Dinsdag 03/08/2021

BinnenkijkerInterieur

Het dak eraf: binnenkijken in een seventiesbungalow met een twist

De bestaande en nieuwe gevels werden bekleed met houten latten zodat het huis visueel één geheel vormt. 
 Beeld MarbleMoon
De bestaande en nieuwe gevels werden bekleed met houten latten zodat het huis visueel één geheel vormt.Beeld MarbleMoon

Voor Annick en Ben werd hun seventiesbungalow te klein, maar ze wilden geen voor de hand liggende aanbouw. In plaats van in de breedte, ging het huis daarom de hoogte in. Een originele én milieuvriendelijke oplossing.

Wat doet de gemiddelde Belg als zijn huis een maatje te klein is? Juist: een achterbouw zetten. In veel gevallen een strak wit blok waarvoor eerst nog oude koterijen afgebroken moeten worden. Annick Wallaert en Ben De Block pakten het helemaal anders aan. Zij zochten de ruimte in de hoogte. “Onze tuin was te klein voor een achterbouw, dus dachten we aan een vierkant blok óp ons huis”, vertelt Ben.

Met dat plan stapte hij naar Martens Van Caimere Architecten. Zij kwamen echter niet met een vierkant blok op de proppen, wel met een nieuw dak waaronder alle gewenste extra ruimtes werden ondergebracht: een ouderslaapkamer met badkamer, een schilderatelier voor Annick en een bureau voor Ben. “Wij zijn voorstander van compact ­bouwen”, zegt Robbe Van Caimere, medeoprichter van het architectenbureau. “Ik wil niet meer vierkante meters bebouwen dan strikt noodzakelijk. We omschrijven onze architecturale aanpak als ‘brede duurzaamheid’. Omdat ecologisch bouwen voor ons verder reikt dan een goede energieprestatie realiseren. Natuurlijk is een halfopen ­bungalow uit de jaren 70 niet zo energiezuinig. Maar alles slopen en opnieuw bouwen heeft ook een grote milieu-impact. Denk maar de afvalverwerking van het puin en de productie en ontginning van nieuw bouwmateriaal. Dat alles samen compenseert nooit de betere energieprestatie van een nieuwbouw.”

De bestaande muren bleven, net als de vloer; de ‘funderingsplaat’ in architectentaal. Alle ramen zijn vervangen, er kwam een groendak en de buitengevel werd geïsoleerd. De oude en nieuwe gevels kregen dezelfde nieuwe bekleding van houten latten, zodat het visueel één geheel vormt. “Een monoliet”, noemt architect Robbe het.

Bio

Annick Wallaert en Ben De Block geven allebei les op een middelbare school in Gent, zij beeld en grafische technieken, hij lichamelijke opvoeding / Ben heeft daarnaast een bedrijf voor sportieve teambuildings: Out Of Limits

Nikolaas Martens en Robbe Van Caimere startten in 2010 samen Martens Van Caimere Architecten. Met hun Gents bureau bouwen ze duurzame ­eengezinswoningen, cohousingprojecten, kantoren, supermarkten en ­scholen / mvc-architecten.be

Samen met de architect kozen Ben en Annick voor een houten constructie bij wijze van ‘optopping’. “Dat was tien procent duurder, maar we voelden ons er goed bij”, vertelt Annick. De houtskeletbouw werd volledig geprefabriceerd. De kant-en-klare platen, inclusief isolatie en vurenhouten binnenafwerking, arriveerden met de vrachtwagen en amper een paar dagen later stond het dak erop. Robbe: “Wij werken sinds 2013 met CLT, kort voor Cross Laminated Timber. Dat is een milieuvriendelijk, houten alternatief voor beton: minder zwaar, CO2-postief en herbruikbaar. Zeker de laatste jaren voelen we dat de interesse daarvoor sterk groeit.”

Nieuw samengesteld gezin

Bij Van Caimere staan duurzaamheid en ecologie duidelijk hoog op de agenda. “Dit combineren we met een heel ambitieuze ontwerphouding. Op geen van die twee ­aspecten doen we toegevingen.” Dat was ook de reden van Ben en Annick om voor Martens Van Caimere te kiezen. “Zowel het ecologische als het esthetische was essentieel voor ons.”

En zo ging een tijd geleden letterlijk het dak eraf van deze betonnen prefabbungalow uit de seventies. “Het zadeldak dat er oorspronkelijk was opgezet, leek wel voor de sier”, zegt architect Robbe. “De ruimte boven was totaal onbruikbaar: het dak was zeer laag en de constructie leek meer een spinnenweb van ontelbare flinterdunne ­dakspanten.”

 De zwevende metalen trap ontwierp Annick zelf. Beeld MarbleMoon
 De zwevende metalen trap ontwierp Annick zelf.Beeld MarbleMoon

Het nieuwe dak is aan de achterkant een klassiek zadeldak, maar aan de straatkant vouwt het uit tot een grillige vierhoek, iets tussen een parallellogram, een trapezium en een ruitvorm in. Zo wist de architect een extra verdiep en veel bonusruimte te creëren. Precies de wens van Annick en Ben. Die laatste woonde hier al een tijdje met zijn twee dochters. Toen Annick bij hen zou intrekken, wilden ze er zeker van zijn dat er voor iedereen genoeg privacy zou zijn.

Ouwe bok

Het huis valt nu zowat uiteen in drie delen: het gemeenschappelijke stuk is een grote leefruimte die paalt aan de tuin. Hier vind je een keuken, zit- en eethoek. Daarvoor werden enkele tussenwanden gesloopt. Er kwam ook een open trap naar boven. Dan is er het privégedeelte van Bens tienerdochters met elk een slaapkamer en een badkamer, ook op het gelijkvloers van de bungalow. Tot slot is er de nieuwe bovenverdieping: de privéplek van Annick en Ben. Daar is Bens bureau dat uitkijkt op het groendak, een ­atelierruimte voor Annick, een grote slaapkamer met ‘en suite’ badkamer én een berging.

Annick: “Die indeling is perfect op maat van ons huishouden. Dat merkten we tijdens de lockdown, toen we allemaal thuis werkten en studeerden. Ieder had zijn eigen plek. En we kwamen samen in de leefruimte.”

De originele bungalow werd niet naar achter uitgebreid, maar in de hoogte. Beeld MarbleMoon
De originele bungalow werd niet naar achter uitgebreid, maar in de hoogte.Beeld MarbleMoon

Architect Robbe tekende nog een groot wandmeubel over de volledige lengte van het huis dat verschillende ruimtes met elkaar verbindt: van een opbergwand en boekenkast met zitnis in Bens bureau, tot een kledingkast in de slaapkamer. De rest van het interieur komt uit de koker van Annick. “Echt ervaring had ik daar niet mee, al heb ik wel een artistieke opleiding en geef ik creatieve vakken: beeld en grafische technieken. Ik vond het vooral leuk om ermee bezig te zijn.” Ze tekende onder meer de keuken, de trap en de nieuwe ­stalen binnendeur tussen de gang en de leefruimte.

Annick: “We kozen overal voor een strakke gietvloer. Normaal zou ik dat te kil vinden, maar door de combinatie met de houten plafonds werkt het prima. Qua meubels ben ik dol op vintage. Bekende namen zoek ik niet, wel originele stukken, op Catawiki, rommelmarkten of 2dehands.be. Via Rotor DC, een adres dat ik via De Morgen ontdekte, kocht ik bijvoorbeeld prachtige wc-rolhouders. Wij kopen niet alles in één keer. Ons interieur groeit langzaam maar zeker. En aan alles kleeft een verhaal. Deze vintage bok kreeg Ben ­bijvoorbeeld mee uit de oude turnzaal bij ons op school.”

Door verschillende tussenmuren te slopen, ontstond een moderne open leefruimte met keuken, eettafel en zithoek.
 Beeld MarbleMoon
Door verschillende tussenmuren te slopen, ontstond een moderne open leefruimte met keuken, eettafel en zithoek.Beeld MarbleMoon
De volledige bovenverdieping is afgewerkt in vurenhout.
 Beeld MarbleMoon
De volledige bovenverdieping is afgewerkt in vurenhout.Beeld MarbleMoon
null Beeld MarbleMoon
Beeld MarbleMoon
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234