Zaterdag 28/05/2022

InterviewTuinranger Tom Swinnen

‘Hoe luier de tuinier, hoe beter voor de natuur.’ Op tuinsafari met tuinranger Tom Swinnen

Swinnen: ‘Als we de ecologische kwaliteit van de tuinen omhoog krijgen, krijgt de natuur een gigantische duw in de rug.’   Beeld Moa Karlberg
Swinnen: ‘Als we de ecologische kwaliteit van de tuinen omhoog krijgen, krijgt de natuur een gigantische duw in de rug.’Beeld Moa Karlberg

‘Zelfs met kleine ingrepen kun je de natuur al gigantisch vooruithelpen’, vertelt Tom Swinnen. Hij is een van de tuinrangers die op pad gaan in de Vlaamse tuinen in een poging de biodiversiteit een broodnodige boost te geven.

Pieter Dumon

Een tuinranger? Wat moeten we ons daar bij voorstellen?

“Wij zijn een team van vrijwilligers dat erop uittrekt om mensen te helpen bij het opkrikken van de ecologische waarde van hun tuin. In de bijna veertig steden en gemeenten waar we voorlopig actief zijn kunnen mensen een tuinsafari boeken. Dan krijgen ze een tuinranger op bezoek die hen toont wat er in hun tuin zoal leeft en hen tips geeft om die tuin nog dier- en plantvriendelijker te maken.”

Gaan jullie ook zelf in die tuinen aan de slag?

“Neen, onze belangrijkste taak is enthousiasmeren. We gaan niet zelf met schop en spade aan de slag. We zijn ook geen tuinaannemers of tuinarchitecten. Ik ben in het dagelijks leven grafisch ontwerper. Maar we hebben natuurlijk wel allemaal een opleiding gekregen, we verkopen geen onzin. We kunnen bijvoorbeeld zeggen welke struiken of bomen het best passen op welke plaats in de tuin maar het is aan de mensen zelf om die daar te planten. Het is ook niet de bedoeling dat we mensen dingen gaan opleggen. We geven enkel advies, het is aan de tuineigenaars om te bepalen wat ze met onze tips doen.”

Waarom moet de biodiversiteit in onze tuinen zo dringend naar omhoog?

“Tien procent van de oppervlakte van Vlaanderen is tuin. Als we de ecologische kwaliteit van die tuinen omhoog krijgen krijgt de natuur dus een gigantische duw in de rug. We weten ondertussen allemaal dat insecten het moeilijk hebben, over de problemen van de bijenpopulatie is al uitgebreid bericht. Met een aantal kleine ingrepen kan je voor die beestjes echt het verschil maken.”

“Of neem nu de droogte. Ook zo’n probleem waar de laatste jaren heel wat om te doen is. We hebben een probleem met water omdat Vlaanderen een van de meest verharde regio’s van Europa is. Daarom raden we aan om die verharding in de tuin tot een minimum te beperken. Ook een boom planten kan op dat vlak een groot verschil maken. Bomen zorgen niet alleen voor een betere drainage van de bodem. Door bodem te planten blijft het in de zomer ook een stuk koeler in je tuin.”

We noteren alvast: bomen planten en terrassen uitbreken. Wat kunnen we nog doen?

“De eerste tip die we geven is ook makkelijkst in de praktijk te brengen: laat gewoon je gras groeien. Zonder dat je daar iets voor hoeft te doen zullen allerlei bloemen en planten tussen je gras opduiken. Op den duur ontstaat zo iets wat we een kruidenrijk gazon noemen. Zo’n grasmat is op het vlak van biodiversiteit stukken interessanter dan de gemillimeterde variant. Fantastisch toch? Door gewoon lui te zijn help je de natuur vooruit.

“Nog zo’n makkelijke ingreep is water voorzien. Dat zorgt meteen voor veel meer leven in je tuin. En daar heb je echt geen gigantische vijver voor nodig. Ook een kommetje water waarin vogels kunnen baden en insecten op af komen maakt al een verschil. Het is een hardnekkig misverstand dat je een grote tuin nodig hebt om de biodiversiteit te bevorderen. De grootte van de tuin maakt echt niks uit. Ook een stadstuin heeft mogelijkheden. Zelfs op een balkon kan je de biodiversiteit vergroten door bijvoorbeeld wilde bloemen in potten te zaaien.”

In hoeveel tuinen hopen jullie op safari te mogen?

“Voorlopig loopt het project in bijna veertig steden en gemeenten. Daar zijn telkens een paar tuinrangers actief. Het is mijn bedoeling om elke week in een tweetal tuinen langs te gaan. Als ik erin slaag om de helft van de eigenaars te overtuigen een boom te planten, dan zijn dat vijftig bomen per jaar. Als mijn collega’s er in slagen hetzelfde te doen dan hebben we al snel een behoorlijk bos. En we hopen natuurlijk dat er snel nog meer gemeenten op de kar springen.”

Checken of er ook in jouw gemeente tuinrangers op pad zijn en een tuinsafari boeken kan op tuinrangers.be

Dit artikel verscheen in De Morgen op 24 maart 2021.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234