Vrijdag 04/12/2020

CulinairOpen kaart

Getest: takeaway onder de 35 euro per persoon in Gent, Antwerpen en Brussel

Beeld RV

De restaurants hebben hun deuren weer moeten sluiten. Gelukkig hebben de chefs inmiddels ervaring met takeaway en kan er naar hartelust geproefd worden door onze resto-recensenten. 

Little Bún

De Vietnamese keuken is naar mijn mening de beste ter wereld, weliswaar op een gedeelde eerste plaats met de Italiaanse. Helaas vertaalt zich dat niet in een overaanbod aan Vietnamese restaurants. Gelukkig mag Antwerpen sinds een aantal jaren rekenen op Bún en kleine broertje Little Bún, waar je voor een behoorlijke prijs echt lekker eet. En ook hun takeaway mag er zijn. De kaart biedt bij de hoofdgerechten keuze tussen rijstnoedels en maaltijdsoepen. Wij kiezen voor Phở bò, hét nationale gerecht dat in Vietnam de hele dag door gegeten wordt, vooral op straat. Een grote, hete, dampende kom rundsbouillon, met daarin rijstnoedels, kruiden en West-Vlaams rundsvlees. Slurpen maar! Een kom Phở heb je ook in een vegetarische variant (16 euro), met kip (17) of garnalen (18). Wij kunnen het niet laten en gaan voor de deluxe-versie met extra ossestaart en kruiden (25). Diep van smaak, verzorgd verpakt met afbreekbare materialen en met kraakverse kruiden. Gewoonweg top! (MK)

Sint Jorispoort 22, Antwerpen. bunantwerp.be/little-bun

Wim Vandamme

Je zal maar wildleverancier zijn in deze lockdown. Niet alleen hebben je restaurantklanten hun bestellingen grotendeels geannuleerd, ook thuis heb je meer dan één knuffelcontact nodig om zo’n bereiding tot een goed einde te brengen. In Gent is er gelukkig een chef die de kaart van seizoensluxe trekt. Als ­eerste op het bord: sint-jakobsvruchten uit Dieppe (15,50): na een ovenverblijf dien je enkel de beurre blanc (met sherry) op te schuimen met een mixer. Vervolgens snelt een sappige fazantenhen met gebraiseerd grondwitloof en veenbessen (45 voor twee) mij tegemoet. Ik moet me beheersen om geen koffiemok met saus naar binnen te klokken, maar er wacht nog een yoghurtdessert met fruit en meringue (5,50). Wim serveert overigens ook diepgevroren comfortgerechten, zoals lamstong in madeira: pantservoer voor donkere dagen. (FV)

Lievekaai 12, Gent. wimv@ndamme.be /0475 60 57 00

Lobster ’N Rolls

In Amerika zijn ze heilig, ­lobster rolls, en woeden er hevige discussies over hoe ze in het broodje moeten zitten (niet op z’n hotdogs, maar in een zachte sandwich bovenaan opengesneden), hoeveel mayo­naise erbij moet (haast geen), en of sla toegelaten is (grote nee, sla en mayonaise samen worden klef). Onze original New England roll (18,90, met selder en lente-ui), is vers en fris, terwijl de Connecticut classic roll (18,90, met citroenboter) iets pikanter gekruid is. Je ziet en proeft de kreeft, het broodje is crispy vanbuiten en zacht vanbinnen. Ze zijn niet warm, dus dit is eerder een lunch. De coleslaw (3) is oké, maar tegenvaller: de chips (3) die op de kaart staan, zijn ook echt chips, en geen frietjes. (LK)

Rollebeekstraat 9, Brussel. 0470 82 76 28

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234