Woensdag 23/09/2020

CulinairRecept

Gratis recept uit Jamie Olivers nieuwste kookboek: crispy zalmtaco’s met cajunkruiden

Beeld ANP

De Britse tv-chef Jamie Oliver (45) komt met een op de lockdown geïnspireerd kookboek, vol simpele gerechten met een beperkt aantal ingrediënten, die je vaak al in huis hebt.

Jamie Oliver heeft zes uitdagende maanden achter de rug. “Ik had schreeuwende, halfnaakte kinderen die op mijn schoot kropen tijdens een videovergadering. Mijn tieners die normaal nooit thuis zijn, waren dat nu wel. Bovendien zag ik mijn vrouw veel. En ja, we zijn nog steeds samen, dus het gaat goed.”

Welke manier van koken past in die veranderde tijd?

Jamie Oliver: “Sinds het coronavirus onder ons is, zijn meer mensen gaan koken en bakken. Doordat ze aan huis gekluisterd zijn, maar ook omdat ze een voedzame maaltijd op tafel willen zetten.”

Je nieuwe kookboek gaat over koken met de ingrediënten die je al in huis hebt. Hoe zit dat?

“Dit is mijn eerste boek dat ik baseer op data. Mijn team en ik deden ­maandenlang onderzoek: wat koopt en eet iedereen? Het blijkt dat mensen over de hele wereld dezelfde ingrediënten aanschaffen: zoals broccoli, kip, paddenstoelen en paprika. Maar ze koken ­er vervolgens niet mee, omdat er benodigdheden ontbreken. Ik wilde een boek schrijven met de ingrediënten die steeds terugkomen en recepten bedenken met wat je in huis hebt.”

Heb je nieuwe bereidingen ontdekt met een van je favorieten?

“Genoeg. Soms vind ik dingen per ongeluk, of omdat mensen tegen me zeggen dat ik het juist níét moet doen. De avocado bijvoorbeeld: de meeste mensen eten die rauw, maar ik wilde ermee spelen. Avocado is vet, dus ik dacht: waarom maak ik geen pastei van avocado? Of een hollandaisesaus op basis van avocado met witvis.Het publiek is verdeeld: sommigen vinden verhitte avocado heerlijk, anderen niet.”

Beeld Levon Biss

Crispy zalmtaco’s met cajunkruiden en mango

voor 2 personen160 g kerstomaatjes in verschillende kleuren / kleine rijpe mango / ½ kleine rijpe avocado / 2 lente-uitjes / 2 x 130 g zalmfilet, met huid, zonder schubben en graten van duurzame herkomst / 2 tl cajunkruiden / 4 kleine tortillawraps / 2 limoenen

1. Snijd de kerstomaatjes in kwarten. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in grove stukjes. Lepel de avocado uit de schil en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de lente-ui.

2. Trek de huid van de zalm, leg de huid in een pan met antiaanbaklaag op matig-hoog vuur en bak krokant. Wrijf de filets in met de cajunkruiden en bak ze in 5 minuten aan beide kanten goudbruin. Leg de krokante huid op de filets.

3. Rooster ondertussen de tortilla’s 15 ­seconden met een keukentang boven de vlam van je gasfornuis, of in een hete koekenpan.

4. Strooi de mango, avocado en lente-ui over de tortilla’s, verdeel de zalmfilets er in vlokken over en verkruimel de crispy velletjes erboven.

5. Doe de tomaatjes met het sap van 1 limoen in de pan en schep ze ongeveer 30 seconden om in de restwarmte; schep dan op de tortilla’s.

6. Serveer met partjes limoen om erover uit te knijpen.

Uit: 7 x anders, Jamie Oliver, Kosmos Uitgevers, 29,99 euro

Beeld RV
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234