van de Putte van Hillewaere. Evident is dat niet, als er een rist kandidaten is en je maar één kans krijgt om een huis te bezoeken.

Goede voorbereiding cruciaal

“Net daarom is een goede voorbereiding cruciaal”, zegt Filip Dewaele van Dewaele Vastgoed. “Onderzoek je financiële mogelijkheden, bestudeer alle documenten van het pand die online staan, bekijk kritisch de foto’s, 3D-presentaties en virtuele rondleidingen, stel een vragenlijstje op voor tijdens het huisbezoek, … Het is ook verstandig om iemand mee te nemen met kennis van zaken, zeker bij renovatiepanden.” Het verkleint de kans op foute beslissingen aanzienlijk.

Tegenwoordig zijn kandidaat-kopers tijdens een bezichtiging vaak genoodzaakt om meteen een bod uit te brengen. “Blijf alsjeblieft rationeel en doe geen gekke dingen”, waarschuwt Johan Krijgsman van ERA. “Het is niet omdat je bij een vorige woning 10.000 euro meer dan de vraagprijs bood, maar er toch naast greep dat je nu 15.000 euro hoger moet bieden. Elk huis is anders en elke situatie is anders. Geef meteen een bedrag op dat in jouw ogen correct en realistisch is, zodat je achteraf niet met twijfels zit of het te hoog of te laag was.”

Als er meer biedingen zijn, wordt regelmatig voorgesteld om een finaal bod in een gesloten omslag. Daardoor wordt de prijs nog verder opgedreven. “Veel kopers raken gefrustreerd door deze aanpak waarbij panden net iets te goedkoop op de markt geplaatst worden om veel kandidaten aan te trekken om ze dan elkaar te laten overbieden”, stelt Cedric Vanhencxthoven van Heylen Vastgoed. “Belangrijk om te weten is dat er bij dit systeem niet geboden kan worden onder de opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een lening. Laat je zeker niet opjagen door deze manier van kopen, maar hou je eigen budget onder controle.”

Er zijn alternatieven

Wie keer op keer naast een huis grijpt, doet er goed aan om uit te kijken naar alternatieven. En die zijn er. “Op basis van de criteria van de klant vinden we in ons aanbod, dat voortdurend rond de 5.000 panden schommelt, dikwijls iets dat hij zelf nog niet gezien heeft. Vaak in gemeentes iets verderop, want daar liggen vandaag mogelijkheden. Ik geloof immers nooit dat we ooit nog met z’n allen opnieuw vijf dagen per week op kantoor gaan zitten. Het fileleed neemt dus af en daardoor ook de nood om dicht bij het werk te wonen”, weet Kim Ruysen van Century 21.

“Ook een flat is het overwegen waard”, vindt Johans Krijgsman van ERA. “Appartementen worden op betere locaties gebouwd, met gemeenschappelijk groen en met grotere terrassen. En vooral: er is geen schaarste zoals bij woningen, dus blijven de prijzen stabiel.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234