Zondag 26/03/2023

Het consultTech & slimmer kopen

Hoe kleuren in huis je aan het werk zetten of juist laten ontspannen: ‘Een felle kleur komt harder binnen’

null Beeld KOS
Beeld KOS

Kleuren doen iets met ons. We vinden ze mooi – of juist niet – maar ze kunnen ook bepalen hoe we ons voelen. Met welke tinten kunnen we heerlijk relaxed met de beentjes omhoog zitten? En welke zorgen juist voor actie in de tent?

Caroline van Schubert

“Kleuren doen meer met ons dan de meeste mensen beseffen”, weet kleurdesignexpert Jeannette Hanenburg van ColourProfessionals. “Wij mensen zijn visueel ingesteld. Na onze geboorte denken we nog volledig in beelden, pas later koppelen we woorden en klanken aan wat we zien.”

Kleuren hebben ook effect op hoe wij ons voelen of hoe we overkomen bij anderen. Zo roept iedere kleur weer een ander gevoel op. En hoewel dat voor iedereen anders kan zijn, bestaat daar binnen de psychologie zeker enige overeenstemming over.

“Van geel worden we over het algemeen blijer dan van zwart”, zegt Hanenburg, die daar zelf ook onderzoek naar doet. Maar met zwart straal je weer elegantie en macht uit. “Culturele achtergrond en persoonlijke herinneringen spelen bij kleuremoties een belangrijke rol. Vaak zijn we ons hier niet eens van bewust.”

Dat is best fascinerend, want het kan dus zijn dat je heel blij wordt van de kleur donkerrood, omdat je moeder vroeger in haar donkerrode schort op jou wachtte met thee en koekjes. Hierdoor verbind je, onbewust, een fijn gevoel aan die kleur.

Materiaal

Maar ook het materiaal waarop we de kleur zien, telt mee. Zo staat rood voor liefde en passie. “In een rode strakke zijden jurk, die alle vormen goed laat uitkomen, hebben we die associatie ongetwijfeld. Maar heeft die mooie dame exact dezelfde kleur aan in een ruimvallend wollen vest dan zal niemand die kleur als sexy benoemen”, zegt Hanenburg.

Combinaties van verschillende kleuren geven ook weer een verschillende boodschap af: rood met roze straalt liefde uit, terwijl je bij rood met zwart waarschijnlijk snel weg wil wezen, omdat die eerder gevaar symboliseren. Daarnaast is het vaak de intensiteit (helder of dof) van de kleur die ons blij maakt of juist rust geeft. “Dat is een fysiologisch effect. Een felle kleur komt nou eenmaal harder binnen. Je hersenen moeten de weerkaatsing van het licht verwerken.”

En vergeet ook niet de rol van trends. Wat we nu mooi vinden, vonden we vijf jaar geleden misschien nog heel lelijk. Dat hangt weer samen met gevoelens die wij (willen) hebben. Zo is roze op dit moment populair, aldus de kleurdesignexpert. “Het is de kleur van koesteren, vrouwelijkheid en van lieflijkheid. Het is aaibaar en zacht. Mensen hebben in deze tijd wel behoefte aan die zekerheid.”

In een woonkamer met naturelle tinten kom je tot rust. Beeld VT WONEN
In een woonkamer met naturelle tinten kom je tot rust.Beeld VT WONEN

Met al deze verschillende associaties is het dus niet zo gek dat de wetenschap al sinds de tijd van de filosoof Aristoteles in de ban is van kleur en er ook nu nog wereldwijd veel onderzoek naar doet.

Juiste kleur

Maar hoe zorgen we nu voor de juiste kleur in huis? Allereerst is het volgens de kleurdesignexpert belangrijk dat je bepaalt wat voor sfeer je wilt en welk verhaal je wilt vertellen. Laat je hierbij niet verleiden door wat je in tijdschriften of winkels ziet, maar kies wat bij je past.

Oranje, of een minder felle terra tint past prima in de keuken. Beeld VT WONEN
Oranje, of een minder felle terra tint past prima in de keuken.Beeld VT WONEN

Neem daar de tijd voor, want kleur is echt de meest bepalende factor van hoe jij je in een ruimte voelt. Let daarbij ook op hoe het licht de kamer binnenvalt, want hoe wij kleuren zien is erg afhankelijk van het aanwezige licht.

Vind je het lastig om kleuren te kiezen? Maak een moodboard of interieurplan. Dan zie je algauw wat voor jou werkt. De contrasten licht-donker en warm-koel zorgen voor meer dynamiek en sfeer dan wanneer je voor alleen neutrale kleuren kiest. Zorg hierbij wel dat de kleuren een gezellig geheel vormen (en hier komt dat moodboard dus weer van pas). Kies één of twee hoofdkleuren en pas de rest daarop aan.

Welke kleur werkt in welke kamer?

Tips van Jeannette Hanenburg.

Woonkamer

Is een woonkamer de kalme thuishaven waar je ’s avonds tot rust wilt komen, dan kies je het beste voor neutrale kleuren die een bepaalde sereniteit uitstralen.

Denk aan beige, grijs, warm wit en zachte bruintinten. Al snel te saai? Gebruik verschillende texturen en stoffen om meer sfeer te krijgen.

Ben jij iemand die pas ’s avonds tot leven komt en graag mensen om zich heen heeft? Kies dan voor knalkleuren op de muur of laat ze terugkomen in je accessoires zoals kussens, kleden en vazen. Alle kleuren zijn toegestaan, als er maar contrast is tussen licht-donker en warm-koel.

Zo kun je in de zomer gaan voor koele kleuren, zoals turkoois, smaragdgroen en diverse blauwtinten. Gewaagd, maar je krijgt wel een instant vakantiegevoel. Warmere kleuren zijn juist geschikter voor de winter, denk aan de warme aardetinten, okergeel, terra en het rode ijzeroxide.

Keuken

Van oranje krijg je trek. Bovendien is het een stimulerende kleur, dus past ze prima bij het werken in de keuken.

Het komt net als alle andere kleuren in veel verschillende nuances en gaat van terra aardekleuren naar het fellere rood-oranje. Je kunt dus kiezen voor een knaloranje keuken, maar teruggrijpen naar de befaamde oranje keukenaccessoires uit de jaren 70 is ook een prima optie voor oranje in je keuken. Ga je voor de middenweg, schilder dan een muur in een terratint.

Slaapkamer

Van je slaapkamer wil je vooral een dromerig toevluchtsoord maken. Koele kleuren als blauw en groentinten zorgen ervoor dat je soepel naar dromenland vertrekt.

Kies wel voor de lichte of midden nuances van blauw. Donkerblauw kan deprimerend werken, dus kijk daarmee uit. Is blauw jou te koeltjes? Groen heeft ook een ontspannend effect op ons brein. Het doet ons denken aan de natuur. Wanneer je toch voor een donkere muur wilt gaan, verf dan die achter je hoofdeinde, zodat dit niet het eerste is wat je ’s ochtends ziet. Dat mag ook best bordeauxrood zijn, want die geeft nog altijd een gevoel van warmte af. Wil je slapeloze nachten voorkomen? Blijf dan weg van helderrood.

Werkruimte

In je werkruimte zit je niet om te lanterfanten. Kies daarom een kleur die je aanzet tot actie, zoals rood, oranje of geel.

Misschien een beetje intens, maar die zorgen er wel voor dat je meters kunt maken. Let op dat het geen overkill aan deze kleuren is, want dat kan juist weer vermoeiend werken. Zorg voor de juiste dosering, is hier de boodschap.

Heb je de ruimte? Schilder bijvoorbeeld een of twee wanden in een knalkleur en houd de rest in een zachte tint om hysterie te voorkomen. Met groene kamerplanten of een stoel in een pastelkleur kun je de boel verzachten. Heb je een kleine werkhoek, breng dan kleur in de ruimte met felle bureauaccessoires.

Babykamer

Baby’s slapen het best in een rustig kleurenpalet van pastel. Zachtroze is perfect voor een babykamer en staat ook nog eens symbool voor ‘zorgen voor’.

Vind je roze te popperig, combineer het dan met zachte groentinten op de muur of in de accessoires. Of ga voor een andere pasteltint zoals zachtblauw met zachtgeel of zalmroze. Deze mooie balans in kleuren zorgt ervoor dat je kleintje heerlijk in slaap valt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234