Zondag 28/02/2021

CulinairOpen kaart

Getest: kindvriendelijke takeaway

null Beeld rv
Beeld rv

Op restaurant gaan is nog altijd niet aan de orde. Gelukkig weten chefs en fijnproevers zich te redden met takeaway en kan er volop geproefd worden door onze resto-recensenten. Getest: kindvriendelijke afhaal onder de 35 euro p.p.

Otomat Shack

Bij ons zijn er geen kleine ­etertjes in huis, maar dankzij mijn petekind weet ik dat de favoriete pizza van heel wat kinderen eentje met ananas is. Dat zou ik nooit durven te bestellen in Italië, je riskeert ter plekke ­gevierendeeld te worden. Maar bij Otomat is dat geen ­probleem. Daar heet ze overigens ook niet pizza Hawaï, maar ‘Tom Selleck’ (12,50 euro). Met als toppings: verse ananas, gepekelde ananas met jalapeño’s, beenham en ricotta. Toegegeven, misschien is die jalapeñosmaak wat te heftig voor een kindermondje. Maar wij zijn helemaal happy met deze versie. Net als met de Bushwick (13,90), een rode pizza met ­oregano en mozzarella, ­afgewerkt met ricotta en venkel­salami. Die is trouwens wel zacht van smaak. Het hapje vooraf, burrata met kerstomaat, pesto en pijnboompitten (13,50), doet ons geloven dat we toch ook wat ­vitaminen binnenkregen. 

Sint-Michielskaai 41, Antwerpen, otomatshack.be

Chez Jacques

Het lijkt een uitstervende ­traditie: het kindermenu. Het doet denken aan zondagen met de grootouders in een restaurant met witte tafellakens. Je moest stilzitten en deftig eten, maar je kreeg kip met frietjes, een worstje met appelmoes, of zoals Chez Jacques: balletjes in ­tomatensaus met puree (11). Buurjongen Emiel (5) ziet dat helemaal zitten. Ik begin met ei in cocotte met paddenstoelen en truffelroom (11), en manlief neemt gravad lax van rund met gepekelde groenten (14). Emiel haalt zijn neus op en kijkt tv. Meer dan de kreeft belle-vue (30) die volgt, ­interesseren hem de instrumenten die erbij horen. En ja, er past een balletje in zo’n kraaktang, en je kan puree eten met een ­kreeftenpen, het duurt alleen veel langer. Leuke vondst, zo’n kindermenu, vindt Emiel. 

Baksteenkaai 44, Brussel, ­restaurantjacques.be

MARTINO

Voor een volwaardig diner moet onze 7 maanden oude baby ­voorlopig passen, maar gelukkig is het nooit te vroeg (of te laat) om het kind in onszelf los te laten. Dit weekend verlekkeren we ons op de afhaalgerechten van Martino, een plek die zowel broeierigheid als levenswijsheid uitstraalt. Terwijl eigenares Pascaline vol vuur haar bestellingen inpakt, sakkert ze als vanouds op de playlist ­wanneer ‘Kung Fu Fighting’ ongewenst aanlandt. Na die glansrijke voorvertoning haasten we ons huiswaarts. Gelukt! De kaaskroketten (14) zijn nog mooi krokant en onweerstaanbaar smeuïg. Daarna spin ik bijna ­contemplatief bij mijn double egg cheese burger (22,5) met gestoofde uitjes. Op het bord van mijn lief ligt een ronkende steak bolognaise (25). Waarom kiezen tussen een spaghetti of een gebakken stuk vlees als dat niet hoeft? 

Vlaanderenstraat 125, Gent. Bestellen via 09/225.01.04 of Deliveroo

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234