Maandag 21/06/2021

CulinairOpen kaart

Getest: takeaway onder de 40 euro per persoon

Ciro's.  Beeld rv
Ciro's.Beeld rv

Op restaurant gaan is nog altijd niet aan de orde. Gelukkig weten chefs en fijnproevers zich te redden met takeaway en kan er volop geproefd worden door onze resto-recensenten. Getest: takeaway onder de 40 euro per persoon.

Barge

Tijdens de lockdown bedenken de onnavolgbare Barbara en Grégoire elke week een vijfgangenmenu (40 euro) dat rond een van hun producenten draait. Deze keer stond duivenkweker Jérôme Demeyer in het middelpunt. Na een frisse en lekker zure escabeche van makreel zitten we meteen bij de duif. Eerst wordt ze in rijstbladeren gerold, als een crunchy loempia met pekingduif-vulling. Daarna ­proeven we een lekker gekruide duivenbouillon die we op een mengeling van radijsjes, bieten en paksoi gieten. Hoofdgerecht is een malse duivenborst, gelakt met soja, met een garnituur van gepekelde rode bieten. Als uitsmijter: bao buns, gevuld met duifdraadjesvlees. Dessert is een verrassend geitenkaasgebakje. Niet alleen smaakt alles heerlijk en zijn de instructies makkelijk, het ziet er ook fantastisch uit. Als er volgende keer weer zo’n akelig beest op mijn balkon verschijnt, zal ik er anders naar kijken. (LK)

Barge, Ieperlaan 33, Brussel, bargerestaurant.be, alleen takeaway

Kruidtuin

Kruidtuin ligt op wandelafstand van het Citadelpark, het MSK en SMAK. Handig als je een stadswandeling of museumbezoek wil koppelen aan het oppikken van je takeaway. Chef Toon sluit hiermee qua formule en filosofie aan bij zijn kruidige restaurantsignatuur: 29, 39 of 49 euro voor 3, 4 of 5 gangen smaak en verfijning. We starten gezwind. Bij de car­paccio van langoustines verschijnen naast de gepekelde en gebrande komkommer ook ­goddelijke zeewiercrackers. Het tweede gerecht oogt banaler: bloemkool uit de oven waarover we een schepje pickles en sneetjes charcuterie schikken. Bij het sappige hoofdgerecht (lamsschouder met sucrine) smaken de gearomatiseerde en gerookte toetsen diep door. En naast de vaste gangen ontdek je in elk menu fijne extra’s: van huisgemaakt brood met boter tot bosbessenspeculuaas met yoghurt voor bij de koffie. (FV)

Kruidtuin, Kortrijksesteenweg 27, Gent. kruidtuingent.be

Ciro’s

Wie wil genieten van de brasseriekeuken van Ciro’s kan er maar beter een strakke planning op nahouden. Bestellen kan tot maandagavond, om op vrijdag of zaterdag af te halen. Maar kijk, de rij wachtenden voor me verraadt dat de Antwerpenaar al een week op voorhand uitkijkt naar klassiekers als aspergesoep, visschelp of rijstpap. Ciro’s is dan ook een instituut bij de liefhebbers van Frans-Belgische kost. Zoals de asperges à la flamande (15,25). Ze komen handig voorgegaard in een vacuümzak, en krijgen het gezelschap van boter en ei met peterselie. Heerlijk! Dan het stevige werk: confit de canard (23), vergezeld van een lekkere jus, krielaardappelen en boontjes. Het stoofvlees (16,50) is een ruime portie, mooi sappig bereid, maar helaas is de kok uitgeschoven met zijn zoutvat. Dat valt niet meer te redden, ondanks het krokante slaatje en de voorgebakken frietjes. (MK)

Amerikalei 6, Antwerpen. ciros.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234