Vrijdag 31/03/2023

AchtergrondCoaching

Hoe vind je een goede coach? ‘De prijs zegt vaak niets over de kwaliteit’

Reviews op de website van een coach zeggen niet zoveel. ‘Die recensies zijn door de coach zelf gekozen en dus niet representatief.’ Beeld Getty Images/Westend61
Reviews op de website van een coach zeggen niet zoveel. ‘Die recensies zijn door de coach zelf gekozen en dus niet representatief.’Beeld Getty Images/Westend61

Opruimcoach, burn-outcoach, wandelcoach, loopbaancoach of leiderschapscoach: voor wie met zichzelf aan de slag wil gaan, is het aanbod enorm. Hoe vind je een kundige coach? Acht zaken waar je op moet letten.

Anna van den Breemer

Heeft de coach een gedegen opleiding?

“Coach is geen beschermd beroep. Iedereen mag zichzelf coach noemen en dat brengt risico’s met zich mee”, zegt Yvonne Burger, die als hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam onderzoek doet naar de effecten van coaching en daar ook coaches opleidt. Kies daarom iemand met een opleiding op hoger of universitair niveau, raadt Burger aan, “en dus niet een coach die slechts een tweedaagse training heeft gedaan”. Tijdens deze opleidingen wordt er theoretische en praktische kennis opgedaan die coaches nodig hebben om in te schatten of zij iemand kunnen helpen. “Als iemand tegen een burn-out aanzit, dan moet je als coach geen confronterende aanpak hanteren, maar juist ondersteuning bieden.”

Is de coach lid van een beroepsvereniging?

Als consument is het soms lastig te zien of een coach een gedegen studie heeft afgerond of slechts een flutworkshop. “Kijk of een coach is aangesloten bij een beroepsvereniging, want dat biedt de garantie van een bepaalde kwaliteit”, zegt Tosca Gort, arbeidspsycholoog en eigenaar van Gort Coaching, het grootste coachingsbedrijf in Nederland, waar alleen gecertificeerde coaches werkzaam zijn.

Kent iemand uit je omgeving een goede coach?

Reviews op de website van een coach zeggen niet zoveel. “Die recensies zijn door de coach zelf gekozen en dus niet representatief”, zegt Gort. “Met een coach ga je een vertrouwensrelatie aan en daarom is het fijn om in je eigen netwerk rond te vragen, zoals je dat ook doet bij het zoeken naar een nieuwe huisarts”, adviseert Burger.

Is er een ‘klik’ tijdens het intakegesprek?

Uit onderzoek van Yvonne Burger en haar collega’s blijkt dat voor een succesvol coachingstraject een goede werkrelatie tussen coach en cliënt de meest bepalende factor is. “Zo’n goede werkrelatie bestaat uit drie elementen: overeenstemming over het doel van het coachingtraject, overeenstemming over de werkmethode en of er sprake is van een klik tussen de twee partijen”, legt Burger uit. Ze raadt aan om altijd een gratis intakegesprek in te plannen om die drie zaken door te nemen. Het is volgens haar slim om met twee of drie coaches kennis te maken. “Zo kun je bepalen met wie je de meeste chemie hebt.”

Welke stijl van coachen past bij jou?

Het is handig om vooraf te kijken naar welke stijl een coach hanteert en of die methode bij je past. Wil je praktisch aan de slag of juist meer de diepte in? Volgens Yvonne Burger bestaan er grofweg vier stijlen: psychoanalytisch (inzichtgericht), oplossingsgericht (gericht op de toekomst), counselend (luisterend oor) of directief (‘stappenplan’). “Een goede coach laat in het intakegesprek of op de website weten via welke methode er wordt gewerkt.”

Gaat het bij de prijs om inhoud of marketing?

Gort waarschuwt voor coaches bij wie je 10.000 euro of meer moet neerleggen voor een langer traject. “Dit zijn vaak de minst geschoolde coaches die zichzelf vooral promoten op Instagram. De prijs zegt niets over de kwaliteit, wel iets over het narcisme van de coach. Kijk, coaching zit in hetzelfde hoekje als osteopathie en fysiotherapie. Voor een fysiotherapeut ga je toch ook geen 500 euro per uur betalen?” Om te voorkomen dat je jezelf te vlug committeert aan een peperduur traject, adviseert Gort om eerst drie gesprekken uit te proberen en die los af te rekenen.

Doet de coach aan intervisie?

Nog een manier om de kwaliteit van een coach te toetsen, is om te vragen of hij of zij aan supervisie of intervisie doet. Dit houdt in dat er onder begeleiding van een professional of met beroepsgenoten wordt gereflecteerd op het eigen functioneren.

Heb je te maken met een ervaringsdeskundige?

Op sociale media is het een bekend fenomeen: mensen die een burn-out hebben meegemaakt, gaan als coach aan de slag om anderen te helpen. “Een coach die iemand begeleidt puur vanuit de eigen ervaring is eigenlijk gewoon een mentor”, zegt Tosca Gort. “Dat kan waardevol zijn, zoals een vriendin soms ook een goede tip geeft.” Maar neutraal kun je het niet noemen en juist neutraliteit is een belangrijke grondhouding voor een coach. “Bij coach- en psychologie-opleidingen leer je: het gaat nooit over jou”, zegt Gort. “Een goede coach laat door middel van gesprekstechnieken de ánder tot wasdom komen.” Ervaringsdeskundigen kunnen met de beste bedoelingen iemand de verkeerde kant op sturen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234