Zaterdag 25/09/2021

CulinairOpen kaart

Getest: Takeaway onder de 35 euro per persoon in Antwerpen, Gent en Brussel

null Beeld rv
Beeld rv

Op restaurant gaan is nog altijd niet aan de orde. Gelukkig weten chefs en fijnproevers zich te redden met takeaway en kan er volop geproefd worden door onze resto-recensenten. Getest: takeaway onder de 35 euro per persoon.

Knees to Chin

Het aantal vestigingen spreekt voor zich (vijf!), de rijen wachtenden ook (lang!). De Vietna­mese loempia’s van Knees to Chin zijn een must-try & taste. De naam verwijst naar de eethouding van de Vietnamezen, gezeten op de stoeprand met de knieën onder de kin. De rijstpapieren pakketjes (4,6 euro) zijn losjes gebaseerd op oosterse loempia’s, maar creatiever opgevuld, lactosevrij en laag in gluten. Je eet ze koud, twee is meer dan voldoende en je krijgt een arsenaal aan sausjes: chili, hoisin, soja, sesam. Er is zoete aardappel, gecombineerd met groene appel, witte kool en zwarte radijs. Crispy bacon met avocado en wasabimayonaise. Peking­eend met ananas, verse munt en pinda’s. Elke rol is een explosie van smaken. Kraakvers, gezond en zeer democratisch geprijsd, een winnende formule. (LK)

Vijf vestigingen in Brussel, kneestochin.com

Cuichine

Geen kaart met honderd gerechten, geen nummers, geen frieten: om maar te zeggen dat Cuichine niet beantwoordt aan de clichés van een Chinees restaurant. Ooit proefde ik er mijn eerste pekingeend, terwijl ik zag hoe in de keuken de eenden stuk voor stuk gelakt werden. Cuichine, niet ver van de Antwerpse Dageraad­plaats, heeft een fijn takeawayconcept. Hun vaste gerechten en snacks zijn elk weekend verkrijgbaar, en daarnaast is er elk weekend ook een wisselende foodbag of ricebox. Wij kiezen voor de klassiekers. Starten doen we met wat fingerfood zoals de veggie dim sum (11,90 euro voor 6), spiesjes van sappige kippendij (7,90) en Fan Kuo, gebakken dim sum (7,90 voor 4). In geen tijd hebben we al dat lekkers binnengespeeld. Ook de pekingeend voldoet aan onze verwachtingen. We voorzien de flinterdunne pannenkoekjes van hoisinsaus, draperen er geroosterde eend op, een plukje kraakverse groenten en rollen maar. Perfect zoals het moet zijn. (MK)

Draakplaats 3, Antwerpen, cuichine.be

Manon Dumon

Mijn weekend kan niet slechter beginnen dan met een ondermaats ontbijt. Om een humeurramp af te wenden, laten we een brunch aan huis leveren via private chef Manon Dumon. Haar leerde ik kennen door haar kookboek No Nonsense Food waarin ze koken met restjes tot een kunst verheft. De brunch van Manon gaat voorbij aan de industrieel voorverpakte confituren en treurige botervlootjes. Daar mag ook al eens een scheut alcohol bij. In ons menu à 52 euro voor twee personen zit een roomercocktail met limoen en basilicum. Behalve desembrood, beleg en granola passeren alle smaken de revue: zoet (cinnamon roll met appel), zout (flatbread met ui en olijf), zuur (worteltjes met lente-uidip) en aards (geroosterde biet met geitenkaas). Als vieruurtje houden we de macadamiacake met koffieroom die we, zelfs met jeugdig enthousiasme, niet meer de baas kunnen. (FV)

Manon Dumon, manondumon.com

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234